• Haberler
  • Edirne
  • Eskiden cezaevi olarak kullanılan kışla Kültür Merkezi olacak

Eskiden cezaevi olarak kullanılan kışla Kültür Merkezi olacak

Edirne'de 2. Mahmut döneminde inşa edilen ve eski dönemlerde cezaevi olarak da kullanılan tarihi Mahmudiye (Piyade) kışlası, Kültür Merkezi olacak.

Eskiden cezaevi olarak kullanılan kışla Kültür Merkezi olacak
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Adalet Bakanlığı bünyesinde uzun yıllar Cezaevi olarak kullanılan tarihi yapı, Milli Saraylar Başkanlığına devredildi. Bu devrin ardın tarihi yapıda, restorasyon çalışmalarının başlatılacağı açıklandı.

Edirne Sarayı kompleksinin içinde yer alan ve 25 bin metrekarelik alana sahip olan asırlık yapı, Edirne’nin tarihine ve mimarı mirasına ışık tutuyor.

Restorasyonun kısa sürede tamamlanması beklenen Mahmudiye Kışlası’nda, hazırlıklar hızla devam ediyor.

Yetkililer, aslına uygun bir restorasyonun ardından bu tarihi mekanın, sergiler, konserler ve çeşitli etkinliklerle Edirnelilerin hizmetine sunulacağını ifade etti.

Milli Saraylar Başkanı Dr. Yasin Yıldız, gazetecilere yaptığı açıklamada, Edirne Sarayı’nın çevresinde önemli yapıların bulunduğunu belirtti.

Sarayın yanında bulunan kışlanın önemli tarihe sahip olduğuna dikkat çeken Yıldız, kışlanın kültür merkezi olarak işlevlendirileceğini söyledi.

Kışlada kapsamlı bir restorasyon yapılacağını dile getiren Yıldız, Edirne'ye önemli bir eser kazandırmayı hedeflediklerini ifade etti.

Milli Saraylar Başkanlığı olarak  saray kompleksinde bulunan yapıların ayağa kaldırılması için çalışmalar yaptıklarını anlatan Yıldız, şunları kaydetti:

 “Edirne Sarayı kompleksi içerisinde 1826 yılında yapılan Mahmudiye Kışlası ve yine 19. yüzyılın sonlarında 2. Abdülhamit döneminde yapılmış Süvari Kışlası bulunuyor. Özellikle Mahmudiye Kışlası çok önemli bir tarihi eser. İstanbul'daki Selimiye Kışlası, Davutpaşa ve Rahmi kışlaları gibi yeniçerilerin tarihten çekilmesinin ardından Sultan 2’inci Mahmut'un emriyle yapılmış Asakir-i Mansure-i Muhammediye Kışlası. Günümüze 5'te 2'si ulaşmış durumda. Yakın bir zamana kadar sizin zaten malumunuzdur hapishane olarak kullanılıyordu. Onun tahliye süreçlerini Adalet Bakanlığımızla gerçekleştirdik. Muhteseklerin kaldırılma süreçleri bitti. Restorasyon projesiyle ilgili bilim kurulumuz son çalışmalarını yapıyor. İnşallah tamamlandığında restorasyonu Edirne'ye yaklaşık 25 bin metrekare kapalı alanı olan, özellikle hassas taşınabilir tarihi eserleri sergileyeceğimiz, bünyesinde konferans salonu, kütüphane ve Milli Saraylar Araştırma Merkezinin yer alacağı çok kapsamlı bir kültür merkezi olarak hayata geçecek. Süvari Kışlası'yla ilgili de benzer fonksiyonları içeren bir çalışmamız var.  Bu çalışmalar tamamladığımız zaman 5 yıllık master planı sonunda gerçekten sadece Edirne’ye değil ülkemize tarihi miras alanında çok önemli bir eseri tekrar kazandıracağımızı düşünüyorum.”

- Mahmudiye Kışlası

"Piyade" ya da "Yanık" kışla olarak anılan Mahmudiye Kışlası 1826 yılında II. Mahmut döneminde yapıldı.

Kışla geçirdiği yangınlar nedeniyle "Yanık Kışla " olarak anılmaya başlandı. 1915 yılında adı Müşir İbrahim Paşazade Nurettin Paşa tarafından Mahmudiye Kışlası olarak değiştirildi.

Askeri okul olarak bir süre kullanılan kışla binası uzun yıllar cezaevi olarak hizmet verdi. Kumru Öngün

KUMRU ÖNGÜN

Bakmadan Geçme