• Haberler
  • Edirne
  • Edirne'de Uluslararası Balkan Sempozyumu gerçekleştirildi

Edirne'de Uluslararası Balkan Sempozyumu gerçekleştirildi

Edirne Valiliği'nin hayata geçirdiği Balkan Şehirleri İş Birliği Edirne Platformu kapsamında 1. Uluslararası Balkan Sempozyumu gerçekleştirildi.

Edirne'de Uluslararası Balkan Sempozyumu gerçekleştirildi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Valiliği'nin hayata geçirdiği Balkan Şehirleri İş Birliği Edirne Platformu kapsamında 1. Uluslararası Balkan Sempozyumu gerçekleştirildi.

Balkanlar'daki şehirlerin iş birliğini artırmak ve geçmişten gelen dostlukları arttırarak geleceğe taşımak adına Edirne Valiliği Balkan Şehirleri İş Birliğiyle kurulan Edirne Platformu çerçevesinde gerçekleştirilen sempozyumun ilk gününde bölgesel yarışın önemine değinildi.

 Edirne ev sahipliğinde gerçekleştirilen sempozyumda akademisyenler, ressamlar, ve güçlü liderler bir araya geldi.

Türkiye dâhil Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Kuzey Makedonya ve Sırbistan'dan 50 akademisyen sempozyumda yer aldı.

Sempozyum öncesi ‘Balkan Ressamlarının Fırçalarından Edirne’ isimli eserlerden oluşan sergi açıldı. Balkan Kongre Merkezi Fuaye Salonu’nda Balkan ülkelerinden toplam 21 ressamın yaklaşık 50 eserinin yer aldığı 'Balkan Ressamların Fırçalarından Edirne' isimli serginin açılış kurdelesi kesildi. 

Arından sempozyumun yapılacağı salona geçilerek Balkan Senfoni Orkestrası eşliğinde saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Sempozyuma, onur konuğu olarak davet edilen Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Mehmet Kemal Bozay, savaşlar arasında Balkanlarda işbirliğinin konuşulmasının çok kıymetli olduğunu belirtti.

Sempozyumda konuşan Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Mehmet Kemal Bozay, "Yukarıda Ukrayna ile Rusya arasında müthiş bir savaş var aşağıda Filistin'e karşı korkunç bir mezalim var. Biz burada Balkanlar'la, komşularımızla nasıl işbirliği yapacağımızı konuşuyoruz. O yüzden Cumhuriyet'imizin banisi Mustafa Kemal Atatürk ve mesai arkadaşlarını ve şu anda burada rahat oturmamızı sağlayan sınırlarımızda güvenlik güçlerine saygı duruşumuzun çok anlamlı olduğunu düşünüyorum. Türkiye Yüzyılı'nda bu tür platformları yaparken bunun kıymetini herkesin çok iyi bilmesinin altını çiziyorum.” Dedi.

Bozay, enerji gıda ce tarım konularının milli güvenlik meselesi olduğuna değinerek savaş nedeniyle tarım koridorunun kesilmesinin ardından Mısır’daki ekmeğin fiyatının yüzde 37 arttığını aktardı.

Bozay, buğdayın birim fiyatının ise 7 birimden 12 birime çıktığını vurguladı.

Gıda konusundan herkesin küresel biçimde etkilendiğini bir kez daha gösterdiğini dile getiren Bozay, “bu nedenle buğdayın yüzde 11'ini, çeltiğin yüzde 47'sini, kanolanın yüzde 54'ünü üreten Edirne'nin milli güvenlik için önemli bir yer. Enerji konusunda, enerjide bütün akışlar Avrupa'ya Türkiye üzerinden oluyor. Avrupa'nın, AB'nin eğer bugün enerjide bir sıkıntısı olmadıysa, bu Türkiye'nin barış ve istikrar içerisinde olmasından ve kapılarını bu tür sıkıntılar da bütün dost bildiklerine açmasından kaynaklanmaktadır. Bütün gelişmeler yeni bir matriksi ortaya koydu. Her şey enerji üzerinden gidiyor. Enerjiyi tamamlayan unsurlar, tarım, bağlantısallık, su, Ar-Ge ve inovasyon. Bu platformun bütün temel hedefleri bu dediğimiz matriksin içini nasıl dolduracağımıza, doldururken de iyi ilişkiler içerisinde olduğumuz komşularımızla nasıl işbirliği yapacağımıza da bağlı.” Şeklinde konuştu.

 

AB ile ulaşım alanında yapılan en büyük çalışmanın Çerkezköy-Kapıkule kesimindeki demiryolu inşası projesi olduğunu belirten Bozay, AB ile yapılan en büyük projenin ulaştırma alanında 275 milyon avro ile Çerkezköy- Kapıkule kesimi demiryolu inşası projesi olduğunu aktardı.

Bozay, projenin 2. Abdülhamit döneminde olan bir proje olduğunu ve tarihe ve geleceğe bakarak sahip çıkan, projelendirerek, ileriye Türkiye’yi nasıl ikinci yüzyıla taşıyacaklarını bakan bir dış politika yürüttüklerini belirtti.

İklim değişikliği için çeşitli çalışmalar yaptıklarını belirten Bozay,  "Yüzde bir buçuk olacak denilen tehlike aşaması geçen hafta 1.52 ile yine en üst seviyelere gitti ve daha da yukarıya çıkacak. Biz burada ne yapıyoruz? Edirne'de ve diğer bölgelerde Trakya'nın iklim değişikliğine uyum için yerel projeler geliştiriyoruz. Geleceğin en büyük en büyük hazinesi su olacak ve bu su gitgide önem kazanacak. Altı havzada valiliğimizin ve diğer yetkililerimizin çalışmalarıyla nehir havza üretim planlarını hazırlıyoruz. Meriç Ergene havzası taşkın risk yönetimi için planlama projesine öncelik veriyoruz. Ayrıca Marmara Bölgesi'ndeki hava kalitesinin nasıl olacağı da akademisyenlerimizle, ilgili kurumlarımızla birlikte çeşitli çalışmalar yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

Edirne Valisi Yunus Sezer, Balkan Şehirleri İş Birliği Eğitim ve Platformunu yaklaşık 5 ay önce ilişkilerin sürdürülebilir olması amacıyla kurulduğunu belirtti.

Sezer platformun işleyişi ve faaliyeti hakkında bilgi vererek Edirne Platformu Balkanlar'daki bütün şehirlerin daha iyi işbirliği oluşturmasını spordan, ticarete, eğitimden, turizme, ekonomiden kültüre pek çok alanda kendi networkunu oluşturarak kendi ekosistemini kurmasını amaçladığını aktardı.

Edirne'nin geçmişten yüklenen misyonları olduğuna değinen Sezer, “Platform faaliyetleri kapsamında Balkan ülkelerinde iftar programları, Balkan ülkeleri iş insanı buluşturmaları, yerel yönetimler ve valiler buluşması, büyükelçiler toplantısı, Balkan ülkeleri dışişleri bakanları buluşması gibi etkinlikler planlıyoruz. Edirne'nin geçmişten yüklenen misyonları var. Platform bu misyona yakışır şekilde faaliyetler yürütecek.” Dedi.

Sezer, platformun kısa sürede bakanlıklar ve devletin diğer kurumlarınca sahiplenildiğini ve desteklendiğini aktardı.

Dışişleri Bakanlığı'nın platformu sahiplendiğini belirten Vali Sezer, Milli Eğitim Bakanlığının özel çalışmalar, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın da Edirne'nin Balkanlar'ın spor merkezi olması için çalışmalar yapacağını söyledi.

Sezer, YÖK'ün özel birim oluşturacağını ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın da bir akademi oluşturacağını dile getirerek platformun kısa sürede çok başarılı çalışmalara imza atacağından emin olduklarını vurguladı.

Sempozyumda konuşan Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka,  “Edirne'nin başkent olma özelliğini Osmanlı bakiyesiyle sürdürmeye devam ettiriyor. Balkanlar'da daha iyi ilişkilerin geliştirilmesi için platformla daha somut işbirliklerinin imza atılacağından şüphem yok. Balkanlar'dan anavatana girildiğinde de ilk şehrin Edirne.” Şeklinde konuştu.

                Damka, Balkanlar’da 30 yıldır değişen sınırlar içerisinde hedef koştukları noktanın barış olduğunu söyledi.

Türkiye’nin rolünün büyük olduğunu belirten Damka, “Barışı istiyoruz. Balkanlar'da barışın sağlanabilmesi, siyasilerin yapacağı işbirliklerine bağlı. Bunlara ek olarak kültürel, sportif ve diğer etkinliklerle bunları tamamlarsak Balkanlar'da barışı halklarımız daha rahat yaşayacaktır. Balkanlar'da son 30 yıldır sık değişen sınırlar içinde biz barışı istiyoruz. Siyasilerin yapacağı iş birliklerine bağlı diğer etkinliklerle bunu tamamlarsak Balkanlar'da barışı halklarımız daha rahat yaşayacaktır. Türkiye'nin bunda rolü büyüktür.” Dedi.

Kosova eski Cumhurbaşkanı Fatmir Sejdıu, Kosova'da 1998-1999 savaş döneminde yüzyıllardır büyük emeklerle inşa edilen her şeyin neredeyse yıkıldığını hatırlattı.

 

Savaş virüsünün yarattığı tehlikenin hala aktif olduğunu söyleyen Sejdıu, uluslararası faktörlerin bu savaşları durdurmak için çok istekli olmadıklarının görüldüğünü savundu.

Kosova ve Sırbistan ilişkilerine ilişkin de açıklamada bulunan Sejdıu, "Avrupa Birliği'nin yardım ettiği, ABD'nin desteklediği Kosova ve Sırbistan ilişkilerinin normalleşmesi ve aralarında yeni bir aşamaya girilmesi umuduyla müzekkere sürecinde bulunulmaktadır. Kosova ve Sırbistan ilişkileri noktasında iki egemen ülke arasındaki ilişkileri normalleştirmeyi amaçlayan, AB ve ABD tarafından desteklenen ciddi bir sürecin devam ettiğini umuyoruz. Dünyamızın dengelerini, ortak eğitim bilim ve kültür projelerinde işbirliklerini belirlemek için zamanı gelmiştir. Uluslararası ilişkilerde yeni bir ruhun yaratılmasını isterim. Bu nedenle tavsiyemin yanı sıra NATO'da, Avrupa Konseyinde ve her türlü uluslararası kuruluşta Kosova'nın kapılarının bir an önce açılmasını gerekli görüyorum çünkü ancak bu şekilde Balkanlar'da barış ve istikrarın korunmasına katkı sunulacaktır. Bunun için de vize serbestliği iyi bir işarettir.” Dedi.

 

Gazze’deki kanlı çatışmanın üzerinde durulması gerektiğinin altını çizen Sejdıu, "Savaşlar Ukrayna'da başlayıp bitmiyor. Bunun kapsamı birçok ülkeyi de etkileme potansiyeline sahiptir. Bu bağlamda Gazze'deki kanlı çatışmanın üzerinde durulması gerekir. Özellikle sivil halk arasında çok sayıda mağdur vardır. Bu da uluslararası faktörlerin çözümü olmayan barışçıl görüşmelere yatırım yaparak bu çatışmayı sona erdirmeye yönelik hala daha ne istek, ne de gerektiği kadar enerjilerinin olmadığı anlamına geliyor." İfadelerini kullandı.

Kuzey Makedonya eski Başbakanı Vlodo Buchkovskı, Kuzey Makedonya ve Türkiye'nin dostane ilişkileri olduğunu ve ortak tarihe saygı duyduklarını belirterek Makedonlar olarak 1991 yılında bağımsızlığı tanıyan ilk ülkenin Türkiye'nin olduğunu asla unutmayacaklarını söyledi.

Daha sonra ise sempozyuma konuk olan Türk tarihçi, akademisyen ve yazar prof. Dr. İlber Ortaylı konuşma yaptı.

KUMRU ÖNGÜN