• Haberler
  • Edirne
  • Çiftçiler, ayçiçeği ekimi öncesi hazırlıklara başladı

Çiftçiler, ayçiçeği ekimi öncesi hazırlıklara başladı

Trakya'nın bereketli topraklarında ayçiçeği ekimi için hazırlıklar başladı. 'Sarı gelin' olarak adlandırılan ayçiçeği, bölgenin en önemli tarımsal ürünlerinden biri olