Hemşireler Günü ve Haftası düzenlenen törenle kutlandı

Edirne'de Hemşireler Günü ve Haftası kapsamında tören düzenlendi. Atatürk Anıtı'nda düzenlenen tören çerçevesinde çelenk sunumu yapıldı.

Hemşireler Günü ve Haftası düzenlenen törenle kutlandı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Her yıl 12 - 16 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Hemşireler Haftası bu yıl “Hemşirelerimiz Geleceğimiz teması ile kutlanıyor. Edirne’de Hemşireler Günü ve Haftası nedeniyle Atatürk Anıtı’nda tören düzenlendi. Tören anıta çelenk sunulmasıyla başladı. Ardından Edirne Belediye Bandosu eşliğinde saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Yoğun katılımda gerçekleşen törende Sağlık Meslek Lisesi ve üniversite öğrencileri de yer aldı. Prof. Dr. Melahat Akgün Kostak ve Edirne İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. İshak Yıldırım günün anlamını belirten bir konuşma yaptı.

Prof. Dr. Melahat Akgün Kostak törende yaptığı konuşmada, bu yıl Hemşireler Haftası'nın uluslararası Hemşireler Birliği, ICN'nin2023 yılı teması olan “Hemşirelerimiz Geleceğimiz” temasıyla kutlandığını söyledi.

Tüm hemşirelerin ve hemşire adaylarının gününü kutlayan Kostak, “Tüm dünyada bu tema çerçevesinde çeşitli etkinlikler düzenleniyor. 'Hemşirelerimiz geleceğimiz' teması küresel sağlık sorunlarının ele alınması ve herkes için sağlığı iyileştirmede, hemşirelerden ne beklendiğini ortaya koyan bir tema. Hemşirelik mesleğinin toplumsal gereksinimlerden doğmuş, çok yönlü, bilim ve sanattan oluşan bir sağlık disiplini. Bu anlamda son dönemde Kovid-19 salgını ve deprem gibi doğal afetlerin hemşireliğin meslek ekibi ve sağlık ekibi içerisinde yerini daha görünür kılıyor” dedi.

Törende konuşan Edirne İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. İshak Yıldırım da 12 Mayıs 1974’ten beri hemşireler günü ve takip eden haftada ise hemşireler haftası olarak kutlandığını hatırlattı.

Hemşirelik mesleğinin asırlar önce dönemin Türk devletlerinde icra edildiğini anlatan Yıldırım, “Bu topraklarda hemşirelik 12 Mayıs'ta başlamadı. Anadolu Selçuklu Devleti'nde 2. Kılıç Aslan'ın kızı Gevher Nesibe Hatun. 1204 yılında vefat ediyor ve Kayseri'de kendi adına bir şifahanesi var. Kendisi ilk Türk hemşiresidir. Yani Florance Nightingale'den 500-600yıl evvel yaşamış ve bu topraklarda yetişmiş ilk Türk hemşiresidir. Burada öğrenci kardeşlerimiz var. Onlar da bunu başarabilirler. Hepimiz bunu başarabiliriz. Hemşirelik bu kadar kutsal, bu kadar güzel ve bu kadar değerli bir meslektir.” diye konuştu.

Yıldırım, Pandemi sürecinde de deprem sürecinde tüm ebelerin, tüm hemşerilerin, yine tüm sağlık memurlarının, tüm acil tıp teknisyenlerinin, tüm paramediklerin, tüm sağlıkçıların her zaman olduğu gibi yine odak noktasının insan olduğunu belirterek hepsinin büyük bir özveri ve sevgiyle çalıştığını kaydetti.

EBRU YILDIZ GÜNENÇ