• Haberler
  • Edirne
  • Edirne Avrupa Şampiyonası sonrası Balkan Kürek Şampiyonasına da ev sahipliği yapacak

Edirne Avrupa Şampiyonası sonrası Balkan Kürek Şampiyonasına da ev sahipliği yapacak

TED Edirne Koleji Kurucusu ve TED Edirne Kürek Kulübü Başkanı Nesim İba, Meriç Nehri'nde kurulacak kürek parkurun Edirne'ye hem vizyon hem de misyon olarak çok büyük bir değer katacağını söyledi. İba, Avrupa Kürek Şampiyonası'nın ardından Balkan Kürek Şampiyonasında Edirne'de yapılacağını duyurdu.

Edirne Avrupa Şampiyonası sonrası Balkan Kürek Şampiyonasına da ev sahipliği yapacak
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İba, Meriç Nehri’nde kurulacak kürek parkuru ve U-23 Avrupa Kürek Şampiyonası hakkında açıklamalarda bulundu.

Geçtiğimiz yıllarda arka arkaya festivaller yaptıklarını belirten İba, festivallerin sonunda gerçek yarışlara da ev sahipliği yapacaklarını bildiklerini söyledi.

Kürek parkuru için çalışmaların hızla sürdüğünü ifade eden İba, “Şu anda su üstündeki parkur için bütün malzemelerin, araçların ve gereçlerin ithalatı yapıldı. Türkiye’ye gelmek üzereler. Gençlik ve Spor Bakanlığı, Sportoto Teşkilatı ve Kürek Federasyonu Başkanlığı önderliğinde parkur çalışmaları devam ediyor. U-23 Avrupa Kürek Şampiyonası Eylül’ün ilk haftası yapılacak. Bununla ilgili süreçler sürüyor. Öncesinde mart ayında Türkiye Şampiyonası yapılarak antrenman gerçekleştireceğiz. Hatırlayacaksınız 26 ülkenin katıldığı ev sahipliği yarışında Almanya’yı geride bırakarak yarışı Edirne’ye getirdik. Meriç Nehri dünyanın önde gelen doğal parkurlarından bir tanesi. Genişliği 200 metre civarında uzunluğumda 2 bin 700 metre. 2 bin 200, 2 bin 300 metrelik bir parkur bize yetiyor ama gerçekten böyle kendi mecrasında ve doğallığında dünyanın en güzel parkurlarından bir tanesi olacağı kanaatimiz var. Avrupa’daki Kürek Federasyonları ve kulüplerinindi kanaati bu yönde.” Dedi.

“Kürek parkuru hem vizyon hem de misyon olarak Edirne’ye çok büyük bir değer katacak”

İba, Türkiye’ye ve Edirnelilere müjde verdi. Avrupa Kürek Şampiyonasının ardından Balkan Kürek Şampiyonasının da Edirne’de yapılacağını duyuran İba, “Biz Avrupa Kürek Şampiyonasının ardından Balkan Kürek Şampiyonası’na da aday olduk. Balkan Kürek Şampiyonası’ndaki adaylığımızdan sonra ev sahipliğimizde kesinleşti. Cumhuriyet tarihinin Türkiye’deki ilk kürek parkuru. İskandinav ülkelerindeki hava şartlarından dolayı su donuyor. Onlar için Avrupa’nın kuzey kesimlerinde kürek sporu yapılamıyor. Avrupa’nın en doğusundaki parkur Edirne’de. Bizim parkurumuzun en önemli özelliklerinden biri çok rüzgârda almıyor. İskandinav ülkelerindeki sporcular aylarca Edirne’de konaklayarak bu sporu yapabilecekler. Bu alanı biz oluşturuyoruz. Burada kalıcı bir turizm noktası oluşturuyoruz. Kürek parkuru hem vizyon hem de misyon olarak Edirne’ye çok büyük bir değer katacak. Öyle tahmin ediyoruz ki Edirne’ye önümüzdeki yıllarda kürek sporu için gelenlerin sayısı 20 bin, 30 bin civarında olacak. Bu turnuvaların en kısa sürelisi 1 hafta sürüyor.” Şeklinde konuştu.

İba, kürek sporunun birçok kategorisi olduğu dile getirdi. İlk adım olarak Avrupa Şampiyonasını yapmak istediklerini vurgulayan İba, Türkiye’de Olimpiyat Oyunları’nın da yapılmak istendiğini ve burada bir kürek parkurunun da olması gerektiğine değindi.

İba, Edirne’de yapılacak kürek parkurunun Olimpiyat Oyunları içinde büyük bir kazanç olacağından bahsetti. Parkurun şehrin gelişimine ve tanıtımına büyük katkıda söyleyen İba, sözlerine şöyle devam etti: “Edirne turizm olarak kuvvetli bir kent. Biz bunu süsleyerek Edirne’yi hak ettiği değere getireceğiz. Dünya’da kürek sporunda en çok madalya alan ülkelerden biriyiz. Bizim çocuklarımız kamp yapmak için yurt dışına gidiyor. Dolayısıyla sporcular eğitimlerinden de kopuyordu. Bu parkur ve alan burada olunca bizim çocuklarımız yurt dışına gitmeden bu imkânı burada kullanabilecek. Buraya ciddi bir yatırım yapılacak. Mart ayında inşallah ilk davetimizi yapacağız. Türkiye’nin her yerinden yüzlerce, binlerce sporcu Edirne’ye akın edecek. Akabinde kulüpler ve milli takım mecburen kamplarını burada yapacaklar. Milli takım merkezide buraya gelmiş olacak. Parkur olduğunda Türkiye’de kürek sporunda yıllardır mücadele eden köklü kulüplerde hepsi doğal olarak buraya gelecek.”

İba, parkur hakkında Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’ın titizlikle hareket ettiğini ve büyük destek verdiğini anlattı.

Görüşmelerin devam ettiğini belirten İba, desteklerinden dolayı Edirne Valisi Yunus Sezer’e ve Kürek Federasyonu’na teşekkür etti.

 

HABER MERKEZİ