Geç ekim yapılan ayçiçekleri tehlike altında

Trakyalı üreticilerin 'sarı gelin' olarak adlandırdığı ayçiçeği baş verdi ve tarlaları sarıya boyadı. Ancak güzel görüntü değişebilir. Geç ekilen ayçiçeğinde su stresi yaşanıyor.

Geç ekim yapılan ayçiçekleri tehlike altında
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye'de yağlık ayçiçeğinin en çok üretildiği Edirne'de tarladaki ürün su stresi çekmeye başladı. Taban suyunu seven ayçiçeği, açıp tarlaları sarıya boyadı.

Bölgede bolluk bereketin simgesi olarak görülen ayçiçeğinin verim kaybı yaşanmaması için üreticiler yağış bekliyor.

İklim değişikliği Trakya’yı da etkiliyor. Kış mevsimleri kurak, yazları ise aşırı sıcak geçiyor.

Bölge en kurak kışlardan biri yaşadı. Trakya'nın alışık olduğu yoğunlukta ne kar yağdı Ne de yağmur.

Üreticiler hasadın yazın kavurucu sıcaklarına denk gelmemesi için ekimi 1 ay öncesinde yapmaya başladı.

Trakya Üniversitesi Bitki Islahı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Kaya, geçen yıla göre ayçiçeği ekili arazilerde durumun daha iyi olduğunu söyledi.

Bu yıl kış yağışlarının ayçiçeği için olumlu seyrettiğini ifade eden Kaya, toprağın suyla dolduğunu anlattı.

Kaya, geç ekilen ayçiçeğinin halen suya ihtiyacı olduğunu vurguladı ve şöyle devam etti:

“Edirne bölgesi mart ayında genelde nisan başında ekti. Geçtiğimiz yıl mayıs başında bu ekim söz konusu oldu. Nerden baksan bir aylık avantajımız var. Şimdi şu anda arkada gördüğümüz ay çiçeği tam çiçeklenme döneminde. Bu dönemde bitkiler için en önemli şey su stresi olmadan havaların çok fazla sıcak olması, serin gitmesi. Ama en önemlisi de süt olum evresinde havaların serin gitmesi. Çünkü geçtiğimiz yıl 1 ay olarak daha yaz ortasına geldiği için ve süre gelen sürekli bir sıcaklar olduğu için hem bu tane doldurma periyodunda hem de tane oluşturma periyodunda yani çiçeklenme döneminde tamamen sıcaklara denk gelmişti. Şimdi burada gerçek anlamda ay çiçeği özellikle erken ekenlerde ok fazla sıkıntı yaşanmadı. Çünkü neden bayram öncesi bir yağış söz konusuydu. Bu aslında bir can suyu gibiydi ay çiçeğine. Tam zamanı şu an haziran sonu normal şartlarda temmuz başı ve ortasında denk geliyordu. Şimdi yavaş yavaş erken ekenler Trakya’nın sarı gelinini görmeye başladı.”

Erken ekilen arazilerde çiçeklenmenin yaşandığını dile getiren Kaya, bu dönemde serin ve yağışlı havanın beklenildiğini iletti.

Kaya, bayram tatili öncesi yaşanan yağışların can suyu olduğunu aktardı. Fahrettin Baydar

Fahrettin Baydar