• Haberler
  • Edirne
  • Fatih Sultan Mehmet Müzesi kapılarını ziyaretçilere açtı

Fatih Sultan Mehmet Müzesi kapılarını ziyaretçilere açtı

Edirne'de 2'nci Murat döneminde yaptırılan, Fatih Sultan Mehmet'in de eğitim gördüğü rivayet edilen ve geçtiğimiz yıllarda ayağa kaldırılan Saatli Medrese, Fatih Sultan Mehmet Müzesi olarak düzenlendi. 1 yıl süren akademik ve fiziki çalışmaların tamamlanmasının ardından düzenlenen törenle açıldı.

Fatih Sultan Mehmet Müzesi kapılarını ziyaretçilere açtı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İstanbul'un fethiyle çağ açıp, çağ kapatan Fatih Sultan Mehmet'in adına kurulan ve 29 Mayıs'ta açılması planlanan müzenin açılış tarihi sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle fethin 568'inci yıl dönümünden bir gün öncesine denk getirildi. Cumhuriyetin Kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve bu vatan uğruna canlarını hiçe sayan tüm şehitler için Saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Ardından protokol konuşmalarına geçildi.

Fatih Sultan Mehmet müzesinde detaylı bir hazırlık süreci gerçekleştirildi. Müze için araştırma konferansı düzenlendi. Bilim adamları, müze müdürleri, edebiyatçı, tarihçi, mimar ve mühendislerden oluşan gruplar bir araya getirildi. Müzenin işlevselliği, teşrif ve tanzimiyle ilgili fikir alışverişinin yapıldı.

Fatih Sultan Mehmet'in hayatından kesitler, birebir ölçülerde silikon heykeller, özel tasarlanan altmış figürün yer aldığı dioramalar ve minyatürlerle canlandırılan müze, ziyaretçiler tarafından büyük beğeni topladı. Açıldığını görenler ve duyanlar gelip fotoğraf çektirdiler.

Kurdele kesiminin ardından müze ziyarete açıldı

Açılış törenine, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan,  AK Parti Edirne İl Başkanı Belgin İba, Edirne Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Karabacak, AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Edirne Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt Edirne Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, oda ve borsa başkanları ile protokol üyeleri katıldı.

Böyle büyük ve işlevsel bir şahsiyeti bu günün gençlerine ne kadar iyi anlatılırsa o kadar topluma hizmet noktasında büyük bir iş yapılmış olacağına vurgu yapan Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammet Fatih Andı; 'Bu bağlamda müzenin Türkiye'de Fatih adına açılmış ilk müze olması hasebiyle çok büyük bir işlevi yükleneceğini düşünüyorum. Görsel kültür çağında yaşıyoruz. İnsanlar akıllarıyla düşündüğü kadar gözleriyle de düşünüyorlar. Görsel kültür imkânları bugün müzeleri hayatımızın içerisine çok daha aktif olarak dâhil etme fırsatını bize vermektedir. Bu bağlamda Fatih Sultan Mehmet Müzesi'nin bugünün görsel teknolojilerinin de kullanarak çok farklı bir müze olarak teşekkül etmiş olması çok sevindiricidir' ifadelerine yer verdi.

Bundan sonra Edirne'de açılacak diğer müzelerin de bu başlangıcın devamı niteliğinde bir bütün teşkil etmesini temenni eden Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammet Fatih Andı, bu şehri gerek kültür turizmi açısından gerekse entelektüel ilgilerin odağı haline getirmesinin çok memnun edici olduğunu aktardı.

'Türkiye'de bir ilki Edirne'de gerçekleştirdik'

Edirne'deki Osmanlı eserlerinin birinde Fatih'in babası 2. Murat tarafından yaptırılan Saatli Medrese'nin önünde bir araya gelmenin ve Fatih Sultan Mehmet Müzesini açmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyleyen Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. İlhami Danış, bu kadar özel, kıymetli ve anlamlı bir mekânı güzel bir işleve kente kazandırmanın sevinci ve gururu içinde olduklarını aktardı.

Türkiye'de ilk defa Fatih'e adanmış onun hayatına has edilmiş bir müzeyi açtıklarını ifade eden Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. İlhami Danış; 'Bizim geleneğimizde türbeler tarihi şahsiyetlerin nesiller boyu hatırlanmasını sağlıyor. Türbeler, sadece ölülere bir saygı ve vefa değil aynı zamanda tarihi değerleri unutmamamız gerektiğini gelecek nesillere hatırlatıyor. Bugün enformatik teknoloji çağındayız. Tarihimizin büyük şahsiyetlerini gelecek nesillere aktarmanın ve tanıtmanın yeni imkânlarını kullanmamız gerekiyor. Müze bu açıdan bir okuldur. Müze insanımıza ortak geçmişi ve değerlerimizi hatırlatma imkânıdır. Fatih Sultan Mehmet ve onun yaşadığı 49 sene bizim tarihimizde yıldızın parladığı bir ana denk geliyor' dedi.

'Fatih Sultan Mehmet Müzesi Edirne'mize hayırlı olsun'    

Edirne'de Fatih Sultan Mehmet Müzesi kurmanın hem bir vefa borcunun edası hem de Edirne'nin parlak geçmişine bir saygı duruşu olduğunu dile getiren Danış; 'Müze, restorasyon sürecinden itibaren çok sayıda kurum ve kişilerin katkıları ile kuruldu. Son 1 yılda alanında yetkin ilim ve bilim adamı müze için seferber oldular. Geçtiğimiz yıl 16 Temmuz 2020'de bu medresede Edirne Valiliği ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi arasında bu müzenin kuruluşu için bir protokol imzalandı. Fatih Sultan Mehmet Müzesini geleneksel ve modern yaklaşımlarla çok katmanlı bir tür kitap gibi tasarladık. Her bir duvarda Fatih'in hayatından kesitlere yer verdik. Birebir ölçülerde silikon eserlerle diaromalarla ve minyatürlerle Fatih'in çeşitli yönlerini canlandırdık. Müzedeki 15 hücrede 7'si minyatür 4'ü grafik 3'ü de 3D olmak üzere toplam 14 video animasyon hazırladık. Ayrıca müzede Fatihin portresinin enselasyonu da yer almaktadır. Fatih devrinin çeşitli yönlerini canlandırdık. Fatih Sultan Mehmet Müzesi Edirne'mize hayırlı olsun' şeklinde açıklamada bulundu.

Müzeyi dolaşanlar hayranlığını gizleyemedi

Konuşmaların ardından kurdelenin kesilmesiyle açılan müze gezildi. Müzede yer alan bölümleri tek tek gezerek bilgi alan protokol üyeleri, hayranlığını gizleyemedi. Fatihin portresinin yer aldığı enselasyon ise ziyaretçileri büyüledi.

Barış Karapaça

 

Bakmadan Geçme