Çiftçinin kara günü

'˜Ofis çiftçinin kara gün dostudur' sloganıyla bilinen Toprak Mahsulleri Ofisi'nin Edirne Ticaret Borsası'ndaki 40 bin ton kapasiteli lisanslı depoları boşaltmamasına tepki gösteren Edirne Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Yorulmaz, çiftçinin orak mevsiminin yaklaştığı günlerde zor durumda kaldığını açıkladı. Yorıılmaz, depoların boşaltılmaması durumunda buğday fiyatlarının düşeceğini söyledi. Yorulmaz, açıklamasında ayçiçeği ve çeltiğe de dikkat çekti.

Çiftçinin kara günü
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Yorulmaz, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin Edirne Ticaret Borsası'ndaki lisanslı depoları boşaltmamasına tepki gösterdi. Edirne Ziraat Odası'nda basın toplantısı düzenleyen Yorulmaz, 40 bin ton kapasiteli lisanslı depoların 38 bin tonunun dolu olduğunu açıkladı. Yorulmaz, Edirne'de orak mevsiminin yaklaştığına dikkat çekerek; 'Ama Edirne'de lisanslı depoculuk sorunu var. Edirne'deki lisanslı depoculuk 40 bin ton mal alıyor. Ama geçen yıl Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)'nin alımında olan 38 bin ton var. TMO şu anda Edirne'deki depoları boşaltmadığı için lisanslı depoculuk depoları dolu. 23 Mart 2018'de Edirne Ticaret Borsası'nda Ticaret Borsası, Ziraat Odası ve TMO Edirne Şube Müdürlüğü tarafından lisanslı depoculuk ile ilgili bir toplantı yapıldı. Bu toplantıya Ankara'dan Lisanslı Depoculuk Şube Müdürü Gökhan Gürbüz katıldı ve lisanslı depoculuk hakkında bir sunum gerçekleştirdi. O sunum neticesinde lisanslı depoculuğun çiftçiliğe faydaları, lisanslı depoculukta stopaj vergisinin alınmadığı, hamaliyenin alınmadığı, nakliye parasının verildiği ve çiftçinin 70-80 kuruşluk, tonda da 70-80 TL gibi bir gelir ettiğini beyan etti. O toplantı neticesinde ben de ona Edirne'deki lisanslı depoları ne zaman boşaltacaklarını sordum. Bana hemen boşaltacaklarını söyledi. Ama ne yazık ki şu anda Edirne'de 40 bin tonluk depolarda 2 bin tonluk bir yer açığı var' ifadelerine yer verdi. Yorulmaz, depoların tamamen dolu olduğunu ve Edirne'de TMO'nun lisanslı depoculuğa mal alamayacağını söyleyerek; 'Çiftçi, lisanslı depoculuğa mal dökemeyecek. Bu çok büyük bir sıkıntıdır. 10-15 gün sonra orak başlayacak. Bu yıl verim açısından çok büyük sıkıntılarımız var. Geçen yıla göre bazı yerlerde yüzde 60-70, bazı yerlerde yüzde 50 verim kaybımız var. Ama ortalamada da yüzde 40-50 verim kaybımız var. Buğdaylar hem de hastalık yaptı. Mart ayından sonra kuraklığın artmasıyla birlikte hiç yağış düşmedi. Bu da verim kaybına neden oldu. Bununla birlikte bir de lisanslı depoların doluluğu eklenirse vay halimize. Gökhan Gürbüz'ün Edirne'de verdiği söz yerine getirilmedi. Gökhan Gürbüz, Edirne'de toplantı yaptıktan sonra geçen hafta da Tarım Bakanı bu toplantıyı Ankara'da yaptı. Söylemler birbirini tutmuyor. Biz gereğinin yapılmasını arz ediyoruz. 15 günlük bir süreç kaldı ama bu depoların boşaltılmasını ve çiftçinin talebine sunulmasını istiyoruz. Verdikleri sözleri yerine getirsinler' dedi.
'TMO veya siyasi iktidarın suçu var'
Lisanslı depoculuğun açılmasını talep eden Yorulmaz; 'Lisanslı depoculuk açılmadığı zaman TMO, Kirişhane'deki depoların boş olduğunu beyan ediyor. Orada alım yapacak ve orası da dolduğu zaman Tayakadın'da alım yapacak. Bu, bizim açımızdan trafikten dolayı gitme sıkıntısı olacak. Traktörle gitme sıkıntısı çok büyük. Oraya döktüğümüz zaman stopaj vergisi, hamaliye kesilecek, nakliye parası verilmeyecek. Çiftçinin 80-90 kuruş gibi bir kaybı olacak. Ya bu kaybın giderilmesini talep ediyoruz ya da bu depoların bir an önce boşaltılarak çiftçimize sunulmasını talep ediyoruz. Burada ne Edirne Ticaret Borsası'nın ne de Edirne Ziraat Odası'nın suçu var. Burada tamamen TMO veya siyasi iktidarın suçu var. Verdikleri sözü yerine getirmeleri gerekiyor. Tarım Bakanı da Ankara'da bu sözü vermiş' sözlerine yer verdi.
