Çöplük hayvanları Meclis gündeminde
Trakya Üniversitesi Hayvan Dostları Topluğu tarafından düzenlenen ve EDHAYKO, Pati Dostlar Kurulu, Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği, Plastiğe Hayır Platformu, Edirne Nar Kadın Dayanışma Ağı, Edirne Belediyesi ile hayvanseverlerin destek verdiği etkinliğin ardından vahşi depolama çöplüğündeki hayvanlar Meclis gündemine geldi.
Edirne Belediyesi'nin katı atık depolama tesisinin 3 Kasım'da açılmasıyla birlikte kullanımına son verilen vahşi depolama çöplüğündeki hayvanların şartlarına dikkat çekmek amacıyla Trakya Üniversitesi Hayvan Dostları Topluğu tarafından düzenlenen ve EDHAYKO, Pati Dostlar Kurulu, Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği, Plastiğe Hayır Platformu, Edirne Nar Kadın Dayanışma Ağı, Edirne Belediyesi ile hayvanseverlerin destek verdiği etkinliğin ardından çöplükteki hayvanlar Meclis gündemine taşındı. Gündem içi ve gündem dışı maddelerin oylanmasının ardından Meclis toplantısında söz alan Edirne Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Dr. Turgut Terzi, Fatih Sultan Mehmet'in vasiyetinde sokak hayvanlarının ve vahşi hayvanların özel bir yer tuttuğuna dikkat çekerek; 'Bizim de gurur duyduğumuz yeni çöp depolama tesisinden sonra eski çöp depolama tesisi ve oradaki yaşam ile ilgili neler yapılacağı konusu vardı. Ben, Sayın Başkan Yardımcımızdan bu konudaki açıklamaları kısmen almıştık ama basından ve paylaşımlardan görüyoruz ki konu Edirne'ye her geçen gün daha fazla mal oluyor. Çok daha hızlı gidiyor. Eski çöp alanındaki başta köpekler olmak üzere hayvanlarla ilgili yapılan çalışmalar noktasında Sayın Başkan Yardımcımız, biz Meclis Üyelerini ve Edirne halkını biraz bilgilendirebilirse katılım noktasında daha büyük şevk olur. Devlet Hastanesi yemekhanesinin ardından Silahlı Kuvvetlerin yemekhaneleri de devreye girmiş. Çok mutlu oldum. Bu konuda Edirne halkı adına teşekkürlerimi sunarken, hem de mümkünse küçük bir açıklama rica ediyorum' ifadelerine yer verdi.
'Milli Emlak'a anlatamadık'
Dr. Terzi'nin konuşmasının ardından konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan; 'O konuda gerçekten toplumda da, bizde de büyük bir hassasiyet var. 60 yıllık vahşi depolama çöplüğünde Milli Emlak'ın 2 parsel yeri var. Rehabilitasyon projesi yapmak için Milli Emlak'tan tahsisini istedik. Milli Emlak da proje onayı istiyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na projeyi götürüyoruz. Bakanlık da tahsis olmadan mülkiyetimizde olmayan bir yeri onaylayamayacaklarını ve önce tahsisin olması gerektiğini söylüyor. Milli Emlak ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasından pinpon topu gibi gidip geliyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın dediği doğru. Mülkiyeti size ait olmayan ya da tahsis olmayan bir yer için bir proje yapamazsınız. Ama bu kadar anlatmamıza rağmen onlara hâlâ anlatamadık' dedi.
'Anlamlı ve değerli buluyoruz'
1 ay önce vahşi çöplük nedeniyle Edirne'de kıyamet koptuğunu söyleyen Gürkan; 'Şimdi kimsenin aklına bile gelmiyor. 1 ayda unutuldu. Henüz projeyi onaylatamadığımız için yavaş yavaş kapatıyoruz. Orada 700 civarında da sokak köpeği var. Oraya çöp dökülme kesilince hayvanlar aç kalmaya başladı. Edirne'deki sivil toplum örgütleri, hayvansever insanlar, STK'lar çalışma yapıyorlar. Onlara da çok teşekkür ediyoruz ama 700 sokak köpeğinin her gün beslenmesi takdir ederseniz ki kolay bir şey değil. Bu destekleri çok anlamlı ve değerli buluyoruz. Ama zaman zaman garibimize giden şeyler de var. Mesela, kişi yılda bir kere yemek getiriyor. Siz, yılın 365 günü günde birkaç kez yemek götürüyorsunuz. Ama onunki sizinkinden daha büyük oluyor. Böyle anlamsız şeyler de var. Sonuç itibariyle biz işimize bakıyoruz' sözlerine yer verdi.
'Hayvanseverlere teşekkür ederiz'
Gürkan'ın konuşmasının ardından toplantıda konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu; 'Bizim, vahşi depolama çöplüğünü kapatacağımız gündeme gelince bununla ilgili veteriner işleri müdürlüğümüzdeki veteriner arkadaşlar ve teknisyenlerle beraber çalışma yaptık. Başkanımızın da direktifleriyle orada geçici bir alan oluşturuyoruz. Bir de oraya beton yemeklik ve suluklar yaptırdık. Onları da götürdük. Başkanımızın talimatıyla da bir araç görevlendirdik. 2 görevli arkadaşımız gün boyunca anlaşma yaptığımız mutfaklarla ve yemekhanelerle çalışıyor. Önce Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi ile bir protokol yaptık. Daha sonra askeriyenin yemekhaneleri için de onay bekliyoruz. Çünkü askeriye atık yemekleri ihaleye veriyor. Ama ihaleye giren olmamış. Şimdi Çorlu'dan onay yazısını bekliyoruz. 1 hafta içinde gelecektir. Buradaki lojistik şube müdürümüz ile de görüşüyorum. Oraya günde 2 defa gidiyoruz. Toptancı bir piliççi ile de bir anlaşma sağladık. O firmadan da arta kalan gıdaları oraya götürüyoruz. Özellikle hayvansever dostlarımıza teşekkür ediyorum. Çünkü işbirliği ve sinerji olunca kıymetli oluyor. Yoksa herkes kendi işini yapsa ilerleyemezdik. Bu anlamda da bütün hayvansever dostlarımıza gerçekten bizi motive eden, sinerji oluşturan herkese teşekkür ediyorum. Çünkü biz yaşam hakkına saygılı bir belediyeyiz' dedi.
'Tedavileri de yapılıyor'
Dr. Tanrıkulu'nun konuşmasının ardından açıklamalarına devam eden Gürkan; 'Orada bir şey daha var. Sadece beslenmelerini sağlamıyoruz, tedavileri de yapılıyor. Hayvan barınağımızın veterinerleri tarafından tedavileri de gerçekleştiriliyor' ifadelerine yer verdi.
Bakmadan Geçme

Başından tabancayla vurulmuş kadın cesedi budundu

İba, “Karşılıklı görüş alışverişi teşkilatımızın en temel sebebidir”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Edirne Valiliğini ziyaret etti

Meriç Nehri’nde hazırlandılar zirveye çıktılar

Zorlu, Ana muhalefeti eleştirdi

Mutlu, dünya şampiyonasına damga vuruyor