Deprem bölgesinde 455 bini aşkın konut ve iş yeri teslim edildi
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 depremlerinin ardından başlatılan Asrın İnşa Seferberliği kapsamında deprem bölgesinde yürütülen çalışmalar aralıksız devam ediyor. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından paylaşılan bilgilere göre, 18 ili kapsayan yeniden inşa sürecinde yüz binlerce konut, köy evi ve iş yeri tamamlanarak hak sahiplerine teslim edildi.
Depremlerden 11’i ağır olmak üzere toplam 18 ilin etkilendiği süreçte, yaklaşık 14 milyon vatandaş doğrudan sarsıldı. Afetin hemen ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinasyonunda hayata geçirilen Asrın İnşa Seferberliği’nde TOKİ, Kentsel Dönüşüm Başkanlığı, Emlak Konut GYO ve Yapı İşleri Genel Müdürlüğü ana yüklenici kurumlar olarak görev aldı.
455 BİNİ AŞKIN BAĞIMSIZ BÖLÜM TESLİM EDİLDİ
İletişim Başkanlığı verilerine göre, bugüne kadar deprem bölgesinde 455 bini aşkın konut, köy evi ve iş yeri tamamlanarak hak sahiplerine teslim edildi. İlk konutların temelleri depremin 15’inci gününde atılırken, 45’inci günde ilk anahtarlar vatandaşlara verildi.
En fazla teslimat yapılan iller arasında Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Adıyaman yer aldı. Hatay’da 153 bin 755, Malatya’da 79 bin 660, Kahramanmaraş’ta 73 bin 956, Adıyaman’da ise 43 bin 366 bağımsız bölüm hak sahiplerine ulaştırıldı.
DEV ŞANTİYELER VE UYDU KENTLER KURULDU
Deprem bölgesinde 11 ilde, 174 farklı alanda kurulan 3 bin 481 şantiyede, Türkiye tarihinin en büyük yeniden inşa organizasyonu yürütüldü. Malatya İkizce’de 28 bin 289 bağımsız bölümle Türkiye’nin en büyük şantiyesi kuruldu. Adıyaman İndere, Hatay Dikmece ve Kahramanmaraş Altınova projeleri de en büyük şantiyeler arasında yer aldı.
Bu alanlarda ileri mühendislik teknikleri kullanılarak akıllı şehirler ve modern uydu kentler inşa edildi.
TARİHİ ÇARŞILAR VE ŞEHİR MERKEZLERİ İHYA EDİLDİ
Depremde ağır hasar alan şehir merkezleri ve tarihi alanlar da yeniden ayağa kaldırıldı. Hatay Uzun Çarşı, Atatürk Caddesi ve Kurtuluş Caddesi başta olmak üzere birçok ticaret alanı yeniden inşa edildi. Habib-i Neccar Camii, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle yeniden ibadete açıldı.
Malatya Bakırcılar Çarşısı, Kahramanmaraş Kapalı Çarşı ve Adıyaman merkezdeki ticaret alanları da projelerle ihya edildi.
KIRSAL ALANLARDA 65 BİNİN ÜZERİNDE KÖY EVİ YAPILDI
Kırsal bölgelerde yürütülen çalışmalar kapsamında 65 bin 672 köy evi inşa edildi. En fazla köy evi Kahramanmaraş, Hatay, Malatya ve Adıyaman’da yapıldı. Hatay’ın Kumlu ilçesinde Türkiye’nin ilk kırsal uydu kenti olan Cumhuriyet Mahallesi kuruldu.
ALTYAPI VE ÇEVRE YATIRIMLARI HIZ KAZANDI
Deprem bölgesinde toplam 11 bin kilometrelik altyapı çalışması yürütülüyor. Hatay Defne’de Türkiye’nin en büyük atık su tüneli inşa edilirken, İskenderun Sahili’nde Türkiye’nin en kapsamlı sahil düzenleme projelerinden biri hayata geçirildi.
ESNAFA VE YERİNDE DÖNÜŞÜME DESTEK
TOKİ ve Emlak Konut GYO iş birliğiyle deprem bölgesinde 21 bin 690 iş yeri inşa edildi. Yerinde dönüşüm kapsamında ise evini kendi parselinde yapmak isteyen depremzedelere konut başına 750 bin TL hibe, 750 bin TL kredi ve 40 bin TL proje desteği sağlandı. İş yerleri için de benzer destekler sunuldu.
SON BİR YILDA YÜZ BİNLERCE ANAHTAR TESLİM EDİLDİ
2025 yılı boyunca teslimatlar hız kesmeden devam etti. Yıl içinde 201 bininci, 250 bininci, 300 bininci ve 350 bininci konut teslim edilerek önemli eşikler aşıldı. 27 Aralık 2025’te Hatay’da düzenlenen “Asrın İnşası Türkiye’nin Başarısı” töreniyle süreçte kritik bir aşamaya gelindi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sık sık vurguladığı “Vatandaşımızı asla darda, yoklukta ve sokakta bırakmadık, bırakmayacağız” anlayışıyla yürütülen çalışmaların, deprem bölgesinde kalıcı ve güvenli yaşam alanları oluşturmayı hedeflediği bildirildi.
Bakmadan Geçme