Doğa dostu sanat

Kırklareli Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Aysun Eyüboğlu Erşen, 43'üncü Turizm Haftası kapsamında 64 eserden oluşan '˜Atıklardan Sanata Yolculuk' karma kolaj sergisini açtı. Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nde asistanlık göreviyle mesleğine adım atan Erşen, '˜Benim için eve dönüş oldu' dediği Edirne'deki ilk sergisinde çevreye zararı olan plastik kapaklar, ilaç plakaları, karton mukavva parçaları, düğme gibi atıklardan oluşturduğu ve doğa dostu bir tavır barındıran karma kolaj eserlerini sergiledi.

Doğa dostu sanat
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, 43'üncü Turizm Haftası kapsamında Dr. Mimar Aysun Eyüboğlu Erşen'in 64 eserinden oluşan '˜Atıklardan Sanata Yolculuk' karma kolaj sergisinin açılışını gerçekleştirdi. Devecihan Kültür Merkezi'nde düzenlenen sergi açılış töreninde İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, Aysun Eyüboğlu Erşen ve sanatseverler katıldılar.

Sergi açılış töreninde konuşma yapan Ahmet Hacığlu, 43'üncü Turizm Haftası kapsamında düzenlenen etkinliklerin sonuna gelindiğini belirterek; 'Bugünkü son etkinliğimizi çok önemsiyorum. Cumhurbaşkanımızın değerli eşi Emine Erdoğan hanımefendi, katı atıklarla ilgili olağanüstü bir çaba sarf ediyor. Bu çabası nedeniyle ödül de aldı. Sergimizin konsepti de buna yakın' ifadelerine yer verdi. Hacıoğlu, açılış töreninde Erşen'e çiçek de takdim etti.

Sergi açılışının ardından Erşen, basın mensuplarına özgeçmişi ve sergideki eserlerin teknikleriyle ilgili bilgiler verdi. Kırklareli Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nde öğretim üyeliği görevine devam ettiğini belirten Erşen; 'Meslekte 27 yılı doldurdum. 4-5 yıl önce sergimizdeki gibi sanatsal faaliyetlerle tanıştım. Benim tarzım, mesleğimden gelen bir özellik olarak farklı materyalleri, farklı bir doku oluşturarak, tasarım kaygısı ile birleştiriyorum. Amacım; estetik ve tasarım kaygısı ortaya koymak ve farklı atık ürünleri kullanmak. Örneğin; plastik kapaklar, ilaç plakaları, karton mukavva parçaları, düğmeler kullanıyorum. Evimde de bu tür nesneler bana sorulmadan çöpe atılmıyor. Böylece çalışmalarıma ailem de ortak oluyor' dedi.

'Benim için eve dönüş oldu'

İlk kişisel sergisini 2018 yılının Eylül ayında Kırklareli'nde düzenlenen Karagöz Festivali'nde kolaj atölyesi ile birlikte gerçekleştirdiğini açıklayan Erşen; 'Çok ilgi çekti. İlgi çekince de devamını getirmek istedim. Evimde sürekli çalışıyorum ve üretiyorum. Bir yılda, 5 yılın ürününü üretmiş olabilirim. Aynı zamanda eğitim de alıyorum ve bir ay sonra tamamlayacağım. Kırklareli merkezi dışındaki ilk sergimi de Lüleburgaz'da açmıştım. İkincisi de kendi evimde, Edirne'de bugün açıyoruz. Trakya Üniversitesi mezunuyum. Mimarlık Fakültesi'nde asistanlık yaparak mesleki hayatıma başladım. Sergi, benim için bir eve dönüş oldu. Devamının da geleceğini umuyorum. Sergide 64 eser bulunuyor. Sergideki eserlerin tamamını 6 ayda yaptım' sözlerine yer verdi.

'Ben, kendimi arıyorum'

Erşen, kolaj çalışmalarının başlangıç hikayesini de anlatarak; 'Öğrencilerime seçmeli ders açmayı hedefliyordum. Tasarım bilinci, mesleki eğitimimle alakalıdır. Farklı materyallerle çalışmaya, elimde eserler birikince başladım. Mimarlık Fakültesi'nde zaten sanatsal derslere giriyorum. Fakat kumaş üzerine denemeler var. Sanat bir anlamda tesadüftür. Fırçayı cesaretle eline alarak kullanmak gerekir. Farklı ürünleri bir araya getirmek de denemekle başlar. Deneyince daha iyi olabildiğini gördüm. Bazı eksenler bularak, belirli doğrultuya oturtmaya çalışarak devam ettim. Atık dediğimiz çöp kutusuna atılan ya da atılma aşamasında olan birçok malzemeyi kullanıyorum. Limon filelerinden tutun da her şeye kadar atık, atılmadan önce bana soruluyor. Öğrencilerimizle çalışırken en çok karton mukavva atıklarımız oluyor. Ayrıca herkesin bulabileceği atıklar var. Bunları da bir tasarımcının gözüyle birleştirmeyi öngörüyorum. Bu işin içinde 24 saat yaşıyorum. 4-5 yıl önce teknik öğrenmek için resim kursuna başlamıştım. Herkes tuvallere çalışırken, ben farklı malzemelere çalışır oldum ve cesaretlendim. Başka sanatçıların da yaptıklarını takip ediyorum ve kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Ben, kendimi arıyorum. Hiçbir iddiam yok, sadece tasarımcıyım' dedi.

Erşen, açıklamalarının ardından sergide gösterime giren eserlerini, sanatseverlere anlattı. Erşen'in sergisi, 26 Nisan Cuma gününe kadar gezilebilecek. 

 

 

Bakmadan Geçme