• Haberler
  • Edirne
  • Edirne ayçiçeği üretiminde ilk sıraya yükseldi

Edirne ayçiçeği üretiminde ilk sıraya yükseldi

Türkiye'nin önemli tarımsal üretim merkezlerinden Edirne, en çok çeltik ve ayçiçeğinin üretildiği kent oldu. Edirne Valisi Yunus Sezer, geçen yılın verilerine göre ayçiçeği üretiminin de ilk sıraya yükseldiğini açıkladı.

Edirne ayçiçeği üretiminde ilk sıraya yükseldi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne’nin önemli tarım yeri olduğunu belirten Edirne Valisi Yunus Sezer gazetecilere yaptığı açıklamada, Trakya topraklarının mümbit topraklar olduğun ve bilinçli tarım yapıldığını aktardı.

Sulanabilir arazinin çok fazla olduğunu açıklayan Sezer, “Çiftçilerimiz son derece bilinçli. Sulanabilir arazi çok fazla. Meriç’in sunmuş olduğu su imkânından çok büyük projelerle faydalanılıyor.  Sulanabilir arazi çok fazla olunca ikinci üretim, ikinci ürün imkânları da çok fazla. Özellikle çeltikte önemli üretim mevcut. Türkiye'de yenilen her iki tabaktan bir tanesi Edirne'de üretiliyor. bunun yüzde 50'sini biz Edirne'de üretiyoruz.  Bunun yüzde 25'ini yani dörtte birini de İpsala bölgesinde üretiyoruz. Bu bizim açımızdan son derece önemli. Yine buğday üretiminde geçen senelere göre üst basamaklara yükseldik. Buğday üretiminde de dördüncü sıraya yükseldik. Yine Kanola üretiminde üçüncü sıradayız.” Dedi.

Sezer, 2023 yılı itibari ile ayçiçeği üretiminde de ilk sırada yer aldıklarını belirtti.

Sulama projelerinin hayata geçirildiğini dile getiren Sezer, “Çömlekköy Barajı'nın temelleri atıldı. Çakmak Barajı bu sene sulamalar hayata geçirilecek. Hamzadere Barajı'nda 5 bin hektara yakın sulama yapılacak. Meriç sulama projesinin ilk etabı tamamlandı. Burada 5 bin hektar olan yine sulanabilir hale gelecek. Bunların hepsi Edirne’ye bir katma değer olarak üretim noktasında dönüş yapacak. Buradaki üç tane bileşenimiz var. Bir tanesi çok verimli topraklar, ikincisi sulanabilir arazi, üçüncü de önemli yapılan sulama yatırımları ve bilinçli çiftçilerimiz. Son teknoloji kullanılıyor tarımda. Dünyadaki çeltik veriminin en fazla ülkelerden bir tanesi Türkiye bu bizim için çok önemli.” Şeklinde konuştu.

Fahrettin Baydar

Fahrettin Baydar