Edirne, parlatılmamış mücevher

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, İpsala İlçesi Kocahıdır Köyü'nde 3 bin 509 dekar çeltik arazisi dağıtılan 195 üreticiyi temsilen 5 çiftçiye tapularını takdim ettiği toplantıda yaptığı konuşmada, Edirne'nin potansiyelinin parlatılmamış bir mücevhere benzeterek 'Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi düşünülebilir' dedi. Pakdemirli, 2019 yılında Edirne'de 4 köyde 900 dekar alana 130 bin adet ceviz, badem ve lavanta fidanlarının dikileceğini ve Lalapaşa'nın Kalkansöğüt Köyü'nde 40 dekar alanda türüf ormanı tesis edileceğini açıkladı.

Edirne, parlatılmamış mücevher
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Edirne ziyareti kapsamında Edirne Ticaret Borsası toplantı salonunda düzenlenen tarım orman sektör toplantısı ve tapu dağıtım törenine katıldı. Pakdemirli, toplantıda topraksız çiftçilerin topraklandırılması amacıyla yürütülen arazi dağıtım projeleri kapsamında İpsala İlçesi Kocahıdır Köyü'nde 3 bin 509 dekar çeltik arazisi dağıtılan 195 üreticiyi temsilen 5 çiftçiye tapularını takdim etti.

                Toplantıda konuşma yapan Pakdemirli, Türkiye'nin yeni bir döneme umutla girdiğini belirterek; 'Parlamenter sistemi bir kenara bıraktık, başkanlık sistemine geçtik. Burada bakanlıkların sayısı azaldı. Eskiden Tarım ve Orman iki ayrı bakanlıkken, şimdi bir bakanlık haline dönüştü. Benim yerimde eskiden 2 bakan oturuyordu, şimdi tek bakan oturuyor. Şimdi işimiz arttı, biraz daha fazla terliyoruz ama asla şikâyetimiz yok. Hatta sorumluluk almamız gereken yerlerde daha fazla sorumluluk için Cumhurbaşkanımıza talip oluyoruz. Çünkü sizlere hizmet etmemiz gerekiyor. Tarım ve ormanın bir arada değerlendirilmesi gerekiyordu. Bunun sebebi de toprak ve suyun bir arada mutlaka değerlendirilmesi gerekiyor. Türkiye'de de alanlarımız sınırlı. Bu sınırlı alanlarımızın da bir kısmının orman, bir kısmının tarım alanları olması lazım. Tarım ve orman arazilerinin bir arada yönetilmesi gerekiyor. Ormanın içerisinde de tarım ve hayvancılık yapmanın yollarını aramak gerekiyor. Bu arazilerin birlikte planlanması gerekiyordu. Bunların hepsi yeniden yapılanan bakanlığımızda sizlere tek elden hizmet etme imkânı veriyor' ifadelerine yer verdi.

'Yüzde 50 daha fazla üretmeliyiz'

                Toplantıya çok sayıda bürokratın da katıldığını söyleyen Pakdemirli; 'Bugün burada mumla arasanız bulamayacağınız kadar çok bürokrat var. Bakan da karşınızda, hepimiz emre amade sizleri dinlemek için buradayız. Şundan emin olun; devlet sizi, üreticisini, çiftçisini düşünüyor. Bununla yatıyor, bununla kalkıyor. En başta Cumhurbaşkanımız, sonra da biz, sizin dertlerinizi dert ediniyoruz. Bundan yüzde 100 emin olmanız lazım. Ancak bu işleri birlikte sürdürürsek bir noktaya geleceğiz. Çünkü önümüzdeki 20 yılda dünyanın yüzde 50 daha fazla üretmesi, Türkiye'nin de yüzde 50 daha fazla gıda üretmesi gerekiyor. Bunu üretecek olan da sizlersiniz' dedi.

'Dünyayı doyuran lider olacak'

                Türkiye'de tarımın çok eleştirilen ve algısı çok düşük olan bir yerde olduğunu söyleyen Pakdemirli; 'Ama tarım sektörüne ve birazdan rakamlara baktığınızda aslında o kadar başarısız olmadığımızı göreceksiniz. Hakikaten ileride dünyayı doyuran ülkenin, dünyanın lideri olacağından emin olabilirsiniz. Türkiye de halen verimli topraklarıyla dünyada iyi bir noktada aday bir ülkedir. Her konuşmamda şunu söylerim; tarım, savunma sanayinden daha önemlidir. Uçaklarınız, roketleriniz, ileri teknolojiniz olabilir ama evde buzdolabı boşsa bunun hiçbir önemi yok. O yüzden buzdolabını doldurmamız gerekiyor' sözlerine yer verdi.

