Dedesinden öğrendiği mesleği ayakta tutmaya çalışıyor

Balıkesir'den Edirne'ye el emeği göz nuru yaptığı örme sepetleri satmak için gelen Hüseyin Burucu (44), geçimini dededen kalma sepetçilik mesleğini yaşatarak sağlıyor.

Dedesinden öğrendiği mesleği ayakta tutmaya çalışıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Geçmişten günümüze kadar süregelen ve unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasında yer alan örme sepetçilik, mesleğini yaşatmaya devam ediyor. Dedesinden kalma mesleği küçük yaşlardan beri yaşatmaya çalışan Hüseyin Burucu, geçimini ürettiği sepetlerden sağlıyor.
            Geçmişte her evde bulunan ancak günümüzde sadece bir süs eşyası olarak görülen örme sepetlerin yerini daha çok plastik kaplar alıyor. Ata mesleğini sürdüren 44 yaşındaki Hüseyin Burucu, örme sepet yapımının detaylarını anlattı.
            Ağaçların ince sürgünlerinden, bitkilerin odunlaşmamış saplarından faydalanarak yaptığı sepetleri Burucu, “Biz bu söğüt dallarını tek tek toplayıp soyuyoruz. Bağ haline getirip tek tek işlemeye devam ediyoruz. Sepeti yapmak yarım saat sürüyor. Örme sepetler meyve ve sebze sepeti olarak evlerde yaygın olarak kullanıyordu. Günümüzde plastik kapların artmasıyla geleneksel örme sepetlerde artık tarih olmaya başladı.” Dedi.
            Her sene aynı yerde satışını yapan Burucu, “Her yıl burada el emeği sepetlerimizi satıyoruz. En yüksek sepet fiyatımız 150 lira diğerleri bu fiyatın altında. Vatandaşlar gelip alıyor ve memnun kalıyor. Bizde bu şekilde geçimimizi sağlıyoruz.” şeklinde konuştu. Ebru Yıldız Günenç

 

EBRU YILDIZ GÜNENÇ