DEBİSİ DÜŞEN TUNCA NEHRİ'NDE KUM ADACIKLARI GÖRÜNDÜ

Edirne'de binlerce dönüm ekili arazinin sulandığı, bölgenin önemli su kaynaklarından olan Tunca ve Meriç nehirlerinde su seviyeleri geçen yılın aynı dönemine oranla yarı yarıya düştü.

DEBİSİ DÜŞEN TUNCA NEHRİ'NDE KUM ADACIKLARI GÖRÜNDÜ
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yaz kuraklığı ve sulamaya bağlı olarak günden güne Tunca ve Meriç Nehri'nin bazı bölgelerinde su seviyeleri düşmeye devam ediyor. Geçen yıla oranla nehir debilerinin yarı yarıya düştüğü Edirne'de birçok tarım alanı Tunca ve Meriç Nehir'lerinden besleniyor.

                Binlerce dönüm ekili arazini sulandığı bölgenin en önemli su kaynaklarından olan Tunca ve Meriç Nehir'lerinde debinin düşmesi ile birlikte kum adacıkları oluştu. Geçtiğimiz yıllarda taşkınlarla gündeme gelen Tunca Nehri'nin su seviyesinin düşmesi ile birlikte yosun tabakları, otlar ve kum adacıkları ortaya çıktı.

                 Geçen yıl Devlet Su İşleri (DSİ) Edirne 11'inci Bölge Müdürlüğü Kirişhane Ölçüm İstasyonu'nun verilerine göre 14 metreküp/saniye akan Tunca Nehri, güncel olarak  yapılan ölçümlerde, 7 metreküp/saniyeye düştü. Su seviyesinin yaklaşık yüzde 50 oranında düşmesiyle birlikte Tunca Köprüsü'nün ayaklarını yosunlar kapladı.

                Tunca Nehri'nin yanı sıra Meriç Nehri'nde de su seviyesinin düştüğü gözlendi. DSİ verilerine göre, geçen yıl 246 metreküp/saniye akan nehrin debisi, 108 metreküp/saniyeye indi.

                Taban kumu, suyun sığlığı nedeniyle daha çok görünür oldu. Ortaya çıkan kum adacıkların kapladığı alan gün geçtikçe genişliyor.

                Ulus pazarına gelen Bulgaristan vatandaşlarının nehri kirlettiğini belirten Eray Varel, 'Ulus pazarına gelen Bulgaristan vatandaşları otoparka arabalarını çektiği zaman çöplerini nehire atıyor bu yüzden nehir pisleniyor, kötü görüntü oluşuyor.' Dedi

                Eski yıllara göre bu sene çok yağış alınmadığını söyleyen Sami Yavaş, kuraklığın erken başladığını ifade etti.

Kuraklığın artmasından tedirgin olduklarını belirten Ece Uçar, 'Çiftçiler tarım arazilerini burada ki su ile besliyor. Çöplerden halk olarak etkileniyoruz.' Şeklinde konuştu.

Nehir'e atılan çöpler nedeniyle oluşan kötü görüntüden şikâyetçi olduğunu söyleyen Sena Anahtar, 'Nehir seviyesi düştüğü için ortaya yosunlar, otlar çıkıyor buda sinek, böcek çıkmasına sebep oluyor. Çöpler yüzünden hem kötü koku hem de kötü bir görüntü ortaya çıkıyor. Daha duyarlı olmalıyız bu konuda.' dedi

Barış Karapaça Emir Can Güllü