Geleceğin ustaları
Edirne Valiliği ile Edirne İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün Edirne'deki işletme ve fabrika sahiplerinin işbirliğinde düzenlediği Mesleki Eğitim Projesi ile Açık Lise'deki teorik eğitimlerinin yanı sıra fabrikalarda ve işletmelerde gördükleri staj eğitimi sayesinde günümüz çıraklarından geleceğin ustaları yetiştiriliyor. Staj eğitimi gören Kazım Kelemer ve Levent Demirbozan, eğitimden çok memnun olduklarını belirtirken Edirne Valisi Günay Özdemir ise projenin amacının kalifiye eleman yetiştirmek olduğunu söyleyerek 'Gelecekten ümitliyiz' dedi.
Edirne Valiliği ile Edirne İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün Edirne'deki işletme ve fabrika sahiplerinin işbirliğinde düzenlediği Mesleki Eğitim Projesi ile geleceğin ustaları fabrikalarda yetiştiriliyor. Lise eğitimini tamamlayamamış öğrencilerin Açık Lise programına kayıt olmalarının ardından başlatılan staj sürecinde ara eleman ihtiyacını karşılamak amacıyla ustalar tarafından verilen eğitim ile gençlerin geleceği şekillendiriliyor. Projeye destek veren Kilim Grubu Kartaltepe Mensucat Fabrikası T.A.Ş.'nin Edirne'deki tesislerini gezen Edirne Valisi Günay Özdemir ve Edirne İl Milli Eğitim Müdürü Hakan Cırıt, Mesleki Eğitim Projesi ile ilgili hem açıklamalarda bulundular hem de proje kapsamında staj gören öğrencileri ziyaret ettiler.
Fabrika Müdürü Nadir Kartal ile de basın toplantısı düzenleyen Vali Günay Özdemir, Edirne'de gençliğin hem sosyal hem de ekonomik anlamda geleceğinin kurtarılması ile ilgili bir adım atmak amacıyla faaliyet düzenlediklerini söyleyerek; 'Bu faaliyeti özellikle ekonomik anlamda şu anda ihtiyacımız olan ara eleman yetiştirme konusunda Türkiye'nin büyük bir sıkıntısı var. Şu anda ihracatımız günden güne artmakta ve 2023 yılında da milli gelirimizi 20 bin Dolar'a çıkarmayı hedefliyoruz. Biz 2023 yılındaki hedefimizi gerçekleştirmemiz için insan gücümüzü, kaynağımızı, ekonomik anlamdaki değerlerimizi çok iyi kullanmamız gerekiyor. Şu anda zaten yetişmiş eleman, ara eleman konusunda sıkıntı çeken sanayicimizin eğer 2023 yılında milli gelirimizi 20 bin Dolar'a çıkarmamız için şu anda kullandığı, değerlendirdiği kadar ara elemana ihtiyacı var. Bunun da hızlı bir şekilde telafi edilmesi ve yetiştirilmesi gerekiyor. Aynı zamanda da ülkemizin sosyal anlamda gençliğimizde ciddi sıkıntılar var. Biz bu sıkıntıları ve problemleri de hem işsizlik konusunda hem de sosyal problemler konusunda çözme ile ilgili işadamlarımız, Milli Eğitim Müdürlüğümüz, özellikle Çıraklık Eğitim Merkezi olarak beraber bir adım attık' ifadelerine yer verdi.
'14-18 yaş çocuklar meslek edinecekler'
Özdemir, Mesleki Eğitim Projesi'nin ilk uygulamasının Kilim Grubu Kartaltepe Mensucat Fabrikası T.A.Ş.'de başladığını söyleyerek; 'Henüz bir aylık yeni bir uygulama ve bu uygulamaya başlarken de öncelikle Açık Lise'deki gençlerimizin, 14-18 yaş çocuklarımızın, özellikle lise çağında okula gidemeyen çocuklarımızın bir şekilde meslek edinmesi, istihdama kazandırılması ile ilgili bir çalışmadır. Biz, öncelikle Milli Eğitim Müdürlüğümüzde ne kadar Açık Lise ne kadar öğrencimiz olduğunu tespit ederek çalışmalarımıza başladık. Daha sonra işadamlarımızla, bölgedeki fabrika sahiplerimizle görüştük ve hemen hemen bütün fabrikalardaki işadamlarımız hepsi bu projeye destek verdi. Biz de yılbaşından önce başladık. 2018 yılı itibariyle de bugün, bu işletmemizde uygulamayı göreceğiz' dedi.
