Çözüm aile işletmeleri

SÜTÜB Başkanı Mustafa Suiçmez, süt üretiminde aile işletmelerinin büyütülmesi ve Trakya bölgesindeki mera ıslahı çalışmalarına dikkat çekerek aile işletmelerinin, Türkiye ve Trakya'daki hayvancılığın geleceği olduğunu söyledi. Suiçmez, mera ıslah çalışmalarına karaçalı temizliği ve gübreleme çalışmalarının yanı sıra sulamanın da eklenmesi gerektiğini belirterek, meralarda verimin artmasının aile işletmelerine de olumlu yansıyacağını ifade etti.

Çözüm aile işletmeleri
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Merkez İlçe ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği (SÜTÜB) Başkanı Mustafa Suiçmez, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli'nin Edirne Ticaret Borsası'nda katıldığı toplantıda gündeme gelen süt üretiminde aile işletmelerinin büyütülmesi ve Trakya bölgesindeki mera ıslahı çalışmaları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Suiçmez, hem Türkiye'de, hem de Trakya'da hayvancılığın geleceğinin aile işletmelerinin genişlemesine ve mera ıslahına bağlı olduğunu söyledi.

Suiçmez, Edirne'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli'yi ağırladığını hatırlatarak; 'Edirne'de hem hareketli günler yaşadık, hem de sevindirici haberler de aldık. Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli'nin Edirne Ticaret Borsası'nda katıldığı toplantının basına kapalı bölümünde süt üretiminde aile işletmelerinin büyütülmesi gündeme geldi. Sayın Bakanımız da aile işletmelerine çok önem verdiklerini söyledi ve Tarım ve Orman Bakanlığı'nın bürokratlarına aile işletmelerinde hayvan varlığının çoğaltılması için çalışma yapmaları konusunda kesin talimat verdi' ifadelerine yer verdi.

Edirne'de bulunan aile işletmelerinde hayvan ortalamasının 5-6 baş civarında olduğunu açıklayan Suiçmez; 'Bu hayvanların tamamı da sağılabilir değil. 5-6 hayvanlı aile işletmelerinde en iyi ihtimalle 2 tane sağılabilir hayvan bulunur. Bir aile işletmesinin büyüklüğü en az 20 baş hayvan olmalı. 20 başlık bir işletmede hayvanların 10 tanesinden verim alınabilir. Böylece işletmenin maliyet girdileri azalır. Büyük sanayiciler zaman zaman bu işlere giriyorlar. Hayvancılıkla uzaktan yakından alakası olmayan ama elinde ciddi bir sermayesi olan işadamları, bölgemizde de, Türkiye'nin genelinde de hayvancılık işletmelerine yatırım yaptılar. Bölgemizde ve dünyada oluşan birtakım konjonktürlerle süt fiyatlarının inişli ve çıkışlı olduğu dönemlerde işadamı zarar ettiğini görünce hemen piyasadan çekiliyor. Sonucunda da üretim düştüğü için hükümetler ithalat yoluna gitmek zorunda kalıyor. Bu nedenle mevcut aile işletmelerindeki hayvan sayısını arttırmamız gerekir. Sayın Bakanımız da buna destek veriyor. Bu yönde çalışmalar başlatıldı' dedi.

'20 baş ve üzerine çıkarmalıyız'

Türkiye'nin birkaç yıl içerisinde aile işletmelerindeki hayvan varlığını artırmasının, hayvancılığı daha sağlam zemine oturtması amacıyla önemli olduğunu vurgulayan Suiçmez; 'Çünkü aile işletmelerinin yapacak başka bir işi yok. Bütün ana geçim kaynağı hayvancılıkla ilgilidir. Aile işletmelerinde birtakım ihtiyaçlardan dolayı hayvan sayıları düşmüştür. Biz de destekleme ve teşvik modelleriyle hayvan sayılarının yükseltilmesini sağlamalıyız. Hibe olmayabilir ama burada en önemli olay, faizsiz kredilerdir. Ayrıca teşvik için çeşitli yöntemler de vardır. Aile işletmelerini mutlaka 20 baş ve üzerine çıkarmamız lazım' sözlerine yer verdi.

