DİSK'ten 4 acil talep

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Trakya'daki 3 günlük programı kapsamında geldiği Edirne'de basın açıklaması düzenleyerek Türkiye'nin tehlikeli bir krize sürüklendiğini söyledi. Çerkezoğlu, DİSK'in 4 acil talebini açıklarken, krizi yaratanın yüzde 1'lik kesim olan sermaye patronları olduğunu ifade etti. Çerkezoğlu 'Krizin faturasını yüzde 99'a kesemezsiniz' dedi

DİSK'ten 4 acil talep
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Trakya'daki 3 günlük programı kapsamında geldiği Edirne'de basın açıklaması düzenledi. Çerkezoğlu, önceki gün Tekirdağ'dan başladığı ziyaretlerine dün Keşan, Uzunköprü ve Edirne ile devam etti. Saraçlar Caddesi'nde düzenlenen basın açıklamasında Çerkezoğlu'nun yanı sıra DİSK Genel İş Trakya Bölge Temsilcisi Salim Şen, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği(TMMOB) Edirne İl Koordinasyon Kurulu(İKK) Sekreteri Yüksek Harita Mühendisi Yılmaz Eren, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Edirne İl Temsilcisi Nihat Çolak, Türk Tabipler Birliği(TTB) Edirne Tabip Odası Üyesi Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu(KESK) Edirne Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası(Eğitim Sen) Edirne Şube Başkanı Ayhan Fırtına ile DİSK üyeleri katıldılar.

Basın açıklamasında açılış konuşmasını Trakya Bölge Temsilcisi Salim Şen yaptı. Şen, konuşmasında DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ile Trakya Bölgesi'nde çalışma yürüttüklerini belirterek; 'Bu çalışma içerisinde DİSK'imizde yeni Genel Başkan olan ve bölgemize üyelerimizle tanıştırmak istediğimiz Arzu Çerkezoğlu'nu davet ettik. Dün, Tekirdağ'da bu çalışmalarımıza başladık. Öğle arasında üyelerimizle, Tekirdağ halkımızla birlikte özellikle son ayların en önemli gündem maddesi olan ülkemizde yaşanan ekonomik krizin işçi-emekçi sınıfına olumsuz yansımalarıyla ilgili bir basın açıklaması gerçekleştirdik. Bunun yanı sıra 696 sayılı Kanun Hükmündeki Kararname ile belediye şirketlerine geçirilen taşeron işçilerin kadrolarının talebini haykırdık. Bu arkadaşlar adına toplu sözleşme yapma ile ilgili konulan engellerin kaldırılmasını istiyoruz. Enflasyon, yükselen döviz fiyatları karşısında azalan, eriyen maaşlarımızın telafisini talep ediyoruz. Belediye şirketlerinde çalışan işçilerin ilave dediği haklarını istiyoruz' ifadelerine yer verdi.

Bugün Kırklareli'nde devam edecek

Şen, Trakya bölgesinde gerçekleştirecekleri 3 günlük program çerçevesinde basın açıklamaları düzenleyeceklerini söyleyerek; ' Bugün de Keşan, Uzunköprü ziyaretlerimiz oldu. Üyelerimiz ile bir araya geldik. Edirne'de Saraçlar Caddesi'nden de bu taleplerimizi Genel Başkanı'mız aracılığıyla DİSK'in taleplerini, düşüncelerini sizlere aktaracağız. Buradan sonra da Edirne Belediyesi ve Lüleburgaz Belediyesi ziyareti ile yarın da Kırklareli'nde yine üyelerimizle birlikte öğle saatinde aynı talepleri Kırklareli'nde de gündeme getireceğiz' dedi.

'Tehlikeli bir krize sürükleniyoruz'

Şen'in konuşmasının ardından DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu basın açıklaması yaptı. Çerkezoğlu, açıklamasında Türkiye'nin adım adım çok tehlikeli bir krize sürüklendiğini belirterek;'Bugün ülkeyi yönetenler '˜Kriz yok', '˜Yaşanan bu sıkıntılar psikolojiktir' diyorlar. Ama bizler; her gün bakkala gittiğimizde, evimize faturalar geldiğinde, her gün her şeye zam geldiğini gördüğümüzde ülkede kriz olup olmadığını ya da yaşadıklarımız psikolojik olup olmadığını çok açık bir biçimde görüyoruz' sözlerine yer verdi.

