• Haberler
  • Edirne
  • 'Gastro Akademi ile Gelecek Mutfakta' kursu başladı

'Gastro Akademi ile Gelecek Mutfakta' kursu başladı

Edirne'nin gastronomi sektöründen aldığı payı arttırmak için 'Gastro Akademi ile Gelecek Mutfakta' kursu başladı.

'Gastro Akademi ile Gelecek Mutfakta' kursu başladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında kentte başlattığı “Gastro Akademi ile Gelecek Mutfakta” projesinde eğitim almaya başlayan kursiyerler 450 saat eğitim görecek.

Kentte gastronomi sektöründe kaliteyi artırmak amaçlayan istihdam garantili program 12 hafta boyunca devam edecek.

Eğitimde temel mutfak disiplinleri, doğru pişirme teknikleri ve Türk- Osmanlı mutfağını öğrenecek kursiyerlere 12 hafta sürecek programın sonunda MEB onaylı aşçı yardımcılığı sertifikası verilecek.

Edirne’de başlayan ‘Gastro Akademi ile Gelecek Mutfakta’ projesi sektörde kaliteyi arttırmayı hedefleniyor.

Proje çerçevesinde Edirne Ticaret ve Sanayi Odası’nda profesyonel mutfak hazırlandı ve kursiyerler eğitim alamaya başladı.

Kentin gastro turizmden aldığı payı arttırmak için başlatılan kursta, katılımcılar 450 saat eğitim görecek ve aranan şartları karşılayan kursiyerlerin yüzde 50’si ilgili sektörde istihdam edilecek.

Projenin paydaşları arasında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Trakya Kalkınma Ajansı, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası, Edirne İşkur İl Müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğü yer alıyor.

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sezai Irmak, kursta başarılı olanları istihdam etmeyi düşündüklerini belirtti.

Projeye katılan 20 kursiyerin olduğunu belirten Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sezai Irmak, “ kursta başarılı olanları istihdam etmeyi düşünüyoruz. Gastro ekonomi mutfak projemiz kalkınma ajansı hibe destekli restoran sektörüne yeme içme sektörüne ara elaman yetiştirmek için aşçı yardımcısı garson mutfakta ve serviste olan bütün elemanların nitelikli ve kalite olarak iş garantili yetiştirme konusunda yaptığımız bir çalışma. Kursta başarılı olanlar istihdam etmeyi planlıyoruz.  Proje 6 ay süreli bir proje ama biz bunu uzun vadeli devam ettirmeyi düşünüyoruz. Yıllarca. Şu an 20 civarında kursiyerimiz var. 2 gün önce eğitime başladılar.” Şeklinde konuştu.

Proje Koordinatörü Elif Yardımcı ise Edirne’de turist yoğunluğunun arttığını ve bu nedenle yeme içme sektöründe önemli talep olduğunu vurguladı.

Proje kapsamında kursiyerlerin yüzde 50’sinin istihdam edileceğini dile getiren Yardımcı, “Tabi bu Edirne’nin de bir ihtiyacı çünkü bizim üyelerimiz de restoranlar lokantalar sürekli bu ihtiyacını dile getiriyorlardı, projenin oluşum aşamasında da dediler ki siz buraya böyle bir mutfak kurun, biz buradan yetişenleri alacağız ve istihdam edeceğiz. İlk modüle pilot uygulama olarak 20 kişi başladık akabinde 20 kişilik de komi yani garson seriş elemanı programı yürütülecek ve bu toplam 40 kişiden de yüzde ellisi kurs sırasınca gösterdikleri başarıya istinaden istihdam edilecek.” Dedi.

Programın sonuçlarını heyecanla beklediklerini aktaran Yardımcı, “Yani bir servis elemanı bir garson nasıl hizmet edeceğini bilmeli. Ya da mutfaktaki usta, mutfak elemanları hangi kurallar çerçevesinde ürünü çıkarabileceğini bilmeli ve sonuna kadar gelen turistleri de biz memnun etmeliyiz. Bu aslında herkesi bir şekilde besleyen hem sektörü besliyor diğer yandan turizmi de besleyecek diğer yandan genç istihdamını besleyecek aslında çok yönlü çok kapsamlı fayda sağlayan bir program bakalım sonuçları biz de heyecanla bekliyoruz, mutluyuz.” İfadelerini kullandı.

Usta Öğretici Berrin Deliormanlı da 12 hafta sürecek eğitimin ardından kursiyerlerin istenilen seviyeye ulaşmaları durumunda istihdam edileceğini ve proje paydaşlarına teşekkür etti. Kumru Öngün

ANADOLU AJANSI