'Edirne'ye göç başladı'

Trakya Umum Emlak Müşavirleri Derneği Edirne Şube Başkanı Aytaç Feda, 6 Şubat'ta yaşanan depremlerin ardından Edirne ve Kırklareli'ne göçün başladığını söyledi Feda, ilk etapta yaşlı kesim ve işi olmayan insanlar bölgeye göç ettiğini belirtti.

'Edirne'ye göç başladı'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

“Asrın felaketi” olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından vatandaş deprem riski olmayan bölgelere yöneldi. Edirne ve Kırklareli’nde deprem riskinin olmayışı vatandaşların Trakya bölgesine göç etmesine neden oldu.

6 Şubat’ta yaşanan depremlerin ardından Edirne ve Kırklareli’ne göçün başladığını Trakya Umum Emlak Müşavirleri Derneği Edirne Şube Başkanı Aytaç Feda, ilk etapta yaşlı kesim ve işi olmayan insanlar bölgeye göç ettiğini belirtti.

Türkiye'de Antalya'dan sonra kira ve gayrimenkul artışında, en pahalı ikinci il olarak Edirne’nin gündeme geldiğini dile getiren Feda, “Yaşanılan büyük felaketin sonucunda İstanbul'daki vatandaşları bir korku sardı. İstanbul Türkiye'nin kalbi bunu herkes biliyor. Orada yaşanacak olası bir deprem sonucunda 2-3 milyon insanın mağdur olacağı, zarar göreceği ve bunun akabinde oradaki büyük işletmeler, üretim yerleri ve üretim yapan insanlarımız yaşanacak olası depremin ardından etkileneceği kaçınılmaz bir durum. Buna istinaden birkaç görüş küçük bir İstanbul yaratma konusunda ortak karara sahip. Tekirdağ tarafı deprem bölgesi olduğu için tercihler arasında değil. İzmit tarafına gidildiğinde orta taraflar ticarethane ve fabrikalar olarak dolmuş durumda. Orta kısımlar deprem bölgesi olduğu için yine vatandaşlar tarafından tercih edilmiyor. Yunanistan ve Bulgaristan sınırlarına yakın olduğundan ihracat ve ithalatta yakın bölge olduğundan Kırklareli ve Edirne’ye göçler başladı.” Dedi.

Edirne nüfusunun 171 binden, 191 bin gibi seviyelere geldiğini vurgulayan Feda, deprem bölgesinden gelen vatandaşların ev konusunda büyük sıkıntı yaşadığını aktardı.

Kentte elektrik ve suyu kayıtlı 150 bin konutun olduğuna değinen Feda, evlerin yetersiz olduğunu kaydetti.

Edirne’ye gelenlerin ev bulamadığından bahseden Feda, “Öğrenciler uzaktan eğitim gördüğü için evler boşaltıldı ama hala ev konusunda büyük sıkıntı çekiyoruz. Okullar açıldığında ve bu öğrencilerin talepleri doğrultusunda çok zor bir durum karşısında kalacaklar. 1+1 daireler 6-7 bin lira, 2+1 daireler 6 ile 10 bin arası ve 3+1 daireler 12 bin gibi rakamlar konuşulmaya başlandı.  Küçük bir İstanbul oluşturmak için böyle bir adım atılırsa bu fiyatların önüne sadece yeni imar yerleri açılması kaydıyla fiyatların önüne geçilebilir. Edirne şu an 3.ve 4. deprem kuşağında diye geçiyor.” Şeklinde konuştu.

KUMRU ÖNGÜN