• Haberler
  • Edirne
  • Edirne'nin düşman işgalinden kurtuluşunun 101. Yılı coşkuyla kutlandı

Edirne'nin düşman işgalinden kurtuluşunun 101. Yılı coşkuyla kutlandı

Edirne'nin düşman işgalinden kurtuluşunun 101. yılı düzenlenen törenle kutlandı.

Edirne'nin düşman işgalinden kurtuluşunun 101. Yılı coşkuyla kutlandı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne'nin, düşman işgalinden kurtuluşunun 101. yılında kutlama törenleri düzenlendi. Atatürk Anıtı önünde düzenlenen çelenk sunma törenine Edirne Valisi Yunus Sezer ve il protokolü katıldı.

Kutlama töreni Edirne Valisi Yunus Sezer, 54. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Berat Acar, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, AK Parti Edirne İl Başkanı Belgin İba, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin Atatürk Anıtı'na çelenk koymasıyla başladı. Atatürk Anıtına çelenk sunumu ile başlayan tören saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti.

Yağış nedeniyle Atatürk Bulvarı’nda yapılması planlanan tören Mimar Sinan Spor Salonu’na alındı.

Salondaki törende Edirne Belediye Bandosu eşliğinde saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Yaşlısı, genci, tüm vatandaşlar önce anıtta, ardından ise resmigeçidin yapıldığı salonda Edirne’nin Kurtuluşunu kutladı. Edirne'nin düşman işgalinden kurtuluşu öğrenciler tarafından canlandırıldı. Talat Paşa Asfaltı'nda devam eden törende, kentteki halk oyunu ekipleri gösteri yaptı. Dönemin valisi Şakir Bey'i canlandıran öğrenci, Edirne Valisi Yunus Sezer’e Türk Bayrağını teslim etti. Vali Sezer, Türk Bayrağını öperek teslim aldı. Tören öğrencilerin şiir okuması ile devam etti.

Bu vatanın ebediyen bağımsızlığını koruyacağını söyleyen Vali Sezer temsili vali Perçin'den bayrağı devraldığı sırada yaptığı konuşmada, "Bu vatan sizin gibi genç valilerle yönetilecektir. Bu devletin, bu milletin ve de bu vatanın bağımsızlığının en kutsal işareti olan bu bayrağı teslim alıyorum, şeref duyuyorum ve göndere çekilmek üzere arkadaşlarıma teslim ediyorum” ifadelerine yer verdi.

" Edirne'mizin 150 yılda  4 kez işgale uğradığını görüyoruz"

Düzenlenen törende konuşan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, "Serhat şehri Edirne'mizin insanlığın ve tarihin 8 bin 300 yıllık kadim şehri Edirne'mizin 101. kurtuluş yıl dönümü kutlu olsun. Şehirlerin tarihinde hem geçmişte izler taşıyan hem de geleceğe hatıralar bırakacak önemli günler vardır. Kuşkusuz Türk Devleti gibi, Türkiye Cumhuriyeti gibi ve bir Serhat şehri olan Edirne gibi şehirlerin bu anlamdaki günlerinin sayısı oldukça fazladır. Cumhuriyetin ilanından önceki son 150 yıla baktığımızda  150 yılda Edirne'mizin 4 kez işgale uğradığını görüyoruz. Edirne aslında bir asker şehirdir. Edirne bütün tarihi boyunca kurulduğu günden bugüne dek hep Rumeli'de, Balkanlar'da, Anadolu'yu neredeyse korumakla imar edilmiş bir şehirdir. Bu özelliği dün de vardı bugün de hep var olacak. O yüzden Edirnelilerin bir görevi bu kutsal vatanı Türkiye Cumhuriyeti'nin en batısında temsil etmek, ama diğer görevi de Türkiye Cumhuriyeti'nin Misak-ı Milli sınırları içerisindeki her bir karışını, her bir çakıl taşını, muhafaza ve müdafaa etmektir. Tarihimize baktığımız, onlarca, yüzlerce örneğini görmek mümkün" ifadelerine yer verdi.

Programda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kutlama mesajı okundu. Halk oyunları gösterileri, protokol ve vatandaşlar tarafından ilgiyle izlendi.Kutlama programı kortej geçişi gerçekleştirilmesiyle sona erdi.

Kutlamalara Edirne Vali Yardımcıları Sıdkı Zehin ve Eyyüp Batuhan Ciğerci, AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, CHP Milletvekili Ahmet Baran Yazgan, İYİ Parti Milletvekili Mehmet Akalın, AK Parti Edirne İl Başkanı Belgin İba, Merkez İlçe Başkanı Engin Makak ,protokol üyeleri, siyasi parti ve STK temsilcileri vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

 

EBRU YILDIZ GÜNENÇ