Emlak sektörünün sorunları konuşuldu

Edirne'de emlak sektöründe hizmet veren temsilciler bir araya geldi. Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile hepsi emlak öncülüğünde düzenlenen toplantıda sektöre dair sorunlar konuşuldu.

Emlak sektörünün sorunları konuşuldu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kentteki bir tesiste gerçekleştirilen toplantıda buluşan emlakçılar, sektörün sorunlarını ve çözüm yollarını konuştu.

Konut kredilerini yüksek olması nedeniyle piyasanın durgun şekilde seyrettiği belirtildi.

Toplantıya ilişkin açıklamada bulunan İnşaat Sanatkarları Odası Başkan Vekili Yüksel Meriç, konut kredilerinin yüzde 3-4 seviyelerinde olması sebebiyle sektörün durma noktasına geldiğini bu yüzden çözüm önerilerini konuşmak için bir araya geldiklerini aktardı.

Devletin sıkı politikasını biraz gevşetmesi halinde rahatlama olacağını düşündüklerini söyleyen Meriç, "Bankalardaki konut kredilerinin açılmamasından dolayı satışlarda çok sıkıntı var. Konut kredilerinin yüzde 3-4 olmasından dolayı satışlarımız maalesef durmuş vaziyette. İnşallah devletimiz politikasını yumuşatır ve bizler de rahat ederiz” dedi.

 

2023 yılında İstanbul pazarından Edirne ve Kırklareli’ne yüksek talep olduğunu söyleyen Hepsi Emlak Batı Marmara Saha Satış Müdürü Erdem Erdoğan, “Edirne’deki sektör temsilcileriyle bir araya gelerek hem sektörün sıkıntılarını konuşup, hem de kendimiz sektöre nasıl katkıda bulunuruz diye konuşmak istedik. Bu konuda bize destek veren odamıza, başkanımıza, yönetim kuruluna teşekkür ediyorum. Hepsi Emlak olarak sektöre nasıl çözümler üretebiliriz, nasıl katkıda buluruz diye konuşmak için buradayız. Edirne’de İstanbul’dan gelenler için hala çok ciddi yatırım fırsatlarının olduğu, İstanbul pazarının talebinin 2023 yılı içerisinde Edirne ve Kırklareli’nin çok yükseldiği bir alan. Bu konuda neler yapılabilir, fırsatlar neler? Bu konularda da istişarelerde bulunacağız” şeklinde açıklamada bulundu.

 

2018 yılından bu güne kadar Edirne özelinde Emlakçı Belgesi için 597 müracaat olduğunu ve 318 kişinin belge almaya hak kazandığını söyleyen Ticaret İl Müdürü Mahmut Altun, “Edirne Ticaret İl Müdürlüğü’nün ilçelerimizde herhangi bir teşkilatı yok. Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi üzerinden, yani yönetmelik Ticaret Bakanlığı tarafından 6 Haziran 2018 yılında çıktı. O tarihten bu yana Ticaret Bakanlığı Taşınmaz Ticaret Bilgi Sistemi üzerinden Taşınmaz Ticareti Emlakçı Belgesi veriyoruz. Bu güne kadar 597 müracaat olmuş, 318 belge vermişiz. Bu belgelerden 6 tanesini de iptal etmişiz. Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi üzerinden bize müracaat ediyorlar biz müracaatları değerlendiriyoruz, yüklenen belgeler doğruysa sistem üzerinden müracaatçıyla muhatap olmadan belgelerini tanzim edip gönderiyoruz” ifadelerine yer verdi.

emlak sektörünün yaşadığı sıkıntılar olduğunu belirten Edirne Emlak Müşavirleri Derneği ikinci başkanı Ömer Kutlu, her emlakçı gelen müşterisine sözleşme yapmak zorunda olduğunu ve merdivenaltı toplama ile iş yapılmayacağını söyledi.

 

Kumru Öngün

KUMRU ÖNGÜN