Halk sağlığı uzmanından maske çağrısı

Kış mevsiminin gelmesi ile kapalı mekânda geçirilen vakit arttı. Bu nedenle hastalıklar daha hızlı bulaşmaya başladı. Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Galip Ekuklu, hastalıkların daha hızlı bulaşmaması için maske takılmasını tavsiye etti.

Halk sağlığı uzmanından maske çağrısı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kış mevsiminin gelmesi ile birlikte üst solunum yolu hastalıklarının görülme sıkılığı da arttı. Özellikle nezle, grip gibi hastalıklarda artış beklenenden çok fazla gerçekleşmeye başladı.
Konu ile ilgili bilgi veren Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Galip Ekuklu, hastalıkların yayılımının önüne geçmek için vatandaşlara çağrıda bulundu.

Salgın döneminde hassasiyetle üzerinde durulan mesafe ve hijyen kurallarına ile o dönemde üst solunum yolları rahatsızlıklarında azalma görüldüğünü dile getiren Prof. Dr. Ekuklu, solunum yolu enfeksiyonlarının kapalı ortamlarda temasla daha kolay yayıldığını vurguladı. Salgın döneminde titizlikle uygulanan kuralların unutulduğunu belirten Ekuklu, önlemlerin bırakılması ile mevsimle uyumlu olarak üst solunum yolları hastalıklarının görülme sıklığının arttığını söyledi.

Salgın Önlemleri Çabuk Unutuldu

            Hastalıkların yayılmasının önüne geçen kuralların unutulduğunu dile getiren Prof. Dr. Ekuklu; “Kişisel önlemleri bırakınca havalar soğuyup kapalı ortamlarda geçirilen vakit artınca bu tür enfeksiyonların yayılmasına neden oldu. Bugün yine onları konuşuyor olduk. Kapalı alanlarda, toplu taşımada maske takmak lazım, el hijyenine yine dikkat etmek gerekir. Özellikle çocuklar onlar uzun süre kapalı ortamlarda bir arada bulunuyorlar. Onlar bunu ebeveynlerine taşıyabiliyorlar. Onlara da sabunla el yıkamayı hatırlatmak lazım. Biz de kişisel koruyucumuz olan maskemizi bu mevsimde özellikle de kapalı ortamlara girerken yeniden takmaya başlayacağız.” İfadelerini kullandı.

            Özellikle risk grubunda yer alanların kapalı ortamlarda bulunmamaya özen göstermesi gerektiğini belirten Ekuklu, kapalı mekanlara girilmesi mecburi ise mutlaka maske takılmasını tavsiye etti.

            Hastaneye Başvurular Arttı

İfluenza hastalığının birçok çeşidi olduğunu dile getiren Ekuklu; "Eğer bir kronik rahatsızlığı yoksa bunlar günlük hayatta hafif atlatılan hastalıklardır. Ama risk grubunda yer alıyorsa o zaman daha özenli ve dikkatli olmak gerekiyor. Hastaneye başvurularda artış olabilir ki zaten şuanda durum o şekilde. Bunların bazıları hastaneye yatırılmak zorunda da kalabilir. Çok anormal bir telaşa gerek yok, ama çok da rahat davranmamak ve rehavete kapılmamak gerek.” Diye konuştu.

Kapalı ve kalabalık ortamlarda, üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren insanların maske kullanmasını tavsiye eden Ekuklu, böylece hastalıkların yayılmasının önüne geçilebileceğini söyledi.

Fahrettin Baydar

Fahrettin Baydar