Görevimiz Kanal Edirne

Plastiğe Hayır Platformu, DSİ tarafından yapılan Kanal Edirne projesinin kıyısında temizlik ve doğa yürüyüşü etkinliği düzenledi. Çevreye duyarlı vatandaşların katıldığı etkinlikte yaklaşık 7 kilometre doğa yürüyüşü ve Kanal Edirne ile Meriç Nehri'nin birleştiği bölgede temizlik gerçekleştirildi. Gönüllüler, bölgedeki kirliliğin boyutlarına dikkat çekerken etkinlik sonunda çok sayıda plastik ve cam atık toplandı.

Görevimiz Kanal Edirne
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Plastiğe Hayır Platformu, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 2015 yılında yapımına başlanan Kanal Edirne projesinin kıyısında temizlik etkinliği düzenledi. Meriç Nehri'ndeki taşkınların engellenmesi amacıyla yapılan Kanal Edirne'de su seviyesinin bitmeye yaklaştığı görülürken; kanalın kıyısındaki çok sayıda plastik ve cam atık dikkat çekti. Plastiğe Hayır Platformu temsilcisi Begona Rodriguez ve çevre duyarlısı vatandaşlar tarafından gerçekleştirilen etkinlik, Karaağaç Mahallesi'ndeki Karlıova Köprüsü'nden başladı. Katılımcılar, Kanal Edirne güzergâhında sabah yürüyüşü gerçekleştirirken; kanaldaki balık, kaplumbağa ile çeşitli bitki ve balık türlerini incelediler. Yürüyüşün ardından katılımcılar, Kanal Edirne ile Meriç Nehri'nin birleştiği alanda ortaya çıkan kirliliğe dikkat çekmek amacıyla temizlik yaptılar. Temizlik sırasında Meriç Nehri ile Kanal Edirne'nin birleştiği bölgede insan kaynaklı meydana gelen kirlilik oranının yüksek seviyelerde olması dikkat çekti. Yaklaşık 2 saat süren temizlik etkinliğinde gönüllüler çok sayıda plastik ve cam atığı topladılar. Bir araya toplanan atıklar, bölgeden alınması amacıyla Edirne Belediyesi'ne bildirilirken; Plastiğe Hayır Platformu temsilcisi Begona Rodriguez açıklamalarda bulundu.

'TOPRAĞA ZARAR VERİYORLAR'

Rodriguez, Kanal Edirne kıyısında meydana gelen kirliliğin yanı sıra iş makinelerinin doğada yarattığı tahribata dikkat çekerken; 'Burada bir plastik sorunu olduğunu söylemek isterdim ama aslında plastikten önce burada daha büyük bir sorun var. Buradaki kirliliği, bazı makinelerle toprağı sürerek bitirmeye çalışıyorlar. Bu çalışmalar aslında toprağa daha çok zarar veriyor. Çünkü topraktaki her şeyi öldürüyor. Toprağı sürerek temizlik olmaz. Temizlik yapmak istiyorlarsa bizim gibi eldivenlerini ellerine takacaklar, kıyafetlerini dirseklerine kadar çekecekler ve temizlemeye çalışacaklar' ifadelerini kullandı.

'HAVA SICAKLIĞI NORMAL DEĞİL'

Edirne'de mevsim normallerinin üzerinde devam eden hava sıcaklıklarını da hatırlatan Rodriguez; 'Doğayı seviyorsak da ağaçları kesmeyeceğiz, doğayı önemseyeceğiz. Şu anda Eylül ayının son günlerindeyiz. Havanın sıcaklığını hissediyorsunuz. Bu hiç normal değil. Uzun zamandır yağmur yağmıyor. Kanalda su yok. Suyumuzu korumamız lazım. Suyumuzu nasıl korumamız gerektiğini, mevsim normallerinde yağmur yağmasını ağaçları koruyarak gerçekleştirebiliriz. Hiçbir şey olmuyormuş gibi izlemeye devam etmemeliyiz. Politikacılar, siviller, dünyadaki herkes sağlıklı bir yaşam için görevini yapmalı' diye konuştu. Etkinliğin sona ermesinin ardından katılımcılar, Kanal Edirne güzergâhından yürüyüş yaparak Karaağaç Mahallesi'nde etkinliği sonlandırdılar. 

Bakmadan Geçme