• Haberler
  • Edirne
  • Edirne'de ayçiçeğinde tahmini ekim 1 milyon 274 bin dekar olarak açıklandı

Edirne'de ayçiçeğinde tahmini ekim 1 milyon 274 bin dekar olarak açıklandı

Edirne İl Genel Meclisi Mayıs ayı toplantılarının beşinci birleşimi gerçekleştirildi. Toplantıda Tarım ve Hayvancılık Komisyonu Başkanı Remzi Subaş, Edirne ve ilçelerine toplam 744 torba yerli hibrit ayçiçeği tohumu dağıtıldığını açıkladı.

Edirne'de ayçiçeğinde tahmini ekim 1 milyon 274 bin dekar olarak açıklandı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne İl Genel Meclisi Mayıs ayı toplantılarının beşinci birleşimi Meclis Başkanı Çiğdem Gegeoğlu başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantı, yoklamanın alınması ve bir önceki toplantıya ait tutanak özetlerinin okunmasıyla başladı.

Ardından Tarım ve Hayvancılık Komisyonu raporunu Komisyon Başkanı Remzi Subaş okudu.

Subaş, Tarım ve Orman Bakanlığının Dağıtmış Olduğu Hibeli Ayçiçek Tohumları ve Edirne’de Ekilen Ayçiçeği hakkında meclis üyelerini bilgilendirdi.

Subaş, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Tarım Arazilerinin Kullanımını Etkinleştirilmesi (TAKE) projesi kapsamında Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce Yerli Hibrit ve Ayçiçeği Tohumu Kullanımı Yaygınlaştırılması Projesinin uygulandığını ve toplamda 744 torba yerli hibrit ayçiçeği tohumunun dağıtımının gerçekleştirildiğini belirtti.

Subaş, 4 farklı çeşit tohumun Edirne merkeze 23, Enez’e 58, Havsa’ya 86, İpsala’ya 139, Keşan’a 71, Lalapaşa’ya 118, Meriç’e 76, Süloğlu’na 18 ve Uzunköprü’ye 155 torba olmak üzere toplam 744 torba tohum dağıtıldığını ifade etti.

İlçeler ve çeşitler bazında dağıtılan torba sayısı hakkında bilgi veren Subaş, 2024 sezonu ayçiçeği birinci üretim ekilişleri tamamlandığını ve ikinci ekiliş üretimlerinin başladığını aktardı.

Subaş, 2024 yılına ait resmi üretim rakamlarının henüz belirlenmediğini dile getirerek tahmini rakamları açıkladı.

Subaş, 2024 yılı yağlık ayçiçeği tahmini ekiliş alanlarının, merkezde 220 bin, Enez’de 42 bin, Havsa’da 151 bin, İpsala’da 129 bin, Keşan’da 211 bin, Lalapaşa’da 88 bin, Meriç’te 63 bin, Süloğlu’nda 69 bin ve Uzunköprü’de 301 bin dekar olarak belirlendiğini ve kesinlik kazanmadığını vurguladı.

Subaş, 2024 yılı yağlık ayçiçeği tahmini ekiliş alanları toplam bir milyon 274 bin dekar olarak tahmin edildiğini dile getirdi.

Raporun ardından Sağlık İşleri Müdürü Aydan Biga, Plan ve Proje Müdürü Eser Yıldırım ve Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürü Evren Tabak sunum gerçekleştirdi. Kumru Öngün

KUMRU ÖNGÜN