'5 öğrenci çalışıyor'
Mesleki Eğitim Projesi'nin amacını açıklayan Özdemir; 'Öncelikle Açık Lise dediğimiz 14 yaşından sonra eğitim alamayan, eğitim öğretimin dışında kalan ve sabahtan akşama kadar boş bir şekilde vaktini geçiren ama hiçbir mesleği olmayan, daha sonra da hem iş gücü anlamında ciddi bir şekilde kaybımız hem de sosyal anlamda problemlerin oluşabileceği bir kesim oluşmaması için böyle bir projeye başladık. 6 öğrencimizi başlatmıştık, şu anda 5 öğrencimiz var. Zaman zaman gençlerimiz gelip gidiyor. Onları da takip ediyoruz. Onlarla ilgili de hep beraber çalışıyoruz. Şu anda da gençlerimizle ilgili de nerede çalıştıklarıyla ilgili bir görüşme yapacağız. Bu çocuklarımız özellikle burada hem usta öğreticilerin, ustaların yanında ders alıyorlar hem de haftanın bir günü biz, onlara teorik eğitim veriyoruz. Açık Lise öğrenimleri devam ediyor. Çünkü hiçbir öğrencimizin eğitimin dışında kalmasını istemiyoruz. Hem meslek edinecekler hem de liseye ve öğrenime devam edecek bir altyapıyı da beraber oluşturuyoruz. Eğitimde de başarılı olacaklar. Çünkü eğitimle ilgili hem kurslarını hem de derslerini takip ediyoruz. Biz bunların hem dışarıda hem de iş yerlerindeki takiplerini Milli Eğitim Müdürlüğü, Sivil Toplum Örgütleri ve aileleriyle beraber yapıyoruz.' sözlerine yer verdi.
'Öncelik Açık Lise'de'
Öğrenci seçimlerinin öncelikle Açık Lise'de okuyan öğrencilerden olduğunu söyleyen Özdemir; 'Veliler ve öğrencilerle görüşüldü. Daha sonra da Milli Eğitim Müdürlüğü'nde bir komisyon kurduk. Bu sınav komisyonumuz gençlerimizin, çocuklarımızın istekleri doğrultusunda hangi alanda çalışacaklarsa onlarla ilgili mülakatlara tabi tutuldu ve o mesleklere de yönlendirildi. Şu anda farklı meslekler isteyenler var. Onları da bir şekilde farklı yerlerde değerlendireceğiz. Diğer fabrikalarla da çalışmalarımız devam ediyor' dedi.
'Ücret de alıyorlar'
Projeye katılan öğrencilerin ayrıca ücret aldıklarını da söyleyen Özdemir; 'Öncelikle 450 TL ücret alınıyordu. Bunun yarıya yakınını devlet iade ediyordu ama işletmelerimiz bu 450 TL'nin üzerinde de ücret verebiliyorlar. Eğer çalışmalarından ve buradaki ilişkilerinden memnun olursalar ücretlerini de artırıyorlar. Burada da artırmışlar. Bu uygulamayı aslında Türkiye'de başka bir yerde daha gerçekleştirdik. Daha önce görev yaptığım yerlerdeki işadamlarımızla da her zaman görüşmelerimiz devam ediyor. Çünkü işadamlarının problemlerini ancak bu işin sıkıntısını çeken insanlarla beraber olursanız çözebiliyorsunuz. Daha önce görev yaptığım Kütahya'nın Simav İlçesi'nde bir işadamımızla görüşürken böyle bir uygulamanın olabileceğini söyleyerek bu uygulamayı beraber başlattık' ifadelerine yer verdi.
'Amaç kalifiye eleman yetiştirmek'
Farklı işletmelere ve fabrikalara daha fazla öğrenci alma çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Özdemir; 'Daha yeni başladık ve velilerle görüşmeler devam ediyor. Öğretimin dışında kalacak her dönemdeki öğrencilerimizi bire bir takip ediyoruz. Bunu ilçelerimize ve köylerimize kadar yaygınlaştırmaya başladık. İlçelerimizdeki ve köylerimizdeki öğrenci ve gençlerle görüşüyoruz. Onları da istihdama bu şekilde dahil edeceğiz. Diğer fabrikalarla ve işletmelerle de görüşmelerimiz devam ediyor. Amacımız; öğrencilerin eğitimsiz ve mesleksiz kalmamasıdır. Buraya gelen çocuklarımız burada usta, kalifiye eleman olacaklar. Örneğin; burada elektrik bölümünde, atölyede, revizyon bölümünde çalışan; yani teknik anlamda baktığınız zaman makine ustası olacak. Bu ustalığı da 14 yaşından itibaren 18 yaşına kadar 4 yıl boyunca uygulamalı olarak yerinde görecek ve başında da şu anda yılların ustaları var. Bu ustalarımız belki de son dönemlerini yaşıyorlar. Gelecekte bu ustalarımız ayrıldığında belki çırak bulabileceğiz ama usta bulamayacağız. Onun için diyoruz ki ustalarımızın emeklilikleri gelmemişken onların yerlerini doldurabilecek ustalar yetiştirelim. Onun için bu işe bir an önce başladık. Bizim amacımız öncelikle kalifiye eleman yetiştirmek ve sanayimizin, ülkemizin ve insanlığın ihtiyacı olan kalifiye elemanlar yetiştirmek' dedi.
