• Haberler
  • Edirne
  • Edirne İl Genel Meclisi bütçe görüşmeleri başladı

Edirne İl Genel Meclisi bütçe görüşmeleri başladı

Edirne İl Genel Meclisi Kasım ayı boyunca devam edecek olan 2024 yılı bütçe görüşmeleri başladı. Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş, taslak bütçede öngörülen ödeneğin 640 milyon TL olduğunu söyledi.

Edirne İl Genel Meclisi bütçe görüşmeleri başladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne İl Genel Meclisi Kasım ayı toplantılarının 6. birleşimi yoklamanın alınması ve tutanak özetlerinin okunması ile başladı. Edirne’ye bağlı 253 köyün, 9 ilçenin ve 7 beldenin 2024 mali yılı bütçesi, performans programları ve bütçenin eki olan yatırım programlarının görüşüleceği toplantıların ilki yapıldı.

Geçmiş, görüşmelerin hayırlı bir şekilde sonuçlanmasını diledi.

Edirne'ye bağlı ilçe, köy ve beldelerin 2024 mali yılı bütçesi ile performans programları ve bütçenin eki olan yatırım programlarını görüşmeye başlayacaklarını söyleyen Geçmiş, "Kentte bulunan kamu müdürlerini meclisimizde ağırlayacağız. Müdürlerimiz meclis üyelerimize 2023 yılında yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verecek. Aynı zamanda Edirnelilerle de bu çalışmalar hakkındaki bilgiler paylaşılacak" dedi.

Geçmiş, bütçe çalışmaları kapsamında Meclis üyelerinin de yoğun çalışma yaparak yeni kaynaklar bulacağına inandığını sözlerine ekledi.

2024 yılının bütçe görüşmelerinin başladığını belirten Meclis Başkanı Geçmiş, “Bütçeler, demokratik, parlamenter demokrasi ile yürütülen ülkelerde, ulusal egemenliğin gerçekleşmesinde önemli roller üstlenmektedir. Yasama organı, yürütme organının hazırlayıp getirdiği bütçeyi onaylayarak ve mali yılı içerisinde ve bitiminde bütçe uygulamalarını denetleyerek, millet adına ulusal egemenlik hakkını kullanır. Bu uygulama ve çalışmalar neticesinin sonucuna göre, bütçeler halkın rızasına göre şekillenmektedir. Devlet bütçelerinin de genel ekonomi içerisinde büyüklüğü düşünüldüğünde, bu büyüklükteki parasal işlemleri, bir başka kalemiyle harcama, yapma, gelir toplama işlemlerinin ekonomi üstündeki etkilerinin önemi de böylece anlaşılabilmektedir” dedi.

Kamu bütçesinin halkın ortak cüzdanı olduğunu söyleyen Geçmiş, bütçe hakkının halkın meclislerine ait olduğunu ifade etti.  Geçmiş'in konuşmasının ardından Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek, meclis üyelerine 2023 yılında enstitünün yaptığı çalışmalar hakkına bilgi verdi.

Tülek, buğday, arpa, yulaf, gibi sıcak iklimde yetişen bitkiler üzerine faaliyetlerinin sürdüğünü belirtti.

Endüstri bitkilerinden ayçiçeği, aspir, keten, kabak gibi ürünlerde ıslah çalışmaları, bitki sağlığı, çayır mera ve yem bitkilerinde de faaliyetler yürüttüklerini söyleyen Tülek, “Yine bölgemizde zaten geniş bir biyoçeşitlilik var. Bunların korunması, örneklerin toplanması bu çalışmaları da yürütülüyor. Enstitümüz tabii bu çalışmaları bir iki lokasyonda yürütüyor. Bir tanesi enstitümüzün merkez kampusunda olduğu civarda, ikincisi de Karaağaç'ta bulunan yerde. Toplam 3 bin 363 dekar alanımız var. Burada ıslah çalışmaları ve çoğumuz üretim çalışmalarını yürütüyoruz. Şimdi tabii bölümler olarak da bakıldığında 4 bölümümüz var. Tarla bitkileri, bitki sağlığı, tarım ekonomisi, üretim ve işletme bunlar ana bölümler” ifadelerine yer verdi.

EBRU YILDIZ GÜNENÇ