ENGELLİLER HAFTASI TÖRENLE KUTLANDI

Edirne Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından 10-16 Mayıs Engelliler Haftası etkinlikleri kapsamında Atatürk Anıtında çelenk töreni düzenlendi. Törene Sivil Toplum kuruluşları ve engelli vatandaşlar katıldı.

ENGELLİLER HAFTASI TÖRENLE KUTLANDI
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından 10-16 Mayıs Engelliler Haftası kapsamında tören düzenlendi. Atatürk Anıtında düzenlenen tören Saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

                10-16 Mayıs Engelliler Haftası kapsamında günün anlam ve önemine ilişkin açıklamalarda bulunan Edirne Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdür Yardımcısı Erdinç Tokçu, 'Ağır engelli yardıma muhtaç vatandaşlarımıza Aile Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından belirlenen tutarda evde bakım ücreti ödemektedir. Bir engelli adına ödenen evde bakım ücreti 2 bin 354 lira 45 kuruş'dur. 2021 yılında ilimizde 45 milyon 135 bin 98 lira 25 kuruş,  2022 yılı ocak, şubat, mart, nisan, mayıs aylarında toplam 27 milyon 495 bin 648 lira 52 kuruş evde bakım ücreti yardımı yapılmıştır. İl müdürlüğümüze bağlı olarak hizmet vermekte olan beş engelli bakım kuruluşu bulunmakta olup Uzunköprü Bakım, Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezinde 42 engelli, Özel Yeni Hayat Merkezinde 90 engelli. Özel Hanife Ağyüz Bakım Merkezinde 118 engelli, Özel Keşan İlgi Bakım Merkezinde 79 engelli, Özel Altın Kalpler Bakım Merkezinde 61 engelli olmak üzere toplam 390 engelli vatandaşımıza koruma ve bakim hizmeti sunulmaktadır. En az yüzde 40 ve üzeri engel oranına sahip olduğu engelli sağlık kurulu raporu ile saptanmış olan kişiler Müdürlüğümüzden engelli kimlik kartı alabilmektedir. İl Müdürlüğümüz olarak 3 bin 752 kişiye engelli kimlik kartı verilmiştir. Müdürlüğümüzce engelli vatandaşlarımız ve ağır engeli olan engelli bireylerin refakatçisi ücretsiz ulaşımdan faydalandırılmakta olup 2021 yılında 1 milyon 256 bin 800 lira ulaşım bedeli ödenmiştir. EKPSS başvurusu ön kabulleri yapılarak, engelli vatandaşlarımıza ve ailelerine rehberlik hizmetleri verilmektedir." Dedi.

                Edirne Engelli Meclisi Başkanı Nilüfer Sivrikaya Tokgöz, engellilere yönelik Birleşmiş Milletler'de 81 ülke tarafından imzalanan sözleşme hakkında değerlendirmelerde bulundu.
                Tokgöz, "Erişilebilirlik sadece bedensel olarak ulaşımla sınırlı olmadığı elektronik hizmetler ve acil hizmetler olmak üzere bilgi ve erişim araçları araştırılıp, erişilebilirlik kalkınma hizmetleri ayrılmaz bir bütün olmalı. Bu hafta engelli bireylerin haklarını ilgilendiren konularda; farkındalık çalışmaları ve bilgilendirmelerin yapıldığı, etkinliklerin düzenlendiği özel bir haftadır. Engellilik, toplumun bireye bakış açısından kaynaklanan sosyolojik bir olgudur. Bu bağlamda, sosyal devlet anlayışı ve fırsat eşitliği çerçevesinde engelli bireyin kamusal alanda görünürlüğünü artırmak ve sosyal yaşam içinde dezavantajlı bir grup olmalarını engellemenin tek yolu ise 'yaşam haklarını' korumaktır. Edirne İl Engelli Meclisini oluşturan Sivil Toplum Kuruluşları olarak yaşam kalitemizi olumsuz etkileyen ve çözüm önerileri ile sunduğumuz taleplerimizin hala güncelliğini koruduğunu maalesef sorunlarımıza sorunlar eklenerek büyüdüğünü tüm kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz. İlimizde engellilik alanında çalışmalar sürdüren Sivil Toplum Örgütleri olarak engelli haklarının ayrımcılık odağında gelişen bir insan hakları ve eşitlik meselesi olduğu farkındalığıyla ileri kazanımlar elde edebileceğimizin güvencesinin toplumsal duyarlılık ve kamuoyu desteği olduğu bilinci ile 'Yardım Nesnesi Değil Hak Öznesi' olma çabası içinde toplumun her kesiminin desteğini bekliyoruz." İfadelerine yer verdi.

                Engellilerin erişilebilir hizmetlerden yararlanması için çalışmalar yapılması gerektiğini belirten Edirne Engelli Gönüllüleri Derneği Üyesi Ecem Erkenci, "Erişilebilirlik sadece bedensel olarak ulaşımla sınırlı olmadığı elektronik hizmetler ve acil hizmetler olmak üzere bilgi ve erişim araçları araştırılıp, erişilebilirlik kalkınma hizmetleri ayrılmaz bir bütün olmalı." Dedi.

                Düzenlenen çelenk töreninin ardından Saraçlar Caddesi'nde kortej yürüyüşü düzenlendi. Engelli bireyler kentte bulunan Jandarma, Polis, AFAD, UMKE, İtfaiye, gibi kamu kurumları araçlarına binerek şehir turu attı.
Umut Poyraz