GENÇLER ÇİFTÇİLİĞE TEŞVİK EDİLMELİ

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Edirne İl Temsilciliği tarafından 14 Mayıs Çiftçiler Günü dolayısıyla basın toplantısı düzenlendi. Genç nufüsün tarımı sürdürebilmesi için özgün eğitime kavuşmasıgerektiğini belirten TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Edirne İl Temsilcisi Erdoğan Yanılmaz, Son yıllarda köylerden kente göçün artarak devam ettiğinin söyledi.

GENÇLER ÇİFTÇİLİĞE TEŞVİK EDİLMELİ
TAKİP ET Google News ile Takip Et

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Edirne İl Temsilciliği 14 Mayıs Çiftçiler Günü kapsamında basın toplantısı düzenlendi. Düzenlenen basın toplantısında konuşan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Edirne İl Temsilcisi Erdoğan Yanılmaz, genç nesilleri köyde tutuamadıklarını söyledi.
Yanılmaz, ' Şu anda kırsal nüfus hakkında kesin verilere dahi sahip olmamakla birlikte,  tarımsal faaliyette bulunan nüfusun ve ÇKS ye kayıtlı  çiftçilerin sayısının gittikçe azaldığını görmekteyiz. Özellikle gençleri köyde tutamıyoruz. Şu anda ülkemizde ayçiçeği yağı tüketimi 3 milyon ton iken, üretim ise 1.850 bin ton civarındadır. Stratejik ürün haline gelen ve dışa bağımlı durumda olduğumuz ayçiçeğinin ekim alanlarının genişlemesi hususunda desteklemelerin artırılması ve teşvik verilmesi de önemli hale gelmiştir. Bir kez daha ifade etmek istiyorum ki köylümüzü çiftçi yapamadık, özellikle genç nüfusu köylerde tutamadık. Herkes çok kolay miras yoluyla çiftçi olabiliyor ve elinde ÇKS belgesi olan kayıtlara çiftçi geçiyor. Bunun için gerçek anlamda Ülkemizde tarımsal faaliyetin içinde olup, üretim ağının içinde bulunan çiftçileri de tespit etmek zorlaşıyor. Gerçek anlamda üretim zincirinin içinde bulunan çiftçilerimizi sık aralıklarla eğitmekte fayda olduğu düşüncesindeyim. Köylerde yaşayan ve çiftçilik ile uğraşan nüfusun yaş ortalaması 50-55 civarında. Çiftçiliğin devamı için genç nüfusu, genç çiftçiyi köyde tutabilmek ve bu gençleri çiftçiliğe teşvik etmek, kurslar düzenlemek bu kurslar sonrası verilecek sertifika ve belgeler karşılığı yatırıma yönlendirmek, yatırım kredilerini düşük faizli vermek gerektiği düşüncesindeyiz.' Dedi.
Ebru Yıldız Günenç