Depremden etkilenen çocuklar için ücretsiz psikolojik destek

   Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve asrın felaketi olarak nitelendirilen depremlerin ardından bölgede yaşayan vatandaşlar farklı illere göç etmeye başladı. Bu çerçevede Edirne'ye gelen depremzede ailelerin çocukları için Tıp Fakültesi Hastanesi'nde ücretsiz olarak psikolojik destek veriliyor.

Depremden etkilenen çocuklar için ücretsiz psikolojik destek
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yaşanan yıkıcı depremlerin ardından afetzedelere yönelik özel polikliniğin hizmete başladığını belirten Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Işık Görker,şuana kadar 10 afetzedenin randevu alarak muayene olduğunu söyledi.

                “Asrın felaketi” olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen vatandaşlar Türkiye’nin dört bir yanına yerleştiriliyor. Edirne’ye gelen depremzede çocuklara Tıp Fakültesi Hastanesi’nde ücretsiz olarak psikolojik destek veriliyor. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde kurulan Afet ve Travma Polikliniği’nde 23 yaşını geçmemiş depremzedelere ücretsiz olarak psikolojik destek veriliyor.

                Poliklinikte destek vermeye başladıklarını belirten Görker, 13 Şubat itibariyle bu  polikliniği başlattıklarını ve randevusuz olarak almaya başladıklarını aktardı.

                Bu başvuranların arasında  tıp fakültesi öğrencilerinin de olduğunu ifade edenGörker, 23 yaş üst sınırını koyduk.Yani erken çocukluk döneminden okul dönemi, ergenlik dönemi ve yirmi üç yaşa kadar olan bireylerimizin eğer paylaşmak istedikleri bir sorunları varsa altından kalkamadıkları bir sorunları varsa gelebileceklerini ve bu konuda elimizden gelen her türlü desteği göstereceğimizi ifade ediyoruz”ifadelerine yer verdi.

                Polikliniğe şu ana kadar 10 başvuru geldiğini ifade eden Görker, online olarak ulaşmak isteyenlerinde olduğunu ancak böyle bir sistemlerinin olmadığını belirtti.Sağlık Bakanlığı'nın çocuklar için deprem destek merkezi kurduğunu hatırlatan Görker, depremzede çocukların online olarak bu merkezden hizmet alabileceğini dile getirdi.

                "Ölümün geri dönülemez olduğunu bilmeyebilirler"

                Çocukların yaşanan korkudan sonra olayları idrak edemeyebileceğini söyleyen Görker, “Çok erken çocuklukta bu yaşanan korkudan sonra çok bir şey fark etmeyebilir çocuklar. Eğer yakınlarının başına bir ölüm geliyorsa onu anlamayabilirler. Ölümün geri dönülemez olduğunu bilmeyebilirler ama okula başladıktan sonra çocuklar bunu yavaş yavaş fark ederler. Karanlıktan korkma, aşırı saygı duymak, sıkıntı hissi, gece uykusuzluklar, uyku düzensizlikleri, iştah değişimleri gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Ergenler ise  zaten erişkinler kadar ölümü geri dönülemez olduğunu bilirler ve eğer başlarına ciddi bir ölüm geldiyse erişkinler gibi yası yaşayabilirler. Burada mümkün olduğu kadar ebeveyn çocuklarına yaklaşırken sakin olmaları, mümkün olduğu kadar kendi kaygılarını yansıtmamaları, onlara depremin ne olduğunu anlatmaları, depremde neler olabileceğini, artçı şoklar dediğimiz sürekli sallanmanın ne olduğunu anlatabilirler” ifadelerine yer verdi.

                Öğretmenlere yönelik çevrimiçi toplantıyaptıklarını söyleyen Görker, kentte okula yeni başlayan afetzede çocuklar olduğunu hatırlattı.

                Çocukların ergen bireyler gibi bazı duyguları kaldıramayacağından bahseden Görker, okula yeni başlayan depremzede çocukların yadırganabileceğini, bu konuda öğretmenlerin dikkatli olması gerektiğini dile getirdi.

Barış Karapaça