'Mera ıslahı eksik yapılıyor'

Trakya bölgesinde mera hayvancılığının yüksek oranda yapılmaya devam ettiğini söyleyen Suiçmez; 'Bölgemizdeki küçükbaş hayvancılığı tamamen merada, büyükbaş hayvancılıkta da yüzde 90 civarında mera hayvancılığı var. Edirne'de mera potansiyelimiz de var. Edirne'nin 9 ilçesinde yaklaşık 590 bin dekar mera varlığımız var. Bunun 100-150 bin dekarı verimsiz sayarsak, geriye 400-50 bin dekar mera kalıyor. Ancak meralarımızdan kaba yem ihtiyacını çok verimli karşılayamıyoruz. Mera ıslahını çok önemsiyoruz ama yıllardan beri yapılan mera ıslah çalışmasının da eksik olduğunu söylüyoruz. Sadece karaçalı kesim çalışmaları ve gübreleme ile mera ıslah çalışmaları olmuyor. Mera, Haziran ayının 15'inde mevsimsel yağışların azalmasından dolayı kuruyor ve verim alınamıyor' dedi.

'Verimi 20 katına çıkarmalıyız'

Tarım ve Orman Edirne İl Müdürlüğü'ne mera ıslahı konusunda önerilerini sunduklarını açıklayan Suiçmez; 'Önerilerimiz de rapor halinde Tarım ve Orman Bakanlığı'na sunuldu. Meralarımızın, Tarım ve Orman İl ve İlçe Müdürlüklerinin denetiminde, köy muhtarının kontrolünde köylerde hayvancılık yapanlara sınırlı ve süreli ıslah amaçlı tahsis edilmesini istiyoruz. Islahı oradaki hayvancılar yapsın. Bunun kontrolünü de İl ve İlçe Müdürlükleri yapsın. Meralarımızdan aldığımız kaba yem verimini en az 20 katına çıkarmamız lazım. Meralarımızdan çok az verim alıyoruz. Kaba yem ihtiyacımızın büyük bölümünü meralarımızdan karşıladığımızda kimse saman ithal ettiğimizi söyleyemeyecek. Ahırdaki hayvan aç, olmayan şeyi mecburen bulacaksın. Saman bulamıyoruz, kaba yem zaten sıkıntıda ama mera varlıklarımızı verimli hale getirebilirsek sorun çözülür' ifadelerine yer verdi.

'Sulama ile verim artar'

Suiçmez, mera ıslahında sulamanın önemine dikkat çekerek; 'Çoğu köyümüzde, '˜Su akar Türk bakar' gibi bir pozisyondayız. Sulanabilir örnek bir mera yapmak için 4-5 yıldan bu yana Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve çeşitli kişilerle görüşmeler gerçekleştiriyoruz. Herkes sadece düşüncemizin çok güzel olduğunu söylüyor. Köylerimizde ya dere geçiyor ya da derin sondaj sulamalar var. Bin dönüm merayı örnek olması açısından yapabiliriz. Karaçalıyı kestik, gübreyi attık ama bunun içerisinde bir de sulama getirelim. Meralarda verimin artacağını herkes görecek. Geriye aklımızı kullanmak kalıyor' dedi.

'Trakya'da aile işletmeleri çok önemlidir'

Meralarda verimin artmasının aile işletmelerine de olumlu yansıyacağını söyleyen Suiçmez;'Büyük çiftlikler zaten merayı kullanmıyor. Zarar ettiklerini gördüklerinde de 3 sene sonra çiftliği kapatıyorlar. Ama biz buradayız. Ama bizim dededen aldığımız görevimizi torunumuzdan sonraki torunumuza sürdürmemiz lazım. Hem Türkiye'de, hem de Trakya'da hayvancılığın geleceği aile işletmelerinin genişlemesine ve mera ıslahına bağlıdır. Anadolu'da çok farklı yerlerde ve çok farklı koşullarda üretim yapanlar var ama biz bölgemizi iyi biliyoruz. Trakya'da aile işletmeleri çok önemlidir. Buradaki hayvancılığın geleceğine ve ülke ekonomisine katacağı katma değer aile işletmelerinden geçer. Aile işletmelerinin de desteklenmesi, hayvan sayısının yükseltilmesi lazım. Kaba yem ihtiyacı için de meralara ıslah çalışmalarının bizim önerdiğimiz modele yavaş yavaş geçilmesi gerekir' sözlerine yer verdi. 

Bakmadan Geçme