Emlak piyasasında yeni dönem başlıyor

  Emlak piyasasında yeni dönem başlıyor. Evalım satım işlemi yapacak olan milyonlarca insanı ilgilendiren yeni dönem hakkında açıklamalarda bulunan Edirne Emlak Müşavirleri Dernek Başkanı Serhat Çeker, noterlerde bu tapu alım satımlarının yapılabilmesi için noterin asaleten olması gerektiğini söyledi.

Emlak piyasasında yeni dönem başlıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yeni bir dönemle birlikte ev, işyeri ve arsa gibi gayrimenkullerin satışında önemli değişiklikler hayata geçirildi. Daha önce sadece tapu dairelerinde gerçekleştirilen alım-satım işlemleri, 4 Temmuz itibarıyla noterlerde de yapılmaya başlandı. Bu kararın Meclis ve bakanlık tarafından alındığını belirten Çeker, tapuda gerçekleştirilen işlemlerin artık noterler tarafından yürütüleceğini ifade etti. Çeker, bu değişikliğin devlete tasarruf sağlayacağını ve çalışanların üzerindeki yükü azaltacağını da vurguladı. Ancak Çeker, uygulamanın henüz yeni başlaması nedeniyle sistemde tam olarak oturmadığını belirtti. İlk açıklamalara göre alım-satım bedelinin ortalama 500 lira ile 4 bin lira arasında olduğu ifade edilmişti, ancak şu an bu rakamın 4 bin ile 8 bin arasında değiştiğini söyledi.
" e-Devlet'ten sistem yükleniyor "

Malını satmak isteyen vatandaşınişlemini E-Devlet'ten gördüğünü söyleyen Çeker,"E-Devlet'ten girerken ne diyor tapu seçeneğini seçiyorsunuz. Tapu neresi? Edirne Tapu olarak seçiyor. Şimdi e-Devlet'ten aynı sistem yükleniyor. E devletten sisteme girdiğin zaman tapu değil de noteri seçiyorsun. Edirne'de mevcutta kaç tane noter varsa oradaki noterler sıralanıyor. Ben birinci noter, ikinci noter veyahut da beşinci noter diyerekten işaretliyorsun. Noterlerde bu tapu alım satımlarını yapabilmesi için noterin asaleten olması gerekiyor. Noter eğer vekaletense, mevcutta noter var ama noteri atanmamış, yeni ataması yapılmamış. vekaleten yanındaki işte özel şeyi bakıyor. Vekaleten olarak devam ediyor. Onların bu tapu satışlarını yapma yetkisi yok. Yani noterden bir tapu devri satışı yapıldığı zaman o noterin asaleten olması gerekiyor" ifadelerine yer verdi.

Vatandaşların bu noktaya dikkat etmesi gerektiğini belirten Çeker, birçok noterde kamera olmamasına bağlı sorunlar yaşanabildiğini ve tapuyla ilgili işlemlerin açık alanda yapıldığını ve bunların kayıt altına alınması gerektiğini ifade etti.

Tapularda da yeni oluşturulan sistemlerin olduğunu belirten Çeker,"Türkiye'nin neresinde olursa olsun istediğimiz yere gidip de bu işlemleri yapabiliyorsun. Tercih edebiliyorsun.Yani malın Edirne'deyse Edirne'deki noter yapayım yok.İstanbul'dan yapabilirsin. Gerçi tapuda da bunlar artık. Bu sistem tapuda da oluşmaya başladı" dedi.

Noterlerde sistemin henüz oturmadığını aktaran Çeker, sistemin tam anlamıyla işlemesi için uzun bir zaman geçmesi gerektiğini vurguladı.

Satış işlemini noterden yapmak isteyenler Türkiye Noterler Birliği'nin elektronik randevu uygulamasından başvuru yapacak. Sisteme tarafların bilgileri, taşınmazın emlak vergi değeri ile taraflar arasında belirlenen satış bedeli gibi bilgiler işlenecek ve belgeleri yüklenecek.

Noterler, başvuruyu Tapu ve Kadastro Paylaşım Sistemi üzerinden sorgulayacak. Satış işlemine mani bir durum yoksa taraflara randevu verilecek.
Kumru Öngün

KUMRU ÖNGÜN