Edirne Selimiye Camii'nde restorasyon çalışmaları sürüyor

Edirne'de 1568 yılında Mimar Sinan'ın 90 yaşındayken yapımına başladığı ve 7 yıl süren çalışmaların ardından 1575 yılında ibadete açılan Selimiye Camii'nde restorasyon çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.

Edirne Selimiye Camii'nde restorasyon çalışmaları sürüyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türk-İslam eserlerinin başyapıtı, aynı zamana Mimar Sinan'ın ustalık eserim dediği Selimiye Camii'nin kapsamlı restorasyonuna başlanıyor. Selimiye Camii, eşsiz mimarisi ve ihtişamıyla serhat şehri Edirne'de yıllara meydan okuyor.
            Selimiye, azameti, eşsiz mimarisi ve heybetiyle Osmanlı mimarisinin teknik ve estetik eseri olarak yüzyıllar öncesinde ulaştığı noktayı gözler önüne seriyor. Bu ihtişamlı eserin, gelecek nesillere sağlıklı taşınması için Vakıflar Genel müdürlüğü tarafından kasım 2021'de restorasyona başlanan Selimiye'de çalışmalar sürüyor.
            Caminin iç ve dış kısmındaki işlemleri ekipler aslına uygun olarak gerçekleştiriyor. Ana kubbe, minareler, avlu, şadırvan, çiniler ve bahçe kısmında restorasyon çalışmaları hummalı şekilde sürüyor.
          Cephelerde çalışma iskelesi kurularak, Camiinin dört minaresi elden geçiriliyor. Kubbe ve revaklarda ki kurşun kaplamalar kontrol edilerek aslına uygun şekilde restore ediliyor. Yapıda taş aşınmaları, kırık, çatlak ve korozyon hasarları varsa müdahale müdahale edilerek dayanıklılığı artırılıyor.
            Restorasyon öncesi yapılan statik inceleme ve jeoradar taraması Mimar Sinan'ın dehasını bir kez daha ortaya koymuş oldu. İncelemelerde Camide bulunan kademeli temel sistemi sayesinde depremlerde hasar görmediği tespit edildi. 446 yıllık Selimiye Camii aynı zamanda UNESCO un Dünya mirası listesinde yer alıyor.
            Restorasyonun başından bu yana caminin ayrılan bir bölümü ibadet alanı olarak kullanılıyor. Caminin iç kısmındaki çalışmaların tamamlanarak tüm ibadet alanının bu yıl kullanıma açılması hedefleniyor.

Barış Karapaça