• Haberler
  • Edirne
  • Devlet desteği ile ekili alanları büyüten kadın çiftçiler, sera sahibi oldular

Devlet desteği ile ekili alanları büyüten kadın çiftçiler, sera sahibi oldular

Edirne'de kendi çocuklarının taze sebze yemesi için üretime başlayan kadın çiftçiler, zamanla ekili alanlarını büyüterek sera sahibi oldular. Kimyasal ilaçtan uzak organik tarım yapan kadınlar, toprağı ilmek ilmek işleyerek ev ekonomilerine katkı sağlıyor.

Devlet desteği ile ekili alanları büyüten kadın çiftçiler, sera sahibi oldular
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Çocuklarının sağlıklı beslenmesi için üretime başlayan kadın çiftçiler Edirneli Birsen Kutlu ve Münire Güler, zamanla devlet desteği alarak sera kurmaya karar verdi. Ekili alanlarını büyüterek sera kuran kadınlar, işini aşkla sürdürüyor ve ev ekonomilerine katkı sağlıyorlar.

Edirneli Birsen Kutlu ve Münire Güler, annelik içgüdüsü ile çocuklarına organik gıda sunmak istedi. Kendi seralarını kurup organik tarım yapmaya başladı. Devlet desteği ile seralarını büyüttü. Artık geçimlerini buradan kazanmaya başladılar.

"Oğlum için başladım, mesleğim oldu"

Oğluna sağlıklı gıda yedirmek için organik tarım yapmaya başladığını söyleyen Birsen Kutlu, sebze yetiştiriciliğinin yanı sıra tavuk aldıklarını ve kendi yumurtalarını topladıklarını belirtti.

Daha sonra marul ve maydanoz gibi sebzeler üretmeye başladıklarını belirten Kutlu, "Şu anda onun ticaretini yapıyorum. Diğerleri de devam ediyor aynı zamanda. ÇKS belgem olduğu için tarım müdürlüğündeki arkadaşlar bizim yaptığımız üretimden haberdarlar. Bir takım destek projeleri olduğunda bizlere ulaşıyorlar. Yine ulaştılar dediler ki branda desteği var almak ister misiniz? Var olan seralarımın da branda değişim süresi gelmişti. Daha sonra branda desteği aldık. En önemlisi de sağlığıma büyük katkısı var. Benim ruhsal sağlığımı çok önemli yönde etkiliyor. Boş gezmekten beni alı koyuyor. Burada keyifle zaman geçiriyoruz eşimle birlikte zaten çalışıyoruz. Otla mücadele kısmında komşularımızdan destek alıyoruz. Onlara da katkımız oluyor. Onların bize katkısı oluyor. Aynı zamanda diğer işlerimizde bakıyoruz. Keyifli çok keyifli” ifadelerine yer verdi.

Kas gücü gerektiren işlerde eşinden yardım aldığını söyleyen Kutlu, Üretici olmak isteyen kadınlara da tavsiyelerde bulundu.

Üretici olmayı düşünen kadınların biraz araştırma yaparak hiç düşünmeden seracılık yapabileceğini belirten Kutlu, kadınların çalışarak ev ekonomilerine katkı sağlamalarının çok güzel olduğunu ifade etti.

Aile bütçesine katkı sağlamak için başladığı seracılık işini mesleği haline getiren Münire Güler ise organik tarım yaparak sağlıklı ürün sunuyor.

Üreticiliğe ilk olarak 6 serayla başladığını söyleyen Güler, “Önce 6 serayla başladık. Sonrasında oğlumuz büyüdükçe birer ikişer ekledik üzerine. Bu örtü desteği çok anlamda faydalı oldu biz üreticiler için. En büyük zaten ekonomik olarak sıkıntı veren 3 yılda bir bu örtülerin değiştirilmesi. Yineleniyor olması sıkıntı. Ve her yıl bütçemizden bir miktarını ayırım 3’üncü yılın sonunda örtülerimizi alarak yeniliyorduk. Mümkün olduğunca mottomuz şudur kendi yemediğimiz hiçbir şeyi satmıyoruz. Öncelikle üretimimiz zaten öyle başladı. Belli bazı kalemleri üretiyorduk sonra çeşitliliğe gittik. Minimum dozda ilaç kullanılması gerekiyor. Yani seralar dışarıdan daha korunaklı diyebiliriz. Son 15-20 yıldır asit yağmurlarından söz ediyoruz. Başka ülkelerden kopup gelen tozlardan bahsediyoruz. Sera içerisindeki ürün benim açıklamama göre inancıma göre daha korunaklı. Dolayısıyla dediğim gibi önce kendimize sonra halka.” dedi.

Kimyasal kullanmaktan kaçındığını ve organik gübre kullandığını söyleyen Güler,“Temiz ürün, temiz toprak, temiz hava, temiz insan sağlığı” sloganıyla hareket ettiklerini ifade etti.   Fahrettin Baydar

Fahrettin Baydar