Güreş tutmadan önce kürek çektiler

662'nci tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerine katılmak için Edirne'ye gelen başpehlivanlar Recep Kara, Abdullah Güngör, Salih Erinç ve Atilla Güzel, 31 Ağustos - 3 Eylül 2023 tarihleri arasında Türkiye, 2024'te Avrupa Kürek Şampiyonasına ev sahipliği yapacak olan Meriç Nehri'nde kürek çekti.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Güreş tutmadan önce kürek çektiler
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Şampiyonalar öncesinde kürek parkurunda deneyim yaşayan Kırkpınar başpehlivanlar, kentin ev sahipliğine kürek çekerek destek oldu.

Kırkpınar'da altın kemer için yarışacak olan 4 başpehlivan kürek çekmeden önce kısa bir brifing aldı. Ardından ise kürek teknesini  Meriç Nehri'ne indirerek kürek çekmenin heyecanını yaşadı.  Tarihi Meriç Köprüsü'nün altından kürek çekerek geçen başpehlivanlar deneyimlerini basın mensuplarıyla paylaştı.

Başpehlivanlar kürek çekmeyi dualı çayırda güreşmekle kıyasladı. Başpehlivanların desteği kürek kulübü başkanı Nesim İba'yı da mutlu etti.

"2023 Türkiye Kürek Şampiyonası 31 Ağustos 3 Eylül tarihleri arasında Meriç Nehri'nde düzenlenecek"

 Dört başpehlivanın kürek sporuna destek vermek amacıyla TED Edirne Koleji Spor Kulübü kürek takımı ile birlikte nehirde kürek çektiklerini dile getiren İba, "2 yıl üst üste kendi imkanlarımızla düzenlediğimiz kürek festivali geçen yıl söylemiştik artık kendi mecrasında bir spor organizasyonu olarak devam edip gidecek. Çalışmalarımız sonuç verdi. Ödeneğimiz Gençlik Spor Bakanımız Osman Aşkın Bak tarafından göreve gelir gelmez onaylandı. Değerli valimiz şimdiki Sağlık Bakan Yardımcımız Hüseyin Kürşat Kırbıyık'ın da destekleriyle 2023 Türkiye Kürek Şampiyonası 31 Ağustos'ta burada başlayıp 3 Eylül'e kadar devam edecek." şeklinde konuştu.

"Pehlivanlarımızın da kürek sporuna destek vermesi bizi gururlandırdı"

Meriç Nehri'nin Türkiye'nin ilk kürek parkuru olduğunu söyleyen Kürek Kulübü Başkanı İba, "Milli takım seçmeleri olacak. Milli takım kampları, Balkan kampları ve akabinde 2024'te Avrupa Kürek Şampiyonası'yla devam edip gidecek. Burası resmen artık cumhuriyet tarihinin ve Türkiye'nin ilk kürek parkuru oldu, ödeneğimiz onaylandı. Bu 15 Temmuz itibariyle de parkurun kurulma çalışmaları başlıyor resmen. Almanya'dan ve başka yerlerden gelecek olan malzemelerimiz de 31 Ağustos'a hazırlamış olacağız. Bu vesileyle bu spora ilgi duyan kürekçileri ve bölge halkının organizasyonumuza iştiraklarından keyif duyacağız. Gurur duyuyoruz, hoşumuza gitti, çok mutlu olduk. İnanılmaz bir şey. Pehlivanlarımızın burada gelip bize bu alanda destek vermesi de inanılmaz bir keyif verdi bize. Hepsine çok teşekkür ediyorum" dedi.

“Güreş için geldiğimiz Edirne’de kürek çekme fırsatı bulduk”

662’nci Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri için geldiğimiz Edirne’de kürek çekme fırsatı da bulduklarını söyleyen Başpehlivan Recep Kara, “Devletimizin imkanlarıyla burada çok güzel bir doğal kürek ve kano sporuna hitap edecek ve tüm su sporlarına hitap edecek bir tesis kuruldu. İnşallah 2024 yılında Avrupa Şampiyonası'nı bu tesisimizde icra edeceğiz. Almanya'yla Türkiye yarışıyordu ama Türkiye kazandı ve ev sahipliğini yapacak. Olimpiyatlarda en fazla madalya dağıtan branşlardan birisi ve kano sporu buradan daha nice olimpiyat şampiyonları, dünya şampiyonları, Avrupa şampiyonları, milli sporcuların bu tesisten çıkacağına inanıyorum. Ben de bir spor kökenli, akademisyen bir başpehlivan olarak buna canı gönülden inanıyorum. 662'nci Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde en iyi şekilde ata sporunu icra edeceğiz. Bugün de burada kulüp başkanımız ve değerli sporcu kardeşlerim, başpehlivan arkadaşlarımla beraber bu deneyimi yaşadık. Güzel bir deneyimdi bizim için. Darısı inşallah 2024 Avrupa Şampiyonası'nın açılışına.” Diye konuştu.

