Edirne Olgunlaşma Enstitüsü araştırma-geliştirme çalışmalarına başladı

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gerekli onay süreci tamamlanan Edirne Olgunlaşma Enstitüsü araştırma-geliştirme çalışmalarına başladı. Tarihsel süreçte kaybolmuş ve unutulmaya yüz tutmuş sanatsal yapılar, Edirne Olgunlaşma Enstitüsü'nde gün yüzüne çıkacak.

Edirne Olgunlaşma Enstitüsü araştırma-geliştirme çalışmalarına başladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in Hayat Boyu Öğrenme Haftası'nda 5 yeni olgunlaşma enstitüsünün birisinin Edirne'de açılacağının müjdesini vermesinin ardından Edirne Olgunlaşma Enstitüsünün faaliyet ve yapılanması ile ilgili Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık başkanlığında toplantı yapılmıştı. Edirne'nin geleneksel değerlerini ve unutulmaya yüz tutmuş sanatları geleceğe taşımada köprü vazifesi görecek olan Edirne Olgunlaşma Enstitüsü'nde çalışmalar başladı. Tarihsel süreçte kaybolmuş ve unutulmaya yüz tutmuş sanatsal yapılar, Edirne Olgunlaşma Enstitüsü'nde gün yüzüne çıkacak.

Olgunlaşma Enstitüsünde kurulan atölyelerde 20 usta öğretici tarafından geçmişten gelen geleneksel motiflerle hazırlanan giyimden takıya, aksesuardan Osmanlı mutfağına kadar birçok el emeği ürün geleceğe taşınacak. Olgunlaşma Enstitüsü ile geçmişten gelen tarihi doku ve kültürel değerler gelecek nesillere aktarılacak.

" Türkiye'de sayılı enstitülerden birisi olmanın gururunu yaşıyoruz."

3 öğretmen ve 20 usta öğretici ile çalışmalara başladıklarını belirten Edirne Olgunlaşma Enstitüsü Kurucu Müdürü Hakan Çiçek, Türkiye'de sayılı enstitülerden birisi olmanın gururunu yaşadıklarını söyledi.

Hafta başı itibariyle çalışmalara başladıklarını söyleyen Çiçek, ilk olarak Edirne'ye ait kültürel zenginlikleri araştırmak için var olan tüm mekanların ziyaretini yaptıklarını ve daha sonra ise kente ait eserleri araştırıp kayıt altına alacaklarını belirtti.

İlerleyen zamanlarda usta öğreticilerle birlikte var olan kültürel zenginliği yeniden tasarım ve üretimlerle tanıtarak gelecek kuşaklara aktarmak istediklerini söyleyen Çiçek, "Olgunlaşma Enstitülerinin slogan bir cümlesi bulunuyor. Türk iğnesinin mucizesi. Bizler de Türk kadınının gerçekleştirdiği bu mucizenin sandıklarda gizli kalmasını istemiyoruz. Gelecek kuşaklara aktarmak ve onlarla tanıştırmak istiyoruz" dedi.

"Amacımız geçmişi günümüze uyarlamak ve kaybolmaya yüz tutmuş eserleri gün yüzüne çıkarmak "

Edirne'ye özgü geçmiş eserlerle ilgili çalışma yapacağını belirten Görsel sanatlar alanında çizim yapan 23 yaşındaki İrem Koçan, Olgunlaşma Enstitülerinin amacının geçmişi günümüze uyarlamak ve kaybolmaya yüz tutmuş eserleri gün yüzüne çıkarmak olduğunu söyledi.

"Olgunlaşma enstitülerinin geçmişten günümüze tarihi yansıtan kurumlardan birisi"

Üniversitede aldığı eğitim sonrası Edirne kariye yönelen ve bu alanda çalışmalar yapan Usta öğretici Buse Kaçar, Edirne'de olgunlaşma enstitüsü açılacağını duyduğunu ve başvuru yaptığını söyledi.

Büyük bir heyecanla başladıklarını ve hazırladıkları projeler sonrasında uygulamaya geçeceklerini ifade eden Kaçar, olgunlaşma enstitülerinin bir ili ayakta tutan ve geçmişten günümüze tarihi yansıtan kurumlardan birisi olduğuna değindi.

"Geleneksel motifleri deri ürünler üzerinde uygulayacağız"

Olgunlaşma Enstitüsünde saraciye alanında görev alan usta öğretici Heves Kayın,Saraciyenin Osmanlı döneminden beri var olan bir zanaat olduğunu ve bu zanaatı Olgunlaşma Enstitüsü'nde canlandırmaya çalışacaklarını aktardı.

Saha çalışmaları yaparak geleneksel motifleri deri ürünler üzerinden uygulayacaklarını belirten Kayın, Selimiye ve Muradiye Camii'nde yer alan bazı motifleri deri üzerinde deneyeceklerini söyledi.

Geleneksel Türk El Sanatları alanında Tezhip sanatı ile uğraşan usta öğretici Arzu Pehlivan, olgunlaşma enstitüsünde Edirne'deki sanat eserlerini gün yüzüne çıkarıp gelecek nesillere ulaştırmayı hedeflediklerini dile getirdi.

20 senedir çini sanatı ile uğraşan Nezire Tuna,  Olgunlaşma Enstitüsünün kendileri için büyük bir şans olduğunu söyledi.

Yönetim binası Tarihi Kaleiçi'nde bulunan Edirne Olgunlaşma Enstitüsü'nün, üretimleri ise Devecihan Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek. Devecihan Kültür Merkezi'ndeki üretim kısmında yiyecek-içecek, çini, seramik, deri-saraciye, dekoratif el sanatları, edirnekarı ve geleneksel Türk el sanatları atölyesi bulunuyor.

Ebru Yıldız Günenç

EBRU YILDIZ GÜNENÇ