'Milli Eğitim Müdürlüğü'müzle irtibata geçsinler'
Açıklamalarından ailelere de seslenen Özdemir; 'Bir mesleği yoksa, herhangi bir yerde de çalışmıyorsa, eğitim dışında da kaldıysa diyoruz ki hem eğitimini devam ettirelim hem de onları şu anda gerçekten sanayimizin ihtiyacı olan, dünyanın ihtiyacı olan bir kalifiye eleman haline getirelim. Velilerimizi bu konuda takip ediyor ve görüşüyoruz. Eğer bizim ulaşamadığımız insanlar varsa onların da bir an önce Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile irtibata geçmesini istiyoruz' ifadelerine yer verdi.
'Gelecekten ümitliyiz'
Mesleki Eğitim Projesi ile diğer alanlarda devam eden çıraklık sisteminin Edirne'de sanayiine aktarılacağına inandığını söyleyen Özdemir; 'Çıraklık sistemi, Türkiye'de bir berber, kasap, manavın yanında çalışan ve daha sonra da kendi yerini açan ustalar diye algılandı. Bizim ustalarımız artık sanayiye, teknolojiye ayak uydurabilen ve bu konuda da yeni sanayi mamulleri, yeni teknoloji üretebilecek bir vasfa ulaştıralım. Bu ustalarımızın içerisinde aslında teknolojiyi, gelişmeyi bilen şu anda şartları da çok iyi bilen ustalar olacağı için gelecekte bunlardan çok daha ümitliyiz. Yeni projeler, yeni sanayi mamulleri veya yeni teknolojik anlamda üretim de bekliyoruz' dedi.
'Aileleriyle irtibatımız devam ediyor'
Projede Edirne için öğrenci sayısı ile ilgili bir hedeflerinin olmadığını açıklayan Özdemir; 'Çünkü burada bir hedeften ziyade sosyal ve ekonomik anlamda problemleri çözebilme derdindeyiz. Açık Lise'de olan öğrencilerimizin tamamını buraya yönlendirmeyi düşünüyoruz. İlk hedefimiz Edirne'dir. İlçeler ve köylerdeki çalışmalarımız da devam ediyor. Açık Lise'de okuyanların bir bölümü kendi meslek alanlarıyla ilgili çalışanlar var. Çıraklık ve ustalıkla ilgili Mesleki Eğitim Merkezi'nde çalışanlar da var. Bunların hepsinin adreslerini tespit ettik. Aileleriyle irtibatımız devam ediyor. Bunların takibini yapıyoruz. Hem çalışma hem de dışarıdaki hayatı ile ilgili de buradaki ustalarımız da her gün takip ediyorlar. İşe gelmediyse neden gelmediğini araştırıp getiriyoruz. O konuda herhangi bir sıkıntımız yok. İlk günlerde çalışma sürecine alışana kadar 1-2 sıkıntımız oldu ama yeniden getirdik Şu anda da gençlerimizin de memnun olduğunu düşünüyorum' sözlerine yer verdi.
Özdemir'in açıklamalarının ardından bir açıklama da Fabrika Müdürü Nadir Kartal yaptı. Kartal, açıklamalarında Edirne Valisi Günay Özdemir önderliğinde Aralık ayında Mesleki Eğitim Projesi'nin toplantısını gerçekleştirdiklerini söyleyerek; 'Daha sonrasında da konuştuğumuz ölçekte şimdilik 5 öğrenciye ulaştık. Ama bu sayıyı artıracağız. Biz de bu işe fiili olarak yaşayan bir sektör olarak ara eleman problemini çok yoğun bir şekilde yaşıyoruz. Hem şehrimiz, hem sanayimiz hem de ülkemiz için hayırlı olsun' dedi. Kartal'ın konuşmasının ardından Özdemir ve katılımcılar fabrikada staj gören öğrencileri ziyaret ettiler.