'Bu krizi yüzde 1'lik sermaye çevresi yarattı'

Türkiye'de ekonomik kriz olduğunu ve krizin tesadüfen ortaya çıkmadığını ifade eden Çerkezoğlu; 'Bu kriz, kendiliğinden ortaya çıkmış bir süreç değil. Bugün Türkiye'nin içine sürüklendiği bu durum, yıllardır bu ülkeyi yönetenlerin ekonomik politikalarının sonucu olarak ortaya çıkmış olan bir durumdur. Özellikle son bir yıldır Türkiye ekonomisinin bütün parametreleri işsizlikten enflasyona, cari açığa, dış borca kadar hepsi alarm verirken, bu politikalarda ısrar edenler Türkiye'yi bu noktaya getirdiler. Yıllardır tamamen dışa bağımlı, dışarıdan ucuz gelen paraya, borca dayalı bir ekonomiyi var ettiler. Aldıkları bu borcu da fabrikalar açmaya değil, tümüyle betona gömdüler. Bu politikaların sonucunda da bugün, bu tabloyu yaşıyoruz. Bu krizi biz yaratmadık. Bu krizi; bugün, bu ülkeyi yöneten siyasi iktidar ve onun çevresindeki bu toplumun yüzde 1'ini oluşturan sermaye çevreleri yarattı. Bu krizin, yüzde 1'in yarattığı krizin faturasının bu ülkenin çalışan insanlarına, yüzde 99'una fatura edilmesine biz izin vermeyeceğiz' dedi.

'Dış borcun 3'te 2'si patronların borcu'

Çerkezoğlu, Türkiye'nin borçlu bir ülke haline geldiğini söyleyerek; 'Bugün ülkemizin 467 milyar dolardış borcu var. Bu borcun 3'te 2'si patronların borcudur. Geçen günlerde bir sermaye örgütünün başkanı dedi ki; '˜Bu borç, 81 milyonun borcudur'. Hayır, yıllardır kasalarını dolduranlar, kârlarını bizimle bölüşmeyenler bugün zararı bölüşmekten söz ediyorlar. Bu krizi biz yaratmadık. Bu krizin faturasını da bu krizi yaratanlar ödeyecek. Yüzde 1'in yarattığı krizin faturasının, her şeye zam gelerek, ücretlerimizin yarı yarıya düştüğü, cebimizdeki paranın her gün daha fazla eridiği bir biçimde bize kesilmesine izin vermeyeceğiz. Bu ülkenin gerçek sahipleri olarak bu krizin faturasının yıllardır küplerini dolduranlara, bu ülkenin emeğini sömürenlere kesilmesi için bu mücadeleyi hep birlikte vermeye kararlıyız' ifadelerine yer verdi.

'Asgari ücret yeniden tespit edilmeli'

Çerkezoğlu, DİSK'in 4 acil talebinin bulunduğunu belirterek; 'Birincisi; Asgari Ücret Tespit Komisyonu derhal toplanmalı ve 2018 yılının son 3 ayı için yeni bir asgari ücret tespit edilmeli. 2019 asgari ücreti de bu rakam üzerinden tartışılmalıdır. Özellikle taşeron işçisi arkadaşlarımın mağduriyetine son verilmeli. Tüm taşeron işçilerine ayrımsız, kayıtsız, şartsız kadro istiyoruz ve taşerondan kadroya geçirildiği söylenen işçi arkadaşlarımızın 2020 yılına kadar 4+4'e sabitlenen ücret artışlarının mutlaka bu politikadan vazgeçilmeli ve enflasyon karşısında ücretleri koruyacak bir özgür toplu sözleşme düzeneğine kavuşmak istiyoruz. İkincisi; krizi fırsata çevirmeye çalışanlara karşı bu süreçte toplu işten çıkartmaların yasaklanması gerekiyor ve Meclis'te bununla ilgili düzenleme istiyoruz. Bu süreçte, İşsizlik Sigortası Fonu'ndaki işçiye ait olan paranın işçiler, işsizler için kullanılması ve işsizlik sigortasından yararlanma koşullarının kolaylaştırılması, sürenin ve miktarın artırılarak işsizlik sigortasındaki paranın krizde işsizleri koruyacak biçimde değerlendirilmesi lazım' dedi.

'En adaletsiz vergi sistemi Türkiye'de'

Dünyanın en adaletsiz vergi sisteminin Türkiye'de olduğunu söyleyen Çerkezoğlu; 'Üçüncüsü; adaletli bir vergi sistemi istiyoruz. Çok kazanandan çok vergi alınan bir vergi sistemi istiyoruz. Dördüncüsünü de elektriğe, suya, doğalgaza, temel tüketim maddelerine yapılan zamların geri alınmasını ve zam yapılmaması gerektiğini söylüyoruz. Ama biliyoruz ki bunları sadece bu ülkeyi yönetenlerden istemekle bu talepler yerine gelmez. Bizler, bütün halkın yüzde 99'u olarak bu taleplere hep birlikte sahip çıkacağız. Bu krizin faturasını bizlere kesmek isteyenleri durdurabiliriz. Bugüne kadar hiç kimse, tarihin hiçbir döneminde işçilere haklarını gümüş bir tepki içerisinde vermemiştir. O yüzden biz, kendi mücadelemizi, taleplerimizi, hakkımız olanı isteyeceğiz. Alnımızın teriyle çalışıyoruz, kimseden sadaka istemiyoruz, hakkımız olanı istiyoruz' sözlerine yer verdi. Çerkezoğlu, açıklamasının ardından Edirne Belediyesi'ni ziyaret etti. 

 

Bakmadan Geçme