'Acilen boşaltılması gerekiyor'
Yorulmaz, lisanslı depoculuğun geliştirilmesi ve çiftçinin kullanıma özendirilmesi amacıyla broşür dağıtıldığını söyleyerek; 'Broşürlerde lisanslı depoculuğu öne çıkarıyorlar ama ne yazık ki bugüne kadar yapılan sonuçlarda Edirne'de büyük sıkıntı arz ediyor. Acilen depoların boşaltılmasını ve alıma arz edilmesini talep ediyoruz. Şu anda 38 bin ton buğday var. 2 bin ton açık var ve bir günlük alım yapılabilir. Geçen yıl bir günde 2 bin ton aldılar. Orak dediğin 10-15 gün sürüyor. O süreçte zaten depolar doluyor. Bunun acilen boşaltılması gerekiyor. Nasıl boşaltılacağını biz bilemeyiz, onların sorunudur. Bu hizmeti bize sunmaları gerekiyor' dedi.
'Çeltikte yüzde 10'luk artış olacak'
Yorulmaz, toplantıda çeltik ekimine de dikkat çekerek; 'Çeltiğin ekimi şu anda devam etmekte ve bitmek üzeredir. Bu yıl bölgemizde çeltik ekimleri biraz arttı. Bu yılın yağışlı gitmesinden dolayı su veremeyen barajların su vermesi ve nehirlerin de debilerinin iyi olması neticesinde herkes çeltiğini ekiyor. Tahminen yüzde 10'luk artış olacak. Ama bu insanların maliyetleri de çok arttı. Mazot ve gübre fiyatları tavan yaptı. 800-900 TL'lik gübre bin 500 TL oldu. Üre gübresi bin 400-bin 500 TL oldu. Sülfat gübresi bile 950 TL oldu. Bu insanların artık ithalat ile baskı altına alınmaması ve yerli üretime destek verilmesi gerekir' ifadelerine yer verdi.
'İthal ile bir noktaya varamazsın'
Çeltik ve ayçiçeğindeki ithalat sorununa da dikkat çeken Yorulmaz; 'Çeltik, ayçiçeği açığımız var ama artık yeter. Her şeyde '˜ithal edelim' diyorlar. İthal ile bir noktaya varamazsın. Taşıma suyla değirmen dönmez. Bunu artık kafalarına soksunlar artık. Kendi üreticimizin sıkıntılarını dile getirmemiz gerekiyor. Sıkıntılarımız da çeltikte, ayçiçeğinde ithalattır. Desteklemelerin arttırılmasını talep ediyoruz. Bu insanların sürdürülebilir tarım yapmasını istiyoruz. Bu insanları küstürürsen geriye döndüremezsin. En ucuz dediğin malı pahalıya yersin. Sende olmayan malı yurtdışından getirmeye çalıştığın zaman sana ucuza vermezler. Dünyada tek bir unsur kaldı, petrol bitti, gıda ve su kimde varsa ayakta kalacak. Türkiye kendine yeten bir ülkeydi ama samanı bile ithal ediyoruz. Bu Türkiye'nin ayıbıdır. Bunu kim yaptıysa utansın. Biz üretmek için çaba sarf eden insanlarız. Yine üreteceğiz ama bize artık değer versinler' dedi.
'Buğday fiyatları düşecektir'
Lisanlı depolardaki buğdayın kaldırılmaması durumunda buğday fiyatlarının düşeceğini söyleyen Yorulmaz; 'Bütün sıkıntıları göz önüne aldığımız zaman çiftçi buğdayını tüccarın verdiği fiyata vermek zorunda kalacaktır. Bu da tabii ki çiftçinin aleyhinedir. Buğday fiyatları düşecektir. Bu, arz talep dengesidir. Buradaki sorumluluk tamamen TMO'nun sorumluluğudur' sözlerine yer verdi.
'Ayçiçeğinde büyük sorunlar çıkabilir'
Mart ayında yağışların kesilmesi nedeniyle ayçiçeğinde de sıkıntıların olduğunu söyleyen Yorulmaz; 'Ayçiçeklerinde bazı arkadaşlarımız düzgün çıkartma bile yapamadılar. Bu sene aşırı yağışlardan dolayı zamanında araziye giremedik. Toprak kurudu ve çıkma sıkıntısı var. Bugünlerde iyi bir yağış bekliyoruz. Yoksa ayçiçeğinde büyük sorunlar ortaya çıkacaktır' dedi. 

Bakmadan Geçme