Helvacıoğlu Keşan'ı Su Konusunda Seferberliğe Davet Etti

Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, yaptığı açıklamada, 56 milyon metreküp kapasiteye sahip Kadıköy Barajı'nda 5 milyon metreküp kullanılabilir su kaldığına dikkat çekerek, ilerleyen yıllarda paradan daha değerli olacağını söylediği su kullanımında tasarruf seferberliğine davet etti.

Helvacıoğlu Keşan'ı Su Konusunda Seferberliğe Davet Etti
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu'nun Kadıköy Barajı Barajı'nda, saat 10.30 sıralarında başlayan basın açıklamasında, Keşan Belediyesi Su ve Kanalizasyon Müdürü Erhan Başaran da hazır bulundu.
                Helvacıoğlu, Keşan'ın su ihtiyacının büyük bir bölümünün karşılandığı Kadıköy Barajı'ndaki doluluk oranı hakkında bilgi verdi.
                “Tüm vatandaşlarımızı tasarruf seferberliğine davet ediyorum.”
                Kuraklık ve bu tehlikeye karşı uygulanması gereken su tasarrufunun, deprem kadar önemli olduğunun altını dile getiren Mustafa Helvacıoğlu, "Tasarruf kelimesini şimdiden söylemek istiyorum. Biten bir suyun tasarrufunu yapamazsınız. O yüzden tasarrufa şimdiden hayatımızda yer vermeliyiz. Tüm vatandaşlarımızı tasarruf seferberliğine davet ediyorum. Şuan Kadıköy Barajı'nda doluluk oranı 8 milyon metreküp civarında. Ancak bunun 3 milyon metreküpü 'ölü hacim' olarak adlandırılan kullanılmayan bölüm. Dolayısıyla şuanda kış mevsiminin ortasında Keşan'ın 5 milyon metreküp kullanılabilir suyu kaldı. Şuan açıklama yaptığım alanda su vardı. Ancak kuraklık nedeniyle seviye giderek aşağı iniyor. Bu manzara da, Kadıköy Barajı'ndan içme ve kullanma suyunu aldığımızı düşünürsek suyun ne kadar azaldığını, kuraklığın ne kadar önemli olduğunu ve şehrimizi etkileyecek boyutlara geldi. Kadıköy Barajı'nın 56 milyon metreküp su tutma kapasitesi var. 40 yıllık baraj ama şu geldiğimiz son günlerde Keşan'ın 3 ya da 4 aylık su ihtiyacını karşılayabilecek su kaldığını belirmek istiyorum. Eğer yağmur yağarsa bir nebze daha rahatlayacağız." dedi.
                Şubat ayı sonlarına gelindiği şu günlerde, bahar mevsiminde giyilen kıyafetler ile dolaşılan bir havanın olduğuna dikkat çeken Helvacıoğlu, "Şubat ayında ceket ve kravatlayız. Kar buz yağarken biz baharlık elbiselerle karşınızdayız. Sevgili hemşehrilerim, her zaman söylediğim gibi su paradan kıymetli hale gelecek. İster zengin olun ister fakir, evinizde su olmazsa yaşam olmaz. Su olmazsa hayat olmaz. O yüzden ben de diyorum ki; ne olur tasarruf edelim. Dişimizi fırçalarken, banyo yaparken, tıraş olurken, araba yıkarken, halı yıkarken ne olur tasarruf edelim." diye konuştu.
                Önümüzdeki günlerde hava durumuna ve bundan kaynaklı su durumuna göre bazı tedbirler alınabileceğini ifade eden Mustafa Helvacıoğlu, "Yağmurun ya da olası kar yağışının durumuna göre Keşan'a 2 günde, 3 günde 1 su vermeye başlayabiliriz. Yani bu anlamda önemli tedbirler alabiliriz. Kumdere'de de operasyonlarımız devam ediyor. Kumdere'den de Kadıköy'den de su alıyoruz. Su ölçüm çubuklarına bakıyoruz ve suyun tabana yaklaştığını görüyoruz. Oluşturacağımız platform ile borular kullanarak suyu artık barajın orta bölümünden çekmek zorunda kalacağız. Bu platform için hazırlıklarımızız yaptık." şeklinde konuştu.
                                Helvacıoğlu, "Kaçak su kullananları lütfen şikayet edin.”
                Kaçak su kullananların şikayet edilmesi gerektiğini dile getiren Başkan Helvacıoğlu, "Kaçak su kullananları lütfen şikayet edin. Keşan'da alt yapı olarak asbest boruları yenilemekle meşgul oluyoruz. Bazı önlemler alıyoruz. Sorun ve çözüm önerilerini iyi biliyoruz. Zamanla yarışıyoruz ve bu önlemleri sıkılaştırmak için çaba sarf ediyoruz. Su stratejileri sadece Keşan'da değil tüm dünyada var. Küresel ısınma bizim bu bölgeyi de etkiledi. Tarım noktasında Hamzadere ve  Çokal Barajı'ndan da taleplerimiz oldu. DSİ Genel Müdürlüğü ile birlikte, Çokal Barajı'ndan Malkara üzerinden nasıl su alabiliriz noktasında araştırmalar yapıyoruz. Ancak bunlar orta ve uzun vadeli çalışmalar." dedi.

"Tarımsal sulamaya su verilebilmesi için burada Keşan'ın 1 yıllık suyunun hazır olması gerekiyor.”
                Basın mensupları tarafından Kadıköy Barajı'ndan tarımsal sulama amacıyla su kullanıldığının hatırlatılması üzerine söz alan Erhan Başaran da şunları söyledi; "Tarımsal sulamaya su verilebilmesi için burada Keşan'ın 1 yıllık suyunun hazır olması gerekiyor. Şuanda tarımsal amaçlı su verilebilmesi için Kadıköy Barajı'nda en az 10 milyon metreküp su olması gerekiyor. Buna da önümüzdeki günlerde karar verilebilir. Buradan tarımsal sulamaya verilen su dereler vasıtasıyla veriliyor. Bu da gerekli olan tüketimden daha fazla sarfiyata neden oluyor."
                Konuyla ilgili söz alan Başkan Helvacıoğlu, yetkililer ile yaptıkları görüşmede Mart aynının bekleneceğinin iletildiğini belirterek, "Ancak Mart sonunda Keşan'ın 1 yıllık içme suyu olmazsa tarımsal suya kısıtlama gelebilir. Geçen yıl sadece çeltik üretimine su verildi." diye konuştu.

Haber Merkezi

HABER MERKEZİ