• Haberler
  • Edirne
  • Fen Bilimleri öğrencilerinden geleceğe iskelet yatırımı

Fen Bilimleri öğrencilerinden geleceğe iskelet yatırımı

​​​​​​​Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri öğrencileri Taksidermi sanatıyla yaptıkları çalışmaları Karaağaç Doğa Tarihi Müzesi'nde sergilemek üzere çalışıyor.

Fen Bilimleri öğrencilerinden geleceğe iskelet yatırımı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri öğrencileri Taksidermi sanatıyla yaptıkları çalışmaları Karaağaç Doğa Tarihi Müzesi’nde sergilemek üzere çalışıyor.

Fen Bilimleri Fakültesi bölümü öğrencileri Makropreparasyon dersi kapsamında Taksidermi sanatını öğreniyor.

Öğrencileri tarafından yapılan eserler Karaağaç Doğa Tarihi Müzesinde sergilemek üzere iskelet haline getiriliyor.

Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Celal Karaman, öğrencilerin Makropreparasyon dersi kapsamında Taksidermi yaptığını anlattı.

Dersin tarihinden bahseden Karaman, “Biyoloji bölümü olarak, müfredata koyduk ve yaklaşık 2018'den beri makropreparasyon dersini zorunlu ders olarak okutuyoruz.” Dedi.

Hayvan canlarının kendileri için çok önemli olduğunu belirten Karaman, “Öğrencilerimizden kendi imkanlarıyla meteryal bulmalarını istiyoruz. Ama hiçbir canlıya zarar vermelerini istemiyoruz. Hatta büyük yaptırımlar uyguluyoruz. Not kırmak gibi mesela. Mesela nehir kenarında bir su samuru bulundu. Kaçak avcılık sonucu öldürülmüş. Aynı bunun gibi meteryaller ile karşılaşırlarsa getirmelerini istiyoruz.” Şeklinde konuştu.

“Hayvan sağlığı da insan sağlığı da bizim için çok önemli”

İnsan sağlığının öncelik olduğunu aktaran Karaman, “Atölye girişlerinden ve çıkışlarında kendimizi dezenfekte ediyoruz hem de çalıştığımız alanı dezenfekte ediyoruz. Eldivensiz ve gözlüksüz kesinlikle çalışmak yasak zaten’ diyerek işin ciddiyetini belirten Karaman ‘Materyallere çıplak elle dokunmak kesinlikle yasak, böyle bir hata yaptıklarında bazı yaptırımları oluyor tabi ki mesela not kırmak gibi.” İfadelerini kullandı.

Titizliğe ve insan sağlığına çokça önem verildiğine değinen Karaman, öğrencilerin sağlığının her şeyden önemli olduğunu vurguladı. Derslerde eğitmen olarak bulunduğunu ve toplanan materyallerin ilk olarak kendi kontrollerinden geçtikten sonra öğrencilere sunduklarını söyleyen Karaman, Türkiye’nin farklı yerlerinde bulunan okullardan da öğrencilerin yapılan eserleri incelediğini kaydetti.

Karaman, yapılan işlerin rağbet görmesinden memnun olduklarını ve gurur duyduklarını belirtti.

Dersin amacının Doğa Tarihi Müzesine eser kazandırmak olduğunu ifade eden Karaman, öğrencileri ile fazlasıysa onur ve gurur duyduğunu dile getirdi.

‘Envanterimiz Oldukça Geniş’

Öğrencilerin kendi imkanlarıyla materyal bulmalarını ve bulamadıkları taktirde materyal temin ettiklerini söyleyen Karaman, “Materyallerin daha çok trafik kazasında ölmüş köpekler ve ya kaçak av sonrası öldürülmüş hayvanlar üzerinde çalışıyoruz. Şu an elimizde bir su samuru var kaçak av sonucu vurulmuş ve dere kenarında bulunmuş. Bize getirdiler, biz de onu müzemize kazandırmak üzere çalışıyoruz. Ayrıca bir arkadaşımızın köyünde doğumdan 6 ay sonra ölen bir dana yavrusu da var envanterimizde. Bir adet de koç çalışmamız var onun da kemiklerine kadar indik onarı temizliyoruz.” Dedi.

Karaman, herkesin Doğa Tarihi Müzesi’ni ziyaret etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Fahrettin Baydar- Alper Tavukçu

Fahrettin Baydar