'Avrupa'da birinci sıradayız'

                Türkiye'nin Birleşmiş Milletler verilerine göre Avrupa'da tarımsal hasılada birinci sırada olduğunu açıklayan Pakdemirli; 'Dünyada 7'nci sıradayız. Aslında toprak kaynağımız olarak 17'inci sırada. Toprak kaynağı olarak da çok zengin değiliz. Birçok da yapısal problemimiz var. Ama buna rağmen Türkiye'nin bir başarısı var. Bu başarı, bakanlıktan çok sizlerin başarısıdır. Türkiye'miz küçükbaş hayvan varlığında Avrupa'da birinci sırada. Süt sığırı varlığında yine birinci sırada. Büyükbaş hayvan varlığında Fransa'dan sonra ikinci sırada. Yeni aldığımız tedbirler ve koyduğumu iş planıyla 2022 yılında Türkiye tekrar hayvan ihraç edecek konuma gelecek' dedi.

'6 ayda 2 buçuk katı büyüdük'

                Tarıma desteklerin gereğinden fazla kompleks ve anlaşılması güç olabildiğine dikkat çeken Pakdemirli; 'Sadeleştirme konusunda çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Baktığınızda hayvancılık alanındaki büyüme bitkisel üretime göre kat ve kat daha fazla. Kanatlı adedimiz 251 milyon adetten 346 milyona gelmiş. Çok eleştirilen et üretimimiz 420 bin tondan 1.1 milyon tona gelmiş. Bardağın dolu tarafına bakarsak burada çok büyük başarı var. '˜Türkiye'ye et yetmiyor' deniyor. Türkiye zaman zaman ithalat yapabiliyor. Gerçi 6 aydır ithalat yapmıyor ama aslında yetmediği durumda da 2 buçuk misli büyütmüşüz. Bunu daha da fazla büyütmemiz gerekiyor. Bu konuyla ilgili çalışan, üreten arkadaşlarımızı bu konuya daha fazla teşvik edecek şekilde önlemlerimizi de almamız gerekiyor' ifadelerine yer verdi.

'2 buçuk milyar hektar alan sulamaya açılmalı'

                Pakdemirli Türkiye'de 2 buçuk milyar hektar alanın sulamaya açılması gerektiğini belirterek;'Bunları eğer açabilirsek en başta bahsettiğim gıdayı yüzde 50 arttırmanın yarısını sulamayı çözerek yapabiliyoruz. Bunun Türkiye ekonomisine katkısı senelik 15 milyar dolar. Biz artık yolla ilgili birçok problemimizi çözdük. Bugün artık Türkiye'nin yol ve diğer altyapı dışında yatırımlardan en önceliği mutlaka sulama yatırımları olması gerekiyor. Çünkü tarımsal üretimimize gerçekten katkısı var. Sulama tarımdaki başarımızın mutlak anahtarıdır' dedi.

'Hayvancılık OSB düşünülebilir'

                Edirne'ye son 16 yılda 2 buçuk milyar hibe yapıldığını açıklayan Pakdemirli;'Tarımsal hasıla 2 buçuk misli artmış. 150 bin dekar mera ıslahı yapmışız. Büyükbaş hayvan, Edirne'de yüzde 18 artmış. Büyükbaş hayvancılıkta Türkiye'nin performansını Edirne yakalayamamış. Küçükbaş hayvanda yüzde 87 artış var ki bu iyi bir rakam. Süt üretiminde yüzde 50'ye yakın bir artış var. İçme suyu 26 milyon metreküp var. Edirne'de üretimdeki asıl ürünlerimiz çeltik, ayçiçeği ve buğday gibi gözüküyor. Aslında bu rakamlara baktığımız zaman Edirne'nin potansiyeli parlatılmamış bir mücevher gibi. Aslında daha hayvancılıkta Edirne'de çok gidilecek yer var. Bununla ilgili çeşitli projeler yapmamız lazım. Gerekiyorsa bir Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi düşünülebilir. Edirne'yi bu konuda nasıl destekleriz bunu düşünmemiz lazım' sözlerine yer verdi.

130 bin fidan dikilecek

                2019 yılında Edirne'de 4 köyde 900 dekar alana 130 bin adet ceviz, badem ve lavanta fidanlarının dikileceğini açıklayan Pakdemirli; '3 yıl bakımlarını yapacağız. 3 yıl sonunda orman köylüsüne ücretsiz tam 49 yıllığına tahsisini yapacağız. Lalapaşa'nın Kalkansöğüt Köyü'nde 40 dekar alanda türüf ormanı tesis edeceğiz. Bu türüf çok değerli, inanılmaz derece büyük paralara satılan bir bitkidir. Orman köylülerimizin, işletme şefliklerine bu konularda başvurmalarını ve bizle üretime geçmelerini istiyorum' dedi. 

 

 

 

 

Bakmadan Geçme