Edirne Sarayı ihya çalışmaları hızla devam ediyor
Edirne Sarayı ve çevresindeki tarihi yapıları ihya etmek amacıyla sürdürülen restorasyon çalışmaları hızla devam ediyor.
Milli Saraylar Başkanlığı tarafından geçen yıl başlatılan restorasyon projeleri kapsamında, Sultan I. Murat döneminde 1365 yılında inşa edilen Edirne Sarayı’nın yanı sıra, Fatih Sultan Mehmet'in 1452 yılında yaptırdığı Fatih Köprüsü de önemli bir çalışma alanı olarak öne çıkıyor. Yapılan çalışmalar kapsamında, Fatih Köprüsü'nün zeminindeki mermer döşemeler ve Saraçhane Köprüsü’ne kadar uzanan rıhtımların ortaya çıkarılması için çalışmalar başlatıldı.
Projeler sırasında Tunca Nehri’nin su akışı kesilerek nehir yatağında incelemeler yapıldı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerinin yaptığı incelemeler sonucunda, su akışı durdurulan nehirde balık popülasyonuna rastlanmadığı belirtildi.
1484-1488 yılları arasında inşa edilen II. Bayezid Camisi ve Külliyesi, Sultan II. Bayezid, Tunca Nehri'ni düzenleyerek saraydan camiye kayıkla gidilebilecek bir güzergâh oluşturmuştu. O dönemde, cuma namazları için Edirne Sarayı'ndan Tunca Nehri üzerinden kayıklarla Evliya Kasım Paşa Camisi ve Bayezid Camisi'ne gidildiği tarihçiler tarafından söyleniyor.
1613 yılında kışı Edirne’de geçiren Sultan I. Ahmet, İstanbul’dan getirttiği kayıklarla Tunca Nehri'nde gezintiler yaptığı ancak zaman içinde saray rıhtımları sökülerek şehirdeki inşaatlarda kullanılmış, II. Mehmed döneminde Fatih Köprüsü altına döşenen mermerlerin çıkarılması ise mermerlerin büyük ve ağır olması nedeniyle mümkün olmamıştı.
Milli Saraylar Başkanlığı tarafından yürütülen günümüz restorasyon çalışmaları kapsamında, Tunca Nehri’nin Fatih Köprüsü altından geçen kolu DSİ ekiplerince kapatılıyor. Bu kapatma işlemiyle nehrin su akışı hızlandırılarak temizlik çalışmaları yapılacak. Su akışının durmasıyla beraber nehir yatağında yer alan mermer döşemeler ve rıhtımlar gün yüzüne çıkarılacak ve onarılarak yeniden ayağa kaldırılacak. Fahrettin Baydar