• Haberler
  • Edirne
  • Edirne'de öğrencilerinden oluşan semazen grubu kuruldu

Edirne'de öğrencilerinden oluşan semazen grubu kuruldu

Edirne Valiliği tarafından aslına uygun inşa ettirilerek kent turizmine kazandırılacak olan Mevlevihane için semazenler yetiştiriliyor. Emel Özgür Subaşıay Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinden oluşan bir semazen grubu oluşturuldu.

Edirne'de öğrencilerinden oluşan semazen grubu kuruldu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Mevlevihane'nin bir binadan ibaret olmadığını söyleyen Edirne Valisi Yunus Sezer,bu binanın  içine ruh katan semazenlerin olacağını ve Kültür ve Turizm Bakanlığından bir hocanın Edirneli öğrencileri yetiştirdiğini belirtti.

Edirne'de ayağa kaldırılacak olan Mevlevihane'nin semazenleri Kültür ve Turizm Bakanlığından gelen bir hoca eşliğinde yetiştiriliyor. Kentte 15. yüzyılda 2. Murat döneminde yaptırılan Mevlevihane'nin rölöve, restitüsyon ve restorasyonu için Valilik tarafından talimatı verilen projenin hazırlıkları devam ediyor. Bir yanda proje çalışmaları devam ederken, öte yandan ise bu binanın içerisine ruh katacak semazenler de yetiştiriliyor.

Emel Özgür Subaşıay Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinden oluşan bir semazen grubu oluşturuldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu semazen sanatçısı Sabahattin Harma, yaklaşık 2 aydır öğrencilere eğitim veriyor.

Okulun spor salonunda çalışma yapan öğrencileri ziyaret eden Edirne Valisi Yunus Sezer, semazen gösterisini izledi. Osmanlı'ya yüz yıla yakın başkentlik yapan Edirne'nin camileri ve medreseleriyle kültür ve irfan merkezi olduğunu belirten Vali Sezer, Osmanlı döneminde Konya ve İstanbul Mevlevihane'lerinden sonra en büyük üçüncü Mevlevihane'nin Edirne'de bulunduğunu hatırlattı.

Mevlevihane'nin zaman içinde yıkıldığını ve 500 yıllık bir geleneğin yok olduğunu aktaran Vali Sezer, Oranın yeniden ayağa kaldırılması için çalışmalar yapıldığını ifade etti. Kazı çalışmalarının ardından Mevlevihane'nin inşasına hızlı bir şekilde başlayacaklarını söyleyen Vali Sezer, buranın önemli bir merkez olacağının altını çizdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığından bir hocanın Edirneli evlatları yetiştirdiğini aktaran Vali Sezer, "Gerçekten çok güzel çalışmalar oluyor. Hem ilimiz hem ülkemiz hem de Balkanlar için çok önemli. Semazenler gözümüze ve gönlümüze hitap ediyorlar. İlk sema gösterisi ramazan ayında olacak, ardından Balkan ülkelerinde gösteriler olacak. Bu kültürü ne kadar uzağa götürebilir, ne kadar çok gönüle dokunabilirsek kendimizi mutlu hissedeceğiz" dedi.

"Çok zor bir süreç"

İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu Semazen Sanatçısı Sabahattin Harma, Edirne'de yapılan çalışmaların çok anlamlı olduğuna değindi.  Sema öğrenmenin zor bir süreç olduğunu söyleyen Harma, "Ben daha önce de öğrenciler yetiştirmiştim ancak Edirne'deki öğrencilerimizde farklı bir manevi havanın olduğunu görüyorum. Bu durumu Mevlevihane'ye bağlıyorum. Önemli olan bu felsefeyi, bu ekolü ruhen yaşamak, bu da zamanla olacak bir şey." dedi.

Öğrencilerden Emirhan Mermi sema öğrenmekten mutlu olduğunu aktardı. Sema dönerken farklı bir ruh haline büründüklerini söyleyen Mermi, "Bu kültürü hayatım boyunca sürdürmek istiyorum. Büyük bir emek veriyoruz. Ekibimizle çalışmalara devam edeceğiz" dedi.

Melih Kaan da sema dönerken ruhen rahatladığını ve böyle bir projede yer almanın çok güzel bir duygu olduğunu ifade etti.

Fahrettin Baydar

Fahrettin Baydar