'Usta olmak istiyorum'
Mesleki Eğitim Projesi kapsamında fabrikada eğitim gören Kazım Kelemer, makine bakımı ve revizyon stajından çok memnun olduğunu söyleyerek; 'Burada parça ve malzeme değiştiriyoruz, atölyeye gidiyoruz. Burada geleceğimiz şekilleniyor. Geleceğim için çok iyi bir şey. Usta olmak istiyorum. İMKB Lisesi'nde öğrenciydim. Fakat okulu bıraktım ve şu anda burada başladım. Ayrıca okula Açık Lise'den devam ediyorum. Arkadaşlarımı da buraya davet ediyorum. Meslek öğreniyorum' ifadelerine yer verdi.
'Onlar bizim geleceğimiz'
Kelemer'in ustası olan ve 6 yıldan bu yana fabrikada çalışan Savaş Karaduman ise Kelemer'in geleceğinin önemli olduğuna dikkat çekerek; 'Sonuçta onlar bizim geleceğimiz. Biz burada elimizden gelen yardımı yapıyoruz. Biz de çalışmaya başladığımızda hiçbir şey bilmiyorduk. Ustalarımız sayesinde gerekli şeyleri öğrendik. Biz de aynı şekilde ustalarımızdan öğrendiklerimizi gelen kardeşlerimize bir şekilde anlatıyoruz. Onlar da ellerinden geldiğince yapıyorlar. Yapmak istedikten sonra yapamayacakları hiçbir şey yok. Burada uzmanlık alanları makine bakım ve revizyondur. Buradaki makinelerimiz tekstil üzerine çalışıyorlar. Öğrencilerimiz buradaki makinelerin hepsiyle ilgili bilgi sahibi olacaklar. Ben de makine bölümü mezunuydum ama buraya başladığımda hiçbir şey bilmiyordum. Sonuçta makine çok geniş kapsamlı bir şeydir. Buraya geldik ve ustalarımız bize iyi davrandılar. Biz de bu işten korkup kaçmadık. İşi öğrendik ama daha bilmediğimiz şeyler de var. Bunları da zamanla öğreneceğiz. Ustalarımız bize nasıl davrandıysa biz de aynı şekilde davranıyoruz. Burada güler yüz olduğu sürece iş yürür. Konuşmalarımız saygılıdır. Onun sağlığı ve güvenliği için de usta ile çırak arasında elbette bir mesafe olması gerekiyor. Bunları burada sağladığımız sürece arkadaşımızla beraber elimizden geldiğini öğreterek onu da yetiştireceğiz' dedi.
Hem okuyor hem öğreniyor
Mesleki Eğitim Projesi kapsamında fabrikada staj gören Levent Demirbozan ise çıraklık eğitiminden projeye katıldığını söyleyerek; 'Ustalarım bazı şeyler öğretti. Burada staj görmekten çok memnunum. Açık Lise'ye de devam ediyorum' sözlerine yer verdi.
'Ara eleman açığı kapanacak'
Demirbozan'ın ustası İbrahim Kaya(54) ise fabrikada 1982 yılından beri çalışmaya devam ettiğini söyleyerek; '1982 yılında Lise eğitimimi bitirince burada çalışmaya başladım. 2 yıl çalışıp askerlik görevimi tamamladıktan sonra tekrar buraya döndüm. Burada 35 yıldır makine bakım teknisyeni olarak görev yapmaktayım. Bu meslekte çırak olarak üniversite mezunu 2 yıllıklar daha çok geliyorlardı. Uygulamalı olarak eğitimleri yoktu. Çırak gelmiyordu. Sayın Valimizin katkılarıyla bu açık kapanacaktır. Milli Eğitim Müdürlüğü ile düzenlenen bu proje çok iyi oldu. Biz de gençlerimize sahip çıkıp, onlara gerekli özeni gösterip destek veriyoruz. Böylelikle de sektördeki açık kapanacaktır' dedi.
Bakmadan Geçme

Edirne, Kürek Sporunun yükselen değeri

Ertürk: “Deniz Küreği Dünya Şampiyonası kasım ayında Türkiye’de gerçekleştirilecek”

İba, “Meriç Nehri kürek sporunun merkezi oldu”

Kızılay ve AK Parti’den ortak kan bağışı kampanyası

Yuvasının yanında elektrik direğinde asılı kaldı

İba'dan üreticiye ve sürücülere destek ziyareti