Ehliyet yenilemek için son 6 ay

Eski tip sürücü belgelerinin geçerlilik süresi 31 Aralık 2024'te sona erecek. Bu tarihe kadar yenilenmeyen sürücü belgeleri geçerliliğini yitirecek. Ehliyetini yenilemen vatandaşlar 5 bin liranın üzerinde ek ücret ödemek zorunda kalacak.

Ehliyet yenilemek için son 6 ay
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Eski tip ehliyetlerin değiştirilmesi için tanınan süre 31 Aralık 2024'te sona erecek. Bu tarihe kadar yenilenmeyen eski tip sürücü belgeleri geçerliliğini yitirecek.

Yeni tip ehliyete geçiş süresi yılsonunda sona eriyor. Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 1 Ocak 2016'da yürürlüğe giren geçici 10'uncu maddesi gereğince, sürücü belgelerinin değiştirilmesi için tanınan 5 yıllık süre dolmak üzereydi. Ancak pandemi nedeniyle, 1 Ocak 2016'dan önce düzenlenen eski tip sürücü belgelerinin değiştirilme süresi İçişleri Bakanlığı tarafından 31 Aralık 2022'den 31 Aralık 2024'e uzatıldı.

Geçerliliğini yitiren eski tip ehliyetle araç kullananlara, Karayolları Trafik Kanunu'nun 39/3 maddesi gereğince idari para cezası uygulanacak.

Bu tarihe kadar ehliyetini yenilemeyenler, 5 bin liranın üzerinde ek ücret ödemek zorunda kalacak. Eski tip sürücü belgeleri, 31 Aralık 2024'e kadar 13 lira değerli kâğıt bedeli ve 2 lira vakıf payı ile toplam 15 lira karşılığında yenilenebilecek.

Müracaat sonrası İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce basılan sürücü belgeleri, PTT aracılığıyla yurt içinde başvuruda bulunan kişilerin adreslerine gönderilecek.

Başvuruda bulunan kişilerin sürücü belgeleri kendileri ulaşana kadar geçen sürede nüfus müdürlüklerinden ya da e-Devlet üzerinden alınan geçici sürücü belgesiyle araçlarını kullanabiliyor.

Eski sürücü belgesini yeni tip sürücü belgesiyle değiştirmek isteyen vatandaşlar, başvuru yoğunluğundan kaynaklı yaşanabilecek mağduriyetleri göz önünde bulundurarak müracaatlarını yılın son aylarına bırakmamaları isteniyor.

Ehliyetlerini yenilemek isteyenler, Alo 199 Çağrı Merkezi, mobil uygulama veya "nvi.gov.tr" üzerinden randevu alarak gerekli evrakları tamamlayıp nüfus müdürlüklerine başvurabilecekler.

Bu süreçte, nüfus müdürlüklerinden veya e-Devlet üzerinden alınan geçici sürücü belgesi ile araç kullanmak mümkün olacak.

Fahrettin Baydar

Fahrettin Baydar