“Başpehlivanlar olarak ecdat yadigarını el birliğiyle hep beraber bizden sonraki kuşaklara yansıtacağız”

Er meydanında 40-50 derece sıcağın altında güreşmenin zor olduğunu söyleyen Başpehlivan Kara, “Orada hararet yükseldiği zaman kendini suya atacağın bir yer yok. Burada çok zorlandığında suya atarsın kendini. Öyle bir kolaylığı var bunun. Ama biz maalesef bazen 2-2.5 saat güreş yapıyoruz. Ortalama bir güreşimiz bir saat sürüyor. Kırk derece, kırk beş derece sıcağın altında. Çok büyük bir efor. Ama ata sporunun gelenekleri bu şekilde. Biz de sıcağa karşı, yağıyla birlikte rakibin baskısıyla birlikte o ata sporunu icra ediyoruz. Sevdiğimiz bir meslek. 660 yıllık bir gelenek. Bugünkü temsilcileri de bu kültür mirasında biziz. Arkadaşlarımız olarak başpehlivanlar olarak bu ecdat yadigarını el birliğiyle hep beraber bizden sonraki kuşaklara yansıtacağız. “ dedi.

“Bugün çayırın Kırkpınar’ıyız, yarın suyun Kırkpınar'ı olacağı için kürek sporunu da destekliyoruz”

Sporun bütün branşlarında ve Türk halkının ilgilendiği her mecrada birbirlerini desteklediklerini dile getiren Başpehlivan Atilla Güzel, “Tarihi Kırkpınar'a güreşmeye geldik başpehlivan olarak. Burada su sporları federasyonunun yeni tesisi, doğal bir arena. Burada kanoyu da test ettik. Sağ olsun başkanımız bize yardımcı oldu. Bu doğanın bu spora kazandırılması gelecekte de bu sporun desteklenmesi, yeni şampiyonların çıkması açısından güzel. Biz şahsen memnun kaldık, onore olduk. Kırkpınar'da biz sadece güreşçi değiliz. Sporun bütün branşlarında ve Türk halkının ilgilendiği her mecrada birbirimizi destekliyoruz. Yani bugün çayırın Kırkpınar’ıyız, yarın suyun Kırkpınar'ı olacağı için burayı da destekliyoruz yani.“ ifadelerini kullandı.

“Edirne’nin böyle büyük organizasyonlara ev sahipliği yapması çok gurur verici”

Hem tarihi Kırkpınar yağlı güreşlerinin hem de Avrupa Kürek Şampiyonası’nın Edirne’de olmasının Türk sporu için güzel bir şey olduğunu ifade eden Başpehlivan Salih Erinç, “Bugün Tarih Kırkpınar Güreşleri için Edirne'ye iştirak ettik. 662'ncisi düzenlenecek olan büyük yağlı güreş kültürünün bugünkü temsilcileriyiz. Su sporlarıyla alakalı ilk defa bu kanoya binmiş oldum. Gerçekten de kendine has kendine özgü bir stili var. Ayrıyeten Avrupa şampiyonluğuna ev sahipliği yapacak olması da bizim için gurur verici bir şey. Hem tarihi Kırkpınar güreşlerinin burada olması hem de böyle bir büyük bir organizasyonun olması Edirne halkı için ve Türk sporu için çok güzel bir şey. Gerçekten de yorucu bir şey, keyifli. Biz Karadenizli olarak suya alışkın olduğumuz için su sporlarını seviyoruz. Su sporlarına karşı da ilgim var. Kendim de yüzmeyi çok seviyorum. Burada şampiyonada yarışacak olan arkadaşlarımızı şimdiden başarılar diliyorum.“ dedi.

2008’den bu yana güreştiğini dile getiren Başpehlivan Abdullah Güngör, su sporlarına da sonuna kadar destek verdiğini söyledi.

Edirne’nin böyle güzel organizasyonlara ev sahipliği yapıyor olmasının güzel bir şey olduğunu dile getiren Güngör, “Edirne ilimiz zaten ecdadımıza başkentlik yapmış kültürü, örf adeti, ananesi olan bir şehrimiz.Spor Bakanlığımız tüm imkanlarıyla dünyada eşi benzeri olmayan nadir böyle doğa etrafında yapılmış bir tesis kazandırmış. Ben 2008'den beri güreşen bir kardeşiniz olarak su sporlarına sonuna kadar destek veriyorum.“ şeklinde konuştu.

Haber Merkezi

HABER MERKEZİ