'Depremzede çocuklarla ilk iletişim çok önemli'

Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremler dolayısıyla eğitim-öğretime verilen ara sona erdi. Edirne'de ve ilçelerde eğitim gören öğrenciler yeniden ders başı yaptı. Deprem bölgesinden kente gelen 213 öğrenci de eğitim-öğretime başladı. Uzman Klinik Psikolog Ezgi Yürük, depremzede öğrencilerin stres bozukluğu yaşayabileceğini söyledi ve çocuklara yeni okullarında nasıl yaklaşılması gerektiği konusunda tavsiyelerde bulundu.

'Depremzede çocuklarla ilk iletişim çok önemli'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

“Asrın felaketi” olarak nitelenen depremler 11 ili olumsuz etkiledi. Depremin ardından afetzede çocukların eğitimlerine devam edebilmesi için farklı illere nakili yapıldı. Edirne’ye gelen depremzede öğrenciler de eğitim-öğretime başladı.

Uzman Klinik Psikolog Ezgi Yürük, depremzede öğrencilere nasıl yaklaşılması gerektiği konusunda tavsiyelerde bulundu.

Depremzede öğrencilerin yeni okuluna uyum sürecinden bahseden Yürük, öğrencilerin kendisine destek olacak kişilerle tanıştırılması gerektiğini vurguladı.

Uzman Klinik Psikolog Ezgi Yürük, misafir öğrencinin hangi konuda kimden destek alacağı konusunda bilgilendirilmesinin son derece önemli olduğuna dikkat çekti ve şöyle devam etti:

“Deprem bölgelerinden gelen öğrencilere sıfırdan okula başlıyor gibi değil, olduğunca eski okulundan devamlılık sağlayacak şekilde destek verilmesi gerek.Misafir öğrencinin sadece risk alanlarını değil güçlü yanlarını da tespit etmek oldukça önemlidir. İlk günden deprem ile ilgili konuşmak yada bir şey yapma motivasyonu yerine öncelikli olarak orada olmak, izlemek, bağ kurmak ve çocuklara eşlik etmek çok önemlidir"

Çocukların her şeyin farkında olduğunu bilerek üzgün değilmiş gibi davranmanın olumsuzluklara neden olacağını ifade eden Yürük, Çocukların deprem ile ilgili nelere şahit olduklarını hemen öğrenmenin zor olacağından bahsetti.

Depremzede öğrencileri ilk karşılamada ülkede bir deprem olduğunu ve kurtarma çalışmalarının devam ettiği konusunda kısa bir bilgi verilmesinin yeterli olacağını anlatan Yürük, sonrasında çocuklardan bilgi almanın ilk iletişim için olumlu olacağını dile getirdi.

Duygu yüklü söylemler yerine yaşananlardan ötürü üzgün olunduğunu belirtmenin yeterli olacağını vurgulayan Yürük, “Konuşma konusunda ısrarcı olmak yerine ihtiyacı olduğunda onu dinlemek gerek. Temel ihtiyaçlar bu süreçte de çok önemli. Bunların da gözden kaçırılmaması gerek. Rutinleri geri kazak her açıdan çok verimli olacaktır. Akademik anlamda ilk hafta belki daha az yoğun geçirilebilir, akademik tempo hafif tutulabilir çocuklar 1 aylık bir aranın ardından okula döndüler. Uyku saatleri ve düzenleri oldukça değişti. Beden ritminin oturması biraz zaman alacaktır. Yaş gruplarına göre hareketli oyunlar, harekete yönlendirmek iyi olacaktır. Derslere odaklanmaları zor olabilir. Sabırlı olmakta fayda var. Mümkünse çocuklara bu dönemde seçenek sunun ve kontrol duygusunu güçlendirin" şeklinde konuştu.

Yürük, çocuğun şu anda yaşadığı travma belirtileri ve yeni okulu, yeni yaşamı için oryantasyon sürecinin çok hassas olduğunun unutulmaması gerektiğini söyledi.

Bu noktada çocukların yanı sıra ailelere de büyük görev düştüğünü ifade eden Yürük, ailelerin bu hassas durumu mutlaka evde kendi çocuklarına anlatması gerektiğine dikkat çekti.

Yürük, çocuğun diğer çocukla empati kurmasını destekleyecek konuşmalar yapması ve okulda öğretmenlerin de bu durum için çocuklara kurum için eğitim ve seminerler vermesi gerektiğini dile getirdi.

Barış Karapaça