Edirneli Nazmi üzerine 9 ciltlik eser

Türki-İ Basit Şairi Edirneli Nazmi üzerine hazırlanmış 9 ciltlik eser Trakya Üniversitesi yayınları tarafından edebiyatçıların hizmetine sunuldu.

Edirneli Nazmi üzerine 9 ciltlik eser
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türk edebiyatının en orijinal edebi kişiliklerinden biri olan Edirneli şair Nazmi üzerine hazırlanan 9 ciltlik eser yayımlandı. Ulusal ve uluslararası düzeydeki akademik ve bilimsel çalışmalar ile yayıncılık faaliyetlerine hız kesmeden devam eden Trakya Üniversitesi, edebiyat dünyasına ışık tutacak bir çalışmaya daha imza attı. Kendine has üslubu ve şairlik kudreti ile Türk edebiyatının en orijinal edebi kişiliklerinden biri olan ve mahalli unsurlar ile Türkçe dil özelliklerini divan edebiyatında kullanan ender şairlerden olan Edirneli Nazmi'nin divanı üzerine Doç. Dr. Sibel Üst Erdem tarafından kaleme alınan 9 ciltlik dev eser, Trakya Üniversitesi Yayınlarından araştırmacıların ve edebiyatçıların hizmetine sunuldu.

GELECEK NESİLLERE ULAŞACAK

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sibel Üst Erdem tarafından 2011 yılında yayına hazırlanan 'Edirneli Nazmi Divânı (İnceleme-Tenkitli Metin)' adlı eser, 2019 yılına kadar birçok kurum ve basımevine teklif sunulmasına rağmen yayımlanamadı. Edirne'nin yetiştirdiği münevver kimliklerden olan ve Klasik edebiyatımıza Türkçe unsurları dâhil etme çabalarıyla öne çıkan Nazmi üzerine yazılmış olan bu en geniş kapsamlı eser, Edirne kent varlığına ait olan tüm değerleri sahiplenme ve gelecek nesillere ulaştırma misyonuyla hareket eden Trakya Üniversitesi'nin 2020 yayınları arasından çıktı. İlk kez bu çalışmayla tenkitli metni hazırlanan Edirneli Nazmi 'Divânı' Türk edebiyatının en hacimli divanı olarak biliniyor. İstanbul Üniversitesi Kütüphanesi ve Bursa Bölge Yazmaları Kütüphanesinde bulunan nüshaları ile Fuat Köprülü'nün matbu olarak yayımladığı eserden yararlanılarak ilk kez bu çalışmayla tenkitli metni hazırlanan divan, Doç. Dr. Sibel Üst Erdem tarafından edebi açıdan da ayrıntılı olarak ele alınıyor. Bugüne kadar bütünüyle gün yüzüne çıkarılamamış olan Divân'daki Türki-i Basit şiirlerinin tamamı da ilk defa bu çalışmayla ortaya konulmuş, bu konuda en doğru neticeye ulaşılmaya çalışıldı.

BİR ÇOK VERİ YORUMLANDI

Temel olarak giriş ve iki bölümden meydana gelen çalışmanın giriş kısmında, Türki-i Basit kavramı üzerinde durulmuş, şimdiye kadar bu meseleye değinen kaynakların beyanları nakledilmiştir. Şairin hayatını anlatan ilk bölümde Edirneli Nazmi'nin tezkirelerde, edebiyat tarihlerinde ve şiirlerinde yer alan, hayatına ilişkin bilgiler değerlendirilmiş, bu mevzudaki ilginç noktalar tespit edilmiştir. Daha sonra edebi kişiliği ele alınan şairin eseri üzerindeki inceleme ile Nazmi'nin Klâsik edebiyattaki yeri ortaya konmaya çalışılmıştır. Çalışmanın esasını oluşturan nüshalar hakkında bilgilerin verildiği ikinci bölümde ise nüshaların tavsifleri yapılmış ve tenkitli metni günümüz harf sistemine transkripsiyonu yapılarak çevrilmiştir. Eserin 'mükemmel' denilebilecek bir nüshası olmadığı için çalışmada, 'tenkitli metin' yöntemiyle 'tam nüsha' oluşturulmaya çalışılmıştır. Sonuç bölümünde, elde edilen bulgular değerlendirilmiş; şair, eseri ve edebi kişiliği başta olmak üzere birçok konuda ulaşılan veriler yorumlanmıştır.

ARAŞTIRMACILARA REHBERLİK EDECEK

Hem edebiyat tarihlerinde hem de yapılan çalışmalarda bahis konusu edilen Edirneli Nazmi ve eserinin tam olarak meydana çıkarılması amacıyla yapılan çalışmanın, bu alanda önemli bir boşluğu doldurması ve edebiyat tarihçilerine, araştırmacılarına, eleştirmenlerine ve öğrencilerine kaynaklık etmesi bekleniyor. Türk edebiyatının en fazla gazel, murabba, müfred, tarih söyleyen şairi olan Edirneli Nazmi Divânı'nda toplamda 7 bin 2 gazel, 16 kaside, 7 terkib-i bend, 7 terci-i bend, 524 murabba, 62 muhammes, 12 müseddes, 5 müsebba, 5 müsemmen, 5 mütessa, 7 muaşşer, 2 tahmis, 23 müstezad, 425 müfred, 364 tarih, 53 kıt'a, 16 mesnevi yer alıyor. Eserde toplam 8 bin 535 şiirde, 48 bin 537 beyit bulunmaktadır. Şair, divanında yer alan Türki-i Basit tarzı şiirlerin yazımında kelime kadrosunu mümkün olduğunca Türkçe'den seçmiş ve yine mümkün olduğunca Farsça terkiplere yer vermemiştir. Doç. Dr. Sibel Üst Erdem, Trakya Üniversitesi'nin birçok medeniyete ev sahipliği yapan Edirne'de tarihten bu yana gelen kültürel mirasının gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla var gücüyle çalıştığına vurgu yaparak, '2019 yılına kadar maalesef birçok kurum ve basımevine teklifte bulunmamıza rağmen sonuç alamadık. Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu'nun çalışmaya gösterdiği ilgi ile eser, kitap olarak basım aşamasına geldi. Başta Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu'na, Dr. Öğr. Üyesi Levent Doğan'a ve çalışmanın hakemliğini yapan değerli hocalarıma sonsuz teşekkürlerimi sunarım' ifadelerini kullandı. 

Bakmadan Geçme