Edirne'de Tasarladığı Tabakları İhraç Ediyor

Edirneli Tuğba Kutoğlu, seramik atölyesinde tasarım el yapımı tabaklar üretiyor. El emeği göz nuru tabaklar yurt içi talebin yanında yurt dışından da ilgi görüyor.

Edirne'de Tasarladığı Tabakları İhraç Ediyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kutoğlu, ürünlerini dünyanın prestijli restoranlarındaki ünlü şeflerin kullanımı için ihraç da ediyor. Her biri el emeği, her biri özgün tasarım ürünü… Edirneli Tuğba Kutoğlu, seramik atölyesinde ürettiği özgün tasarım tabakları yurt dışındaki prestijli restoranlara ihraç ediyor.

Trakya Üniversitesi Geleneksel El Sanatları Bölümünden mezun olan Kutoğlu seramik alanına yöneldi. Önce küçük bir atölye açtı, çamuru el yapımı tabaklara dönüştürmeye başladı. Ardından işlerini büyüttü. Çamur olarak başlayan ürünler bin derecelik ateşten geçip son mamul haline geliyor. Kişiye özel olarak Edirne’de hazırlanan tabaklar, Amerika’dan Fransa’ya kadar birçok noktaya ihraç ediliyor.

Kaliteli, dayanıklı ve özgün tasarımlı ürünler üretmeyi başardı.  Türkiye'de ve yurt dışında prestijli otellere ve şeflere özel tasarım tabaklar yaptıklarını söyleyen Kutoğlu, "Genelde kendilerine ait imza tabakları olsun istiyorlar ve bizim atölyemizde onlara ait özel tasarım Tabaklar üretebiliyoruz. Şeflerimizin istediği ölçüde ve doğrultuda onlara özel olmuş oluyorlar" dedi.

"Amerika'ya bir siparişimiz var"

Çalıştıkları şeflerin çoğunun Michelin yıldızı olduğunu ve şuanda Amerika'ya sipariş yetiştirmeye çalıştıklarını söyleyen Kutoğlu,  Edirne'de böyle bir seramik atölyesinden bir Türk kadın girişimci kadın olarak bunu başarabiliyor olmanın onur ve gururunu yaşadığını belirtti.

Kaliteli bir seramik tabağın üretiminin yaklaşık 5 günü bulduğunu söyleyen Kutoğlu, “İlk önce tasarımını hazırlıyoruz. Yaklaşık kışın 4-5 günde bir kuruma süreci oluyor. //Bin derecede pişiriyoruz. Sonrasında sırlamayı yapıyoruz. Sırlamayı yaptıktan sonra fırında soğumasını bekliyoruz ve sırlanmış bir şekilde sürprizlerle dolu seramik tabaklarımız çıkıyor. Sonrasında da paketleyip şeflerimize götürüyoruz ya da restoranlarımıza götürüyoruz” dedi.

İşlerini daha da büyütmeyi hedefleyen Kutoğlu, "Bir AR-GE çalışması yaptık. Uzunca bir süre sonrasında seramik atölyemizi açtık. Türkiye'de ve yurt dışında prestijli otellere ve şeflere Michelin Yıldızı olan şeflere özel tasarım tabaklar yapıyoruz. Genelde kendilerine ait imza tabakları olsun istiyorlar ve bizim atölyemizde onlara ait özel tasarım Tabaklar üretebiliyoruz. Şeflerimizin istediği ölçüde ve doğrultuda onlara özel olmuş oluyorlar" dedi.

Tabakların dayanıklılığı konusunda çok iddialı olduklarını vurgulayan Kutoğlu, "Seramiklerimiz endüstriyel ve porselene göre biraz daha dayanıklı Yüksek derecede pişirim yapıyoruz. Çünkü kullandığımız çamur ve sıralamamız artık tekniğimiz onu biraz daha diğer ürünlere göre daha sağlam ve dayanıklı kalıyor. Yani şeflerimize özel oluyor ve sürdürülebilirlik anlamında da bayağı bir onlar için hem işletme için hem şeflerimiz için daha böyle uzun vadede değil hatta kısa vadede karlı hale geliyorlar dayanıklı oldukları için" dedi.

Yapılan çalışmalarla ilgili de bilgi veren Kutoğlu,"İlk önce tasarımını hazırlıyoruz nasıl bir tabak olacağı ile ilgili sonrasında çamurumuzu alıyoruz yoğuruyoruz şekillendiriyoruz ve kurumaya bırakıyoruz. Kışın yaklaşık 4-5 günde bir kuruma süreci oluyor. Sonrasında rötuş yapıyoruz. Rötuştan sonra ilk bisküvi fırına koyuyoruz. Bin derecede pişiriyoruz. Sonrasında sırlamayı yapıyoruz. Sırlamayı yaptıktan sonra fırında soğumasını bekliyoruz ve sırlanmış bir şekilde sürprizlerle dolu seramik tabaklarımız çıkıyor. Sonrasında da paketleyip şeflerimize ya da restoranlarımıza götürüp teslim ediyoruz" ifadelerine yer verdi.

Fahrettin Baydar

Fahrettin Baydar

Bakmadan Geçme