• Haberler
  • Edirne
  • Han ve hamamın restorasyonu Selimiye ile aynı anda bitecek

Han ve hamamın restorasyonu Selimiye ile aynı anda bitecek

Edirne'de, Selimiye Meydanı'nda bulunan Havlucular Hanı ve Mezit Bey Hamamı'nın restorasyonu başladı. Edirne Valisi Yunus Sezer, Han ve hamamdaki restorasyon çalışmaları inceledi. Sezer, han ve hamamdaki çalışmaların Selimiye'nin restorasyonuyla aynı zamanda bitmesini hedeflediklerini iletti.

Han ve hamamın restorasyonu Selimiye ile aynı anda bitecek
TAKİP ET Google News ile Takip Et

1441 yılında Mezit Bey tarafından inşa ettirilen han ve hamamın olduğu alanda restorasyon çalışmaları başladı.

Asırlardır Selimiye Camisi gölgesinde ayakta duran tarihi han ve hamam

6 asırlık tarihi yapılarda başlayacak çalışmalar Selimiye’deki restorasyonla aynı zamanda bitirilecek.

20 işletmenin bulunduğu han ve hamamdaki yılların yorgunluğu yapılacak çalışmalarla silinecek.

Edirne Valisi Yunus Sezer restorasyon çalışmalarını inceledi. Yüklenici firma yetkilileriyle görüşen Sezer, süreç hakkında bilgilendirildi.

Çalışmaların turizm sezonu başlamadan belli bir aşamaya gelmesini beklediklerini ifade eden Sezer, "Bugün bizim için çok önemli olan, Selimiye'nin hemen karşısında Havlucular Hanı ve Mezitbey Hamamı'nın restorasyonuna başladık. Biliyorsunuz restorasyonun ihalesi 1 ay önce yapıldı. Hızlı bir şekilde restorasyonuna başladık. Amacımız, turizm sezonu gelmeden burasını belli bir aşamaya getirmek, yani yaz ortasına doğru belli bir aşamaya getirmeyi temenni ediyoruz. Bunun yanında diğer tarihi yapılarla ilgili de çalışmalar hızlı bir şekilde başladı. Onları da inşallah teker teker, milletimizin, ilimizin, ülkemizin hizmetine sunmayı düşünüyoruz" dedi.

Mezit Bey Hamamı işletmecisi Seçkin Kayabaşı ise restorasyon çalışmalarından duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve şunları kaydetti:

“Bu restorasyon bizim gücümüz dahilinde yapabileceğimiz bir şey değildi. Valilik, Havlucular Hanı ile beraber hamamın da restorasyonunu aldı. Kubbeleri ve çevre düzenlemesini yapacaklar. Bizim için çok sevindirici bir durum. Biz en son yaklaşık 30 yıl önce yaptırdık ama zamanla eskiyor. Restorasyon kapsamında hamamın üstündeki kurşunlar da değişiyor. Bizim için çok iyi oldu"

Havlucular Hanı esnaflarından Bahri Dinar da restorasyonun bölgeye katacağı değere değindi. Çalışmalardan dolayı duyduğu mutluluğu belirten Dinar, "Önce Selimiye Meydanı, sonra muhteşem Selimiye Camisi'nin kendisi restorasyona girdi, şimdi de o çevrenin güzelleşmesi lazımdı. Sıra bizim de içerisinde faaliyet gösterdiğimiz Havlucular Hanı restorasyonuna geldi. Bitiminde gerçekten çok güzel bir eser kazandırılacak Edirne'ye. Bizler de içinde bir ömür boyu yaşayacağız, bu nedenle mutluyuz. İnşallah bundan sonrasında çok daha güzel eserler olacak ama Selimiye Meydanı'nda Havlucular Hanı'nın restorasyonunun yapılması bizi ziyadesiyle memnun etti. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz" dedi.  Kumru Öngün

KUMRU ÖNGÜN