Doğa dostu stant
Plastiğe Hayır Platformu ile özellikle Tunca Nehri kıyısında düzenlediği plastik toplama etkinlikleriyle dikkat çeken Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Görevlisi Begona Rodriguez, Edirne Lavanta Tarla Günleri'nde stant açarak doğa dostu üretimleri tanıttı. Rodriguez, etkinlikte ziyaretçilere bez torba dağıtımı da sürdürdü.
Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Edirne İl Müdürlüğü ve PEREJA kimya işbirliğinde, 7-10 Haziran tarihleri arasında '˜Edirne Lavanta Kokacak' başlığında düzenlenen Edirne Lavanta Tarla Günleri'nde stant açan Plastiğe Hayır Platformu, ziyaretçilere doğa dostu sunum gerçekleştirdi. Bez çantalardan doğal sabunlara, mataradan ahşap diş fırçasına, geleneksel tıraş malzemelerinden geleneksel filelere kadar çok sayıda doğa dostu üretimin sunulduğu stantta, ziyaretçilere bez çanta dağıtımı da gerçekleştirildi. Plastiğe Hayır Platformu Temsilcisi Begona Rodriguez'in hazırladığı stantta ziyaretçilere plastiğin doğaya zararları anlatılırken, doğal üretimlerin önemi vurgulandı.
Lozan Caddesi Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü lavanta tarlasında düzenlenen etkinlikte doğal üretimlerle ilgili açıklama yapan Rodriguez, stantta sergilenen üretimlerin günlük hayatta kullanıldığını belirterek; 'En doğru olanı kullanmaya çalışıyoruz. Örneğin; plastik şişe taşımıyoruz, matara kullanıyoruz. Evden filtrelenmiş suyumuzu dolduruyoruz. Plastik şişe kullanmıyoruz. Diş fırçamız bile ahşap ve çok rahat bulunabiliyor. Özellikle erkekler için tıraş malzemeleri var. Bugünlerde tüm erkekler plastikleri kullanıyorlar. Dünya nüfusunun yarısının erkek olduğu ve bunların tamamının 15 yaşından sonra tıraş olduğunu düşünürseniz bu bir faciadır. Bir yılda kaç tane kullan at plastik jiletleri düşünür müsünüz? Geleneksel jileti neden bıraktık? Neden dünyayı bu kadar çok kirletiyoruz?' ifadelerine yer verdi.
'Müthiş bir facia yaratılıyor'
Stantta bulunan sabunların da geleneksel üretimle hazırlandığını söyleyen Rodriguez; 'Aslında paketli olmayanları da var. Özel yapım sabunlarımızda palm yağı yok. Palm yağı, okyanusları, nehirleri çok ciddi şekilde kirleten bir yağdır. Hayvanlara çok ciddi zararı var. En önemlisi de elde edilmesi çok zor ve bunun için yağmur ormanları kesiliyor. Aslında müthiş bir facia yaratılıyor. O yüzden palm yağı hem sağlığa hem de doğaya çok zararlıdır. Buradaki sabunlarımız ise bizim geleneksel sabunlarımızdır. Çevreye neredeyse sıfır zararı olan doğal sabunlardır' dedi.
'Doğa dostu üretimleri tanıtıyoruz'
Bez torba ve file kullanımına da dikkat çeken Rodriguez; 'Fileleri evde kendim ördüm. Güçlü bir yapısı var ve çok rahat bir şekilde taşıyabilirsiniz. Annelerimizin kullandığı eski filelerdir. Bez çantalarımız da EDOSK ile ortak gerçekleştirdiğimiz proje kapsamında hazırlandı. Herkese dağıtıyoruz. Amacımız, plastik torbaları bırakmaktır. Gıdalarımız plastiğe dokundurmadan ve plastiği doğaya atmadan kullandığımız malzemelerimiz var. Doğal süngerlerimiz de var. Hem duş alırken hem de bulaşıklarımızı yıkarken plastik süngerlerin yerine bu süngerlerimizi kullanabiliyoruz. Edirne Lavanta Tarla Günleri'ne, Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği'nin davetiyle daha fazla insana ulaşabilmek amacıyla katıldım. Burada bir stant açtık ve insanlara doğa dostu üretimleri tanıtıyoruz' sözlerine yer verdi.
Bakmadan Geçme

Nöbet sırasında rahatsızlanan acil servis hemşiresi öldü

Sitenin bahçesine düşen çocuk ile arkasından atlayan babası yaralandı

Asansör boşluğuna düşen kişi öldü

Avrupa’ya açılan sınır kapılarında hareketlilik yaşandı

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla şehit kabirleri ziyaret edildi

Vatandaşlar göle dönen yolda paçaları sıvadı