• Haberler
  • Edirne
  • Edirne'de Engelliler Haftası dolayısıyla basın açıklaması düzenlendi

Edirne'de Engelliler Haftası dolayısıyla basın açıklaması düzenlendi

Edirne'de engellilik alanında faaliyet sürdüren Sivil Toplum Örgütleri tarafından 10-16 Mayıs Engelliler Haftası dolayısıyla basın açıklaması gerçekleştirildi.

Edirne'de Engelliler Haftası dolayısıyla basın açıklaması düzenlendi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne İl Engelli Meclis Başkanı ve Edirne Kent Konseyi Engelli Çalışma Grubu Sözcüsü Dr. Öğr. Üyesi Nilüfer Sivrikaya Tokgöz, basın açıklamasını okudu.

Basın açıklaması kentteki bir parkta gerçekleştirilirdi.

Engelli bireylerin haklarının korunması ve desteklenmesi konusunda toplumun duyarlılığını artırmak amacıyla çağrıda bulunan Sivrikaya, “Engelli bireyler, toplumun önemli bir parçasıdır ve onların haklarına saygı duyulması, insan haklarına olan inancımızın bir göstergesidir. Ancak, birçok engelli birey, hala temel haklarına yönelik ihlaller yaşamakta ve ayrımcı tutumlara maruz kalmaya devem ettiğinden bir defa daha toplum olarak, üzerimize düşen sorumlulukları hatırlatmak ihtiyacı duyuyoruz. Engelli bireylerin sosyal, ekonomik ve kültürel haklarına saygı duymak için daha fazla çaba sarf edilmeli ve onlara eşit fırsatlar sunulmalıdır. Yaşanan sorunlara çözüm bulmak için, her seviyede politika yapıcılar, yerel yönetimler, iş dünyası ve sivil toplum kuruluşları işbirliği yapmalıdır.” Dedi.

Engellilik alanında savunuculuk yapan Sivil Toplum Örgütleri olarak ilk çağrılarının Engelli Haklarının Korunması olduğunu belirten Sivrikaya Tokgöz, Engelli bireylerin insan haklarına saygı duyulmalı ve her türlü ayrımcılığa karşı mücadele edilmelidir. Yasal düzenlemelerin etkin bir şekilde uygulanması ve gerektiğinde güçlendirilmesi sağlanmalıdır.” Şeklinde konuştu.

Sivrikaya Tokgöz, Erişilebilirlik Standartlarının artırılarak engelli bireylerin fiziksel çevre, iletişim ve bilgi dâhil tüm yaşam alanlarına erişimini kolaylaştırmak için erişilebilirlik standartlarının yükseltilmesi gerektiğini ve standart oluşturulurken engelli bireylerin katkısı alınması gerektiğini aktardı.

Eğitim ve İstihdam Fırsatlarının Genişletilmesi gerektiğini söyleyen Sivrikaya Tokgöz,  “engelli bireylere eğitin ve istihdam fırsatları sunulmalı, böylece toplumun tüm alanlarına katılımları teşvik edilmelidir. Toplumsal Farkındalığın Artırılması, ayrımcılığı azaltmak ve engelli bireylerin kabulünü ve desteklenmesini sağlamak için sadece Engelliler Haftası değil yılın tamamında engelli bireylerin yaşadığı zorluklar ve hakları konusunda toplumsal farkındalık çalışmaları arttırmalı ve yaygınlaştırılmalıdır.” İfadelerini kullandı.

Yaşamın her alanın eşitlik, çeşitlilik ve kapsayıcılık bakış açısı ile düzenlenmesi gerektiğini aktaran Sivrikaya Tokgöz, “Engelli bireylerin insan onuruna yakışır bir yaşam sürdürülebilmesi için devlet ve toplum olarak hepimize düşen ortak görevler olduğu bilinciyle engelli bireyleri hayatın her alanına ve sürecine dâhil etmek, desteklemek ve teşvik etmek, ihtiyaç duydukları hizmetleri en etkin ve hızlı bir şekilde sunmak, onların sorunlarını önceleyip çözmek, hizmet sunum mekanizmalarını buna uygun hale getirmek ve sosyal hayata katılımlarında destek olmak için birlikte çalışmayı talep ediyoruz.

Bu yaklaşım doğrultusunda yaşantımızın her alanı eşitlik, çeşitlilik ve kapsayıcılık bakış açısı ile düzenlenmelidir.” Dedi.

Sivrikaya Tokgöz’ün açıklamasının ardından konuşan Mübessel Yolalmaz, “Yine yeni yeniden bir engelli haftasına geldik yıllar yılları kovalıyor biz de dertler bitmiyor mesela ben 4 yaşımdan beri yani 44 yıldan bu yana engelliyim. Benim çocukluğum okul dönemlerim ve gençlik yıllarım güzel geçti, önüme çıkan zorluklarla başa çıkmayı başardıysam önce ailemin sonrasında ise çevremdeki insanların sayesinde oldu. O yıllarda insanlar yardımsever, merhametli ve acımasız değildi. İnsanlar ve çevrede yapılan yapılar, yollar, kaldırımlar engelli arkadaşların yaşamını daha zorlamaya başladı evlerine ve iş dünyalarına kapanmaya başladılar artık evlerden çıkmanın sosyalleşmenin zamanı geldi yaşamak bütün zorluklara rağmen çok güzel.” Dedi.

Yolalmaz, kimsenin altın tepside hayat vaat etmediğini ve savaşmak zorunda kaldıklarını belirtti.

Yılda iki kere haber kaynağı olmak istemediklerini dile getiren Yolalmaz, “yaşam hakkımızı normal insanlar gelecek nesillere iyi ve güzel bir dünya bırakalım çocuklarımız daha rahat yaşayabilsinler diye uğraşıyorlar bizlerde gelecek nesilde engelli olarak yaşamak zorunda olacak kardeşlerimize engelsiz bir dünya bırakmak için taşın altına elimizi koyalım birlikten kuvvet doğar şimdi zincirlerimizi kırma vakti geldi o zaman yaşamın her alanında sokaklarda, avmlerde, tiyatrolarda, sinemalarda, konserlerde, çarsıda, pazarda olma vakti biz dışarı çıkmazsak derdimizi anlatmazsak hiçbir sorun çözülmez dertler anlattıkça çözülür yoksa sadece yılda iki kere gazetelerde fotoğraflarımız ve sitem yazılarımız çıkar. Sonrada raflarda yerini alır bizler artık yılda iki kere haber kaynağı olmak istemiyoruz.” Şeklinde konuştu.

Yolalmaz, çözüm odaklı ve yaşanabilir bir dünya istediklerini belirterek mutlu engelli nesil için el ele olmanın zamanı dedi.

Açıklamaya, Edirne Zihin ve Hareket Engelli Çocukları Koruma Derneği, Trakya Roman ve Engelliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Dünyam Zihinsel Engellileri Yetiştirme ve Koruma Derneği, Edirne Engelli Gönüllüleri Derneği, Edirne Otizm Derneği, Edirne Gençlik ve Engellileri Destekleme Derneği, Edirne Bedensel Engelliler Derneği, Edirne Çocuk Hakları Derneği, Beyazay Derneği Edirne Şubesi, Disleksi Öğrenme Güçlüğü Derneği Edirne Temsilciliği, Uluslararası Down Sendromu Federasyonu Edirne Temsilciliği, Edirne Kent Konseyi Engelli Çalışma Grubu, Sessizsiniz Spor Kulübü destek verdi.

Açıklamanın ardından katılımcılar, maske takarak engelli sorunlarına dikkat çekti. Ebru Yıldız Günenç

EBRU YILDIZ GÜNENÇ