Esnafın problemi eğitimsizlik

Edirne Ticaret İl Müdürü Mahmut Altun, her yıl 17-23 Eylül tarihleri arasında kutlanan Ahilik Haftası kutlamaları kapsamında Tarihi Alipaşa Çarşısı esnaf ziyareti programında Edirne esnafının en büyük problemlerinden bir tanesinin eğitimsizlik olduğunu söyleyerek 'Artık babadan kalma usullerle satış olmuyor. Satış tekniklerini öğrenmesi lazım' dedi.

Esnafın problemi eğitimsizlik
TAKİP ET Google News ile Takip Et


Edirne Ticaret İl Müdürü Mahmut Altun, Edirne Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ayhan Can, Edirne Bakkallar ve Tekel Bayileri Esnaf Odası Başkanı Süleyman Yaşagör, Edirne Terziler Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Hakan Fındıklı ile2018 yılının ahisi seçilen esnaf Fikret Üstev, her yıl 17-23 Eylül tarihleri arasında kutlanan Ahilik Haftası kutlamaları kapsamında Tarihi Alipaşa Çarşısı esnafını ziyaret etti.

Esnafları tek tek ziyaret ederek hayırlı işler dileyen heyet, 2018 yılının ahisi seçilen esnaf Fikret Üstev'i de esnaflara tanıttı. Ziyarette Tarihi Alipaşa Çarşısı Dernek Başkanı Yılmaz Sanış'ı da ziyaret eden heyet, çarşı esnafı ile ilgili bilgi aldı.

Ziyarette açıklamalarda bulunan yılın ahisi Fikret Üstev, esnaf ziyaretinin ahilik geleneğinden günümüze gelen önemli bir âdet olduğunu söyleyerek; 'Ben de yılın ahisi seçilmemden dolayı esnafımızı ziyaret ederek iş durumunu ve sıkıntılarını sorarak hayırlı işler diliyorum. Biz de âdeti yerine getiriyoruz. Ahi olarak oda başkanlarımızla beraber esnafımızı ziyaret ediyoruz' dedi.

'Yaşatmaya devam edeceğiz'

Edirne Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ayhan Can 2018 yılı ahisi Üstev'i, ziyaretlerle Edirne esnafı ile tanıştırdıklarınısöyleyerek; 'Esnafımıza hayırlı işler diliyoruz. Ahilik, doğruluk ve güzelliktir. Ahiliği yaşatmaya devam edeceğiz' ifadelerine yer verdi.

'Keşke ahiliği canlandırabilsek'

Edirne İl Ticaret Müdürü Mahmut Altun ise Edirne esnafını her gün ziyaret ettiğini belirterek; 'Fakat bu hafta da Ahilik Haftası olduğu için program gereği esnaflarımızı dolaşıyoruz. Esnafımızın problemlerini, sorunlarını kendileriyle görüşmek istedik. Ahilikte maddi ile mananın en uyumlu hale geldiği ocaklar, şimdiki esnaf teşkilatlarıdır. Örneğin; '˜Muhtaç durumdayken bile başkasına yardım et' diyor. Keşke bugün Ahilik teşkilatını canlandırabilsek. Onların kültürünü, maneviyatını maddiyatla birleştirsek' dedi.

'Babadan kalma usulle satış olmuyor'

Edirne esnafının en büyük problemlerinden birisinin eğitimsizlik olduğunu söyleyen Altun; 'Artık babadan kalma usullerle satış olmuyor. Satış tekniklerini öğrenmesi lazım. Büyük firmalar bunu yapabiliyor. Büyük firmalar kendi elemanlarını eğitebiliyor. Fakat küçük esnafımız bunu yapamıyor. Hem maddi yönden bu tür problem yaşanıyor, hem de esnafın yüzde 70'i dükkânında yalnız çalışıyor ve iş yerini terk edemiyor' sözlerine yer verdi.

'Esnafa ciddi eğitimler vereceğiz'

Esnaf eğitimi için Trakya Üniversitesi ile işbirliği yapmak istediklerini söyleyen Altun; 'Esnafımıza satış teknikleri, müşteri karşılama, mal satma, satış sonrası hizmet gibi konularda eğitim vereceğiz. Özellikle satış sonrası hizmet çok önemlidir. Tüketici kanunu, 1995 yılından bu yana yürürlükte ve birçok esnafımızın bu kanundan haberi yok. Bir şikâyet olduğu zaman Tüketici Hakem Heyeti olarak bu konuda karar veriyoruz. Birçok esnaf da; '˜Bunu ben yapmadım', '˜Nereye gidersen git' diyebiliyor. Esnafımıza bu konuda eğitimler vereceğiz. Esnafımız daha iyi ve uyumlu olacak' dedi.

'Sadece aidat toplamamalılar'

Bulgaristan ve Yunanistan'dan Edirne'ye gelerek alışveriş yapan çok sayıda yabancı turiste karşılık esnafın yabancı dil eğitimi alıp almaması ile ilgili soruyu cevaplandıran Altun; 'Yabancı dil eğitimini odaların yapması gerekir. Ticaret ve Sanayi Odalarının, Esnaf Odalarının sadece aidat toplayan kuruluşlar olmaması lazım. '˜Bu Ticaret Odası benden aidat alıyor, başka bir şeye yaramıyor' diyorlar. Ben de soruyorum; siz Ticaret ve Sanayi Odası'ndan ya da Esnaf Odalarından bir şey istediniz mi? İstemediklerini söylüyorlar. Bunun istenmesi lazım ki onlar da yerine getirsin. İstemeden olmaz. '˜Bana faydası yok' diyor. Sana faydası olması için bir şey istemeli. Önce istemek lazım' ifadelerine yer verdi.

'Ahilikle ilgili detaylı çalışmalar yapılmalı'

Kurum ve oda temsilcilerinden oluşan heyete Tarihi Alipaşa Çarşısı'nı ziyaretlerinden dolayı teşekkür eden Tarihi Alipaşa Çarşısı Dernek Başkanı Yılmaz Sanış ise yüzyıllardan beri gelen bir esnaf kültürü olan ahilik kültürünü bugün de yaşatmaya çalıştıklarını söyleyerek; 'Bu senenin ahisini tebrik ediyoruz. Çok isabetli bir karar oldu. Ahilik kültürünün üzerinde biraz daha durmamız lazım. Ahilikle ilgili bazı çalışmaların yapılması lazım. Özellikle esnaf odalarının ve birliklerin bu çalışmaları yapmaları lazım. Çünkü ahilik kültürü sadece esnaflıkla ilgili değil, toplumun dinamiklerinden biri olan teşkilattır. İnşallah önümüzdeki yıllarda bununla ilgili detaylı çalışmalar yapılır. Ahilik Haftası ziyaretleri için de Alipaşa esnafları adına teşekkür ediyorum' dedi.

'Herkes köşe başına dükkân açamamalı'

Edirne esnafı için proje geliştirmeye devam ettiklerini açıklayan Sanış; 'Esnafların eğitimden geçirilerek, herkesin köşe başında dükkân açmamasını sağlamak istiyoruz. Çünkü bu durum ticari çeşitliliği öldürüyor. Esnaflığa belli bir eğitimden geçerek başlarlarsa çok daha iyi olacaktır. Bu uygulama Avrupa'da uygulanıyor. Her sokak başına dükkân açamıyorsunuz. Örneğin; bizim sektörden bir firma Paris'e dükkân açmaya gittiğinde oradaki belediye cadde üstüne dükkân açamayacağını söylemiş. Bu tarz çalışmalar yapılırsa esnaf da daha iyi yaşayacaktır. Esnaflar dip dibe olduğu zaman sıkıntılar yaşıyor. Bunun altının doldurulması gerekiyor' sözlerine yer verdi. 

Bakmadan Geçme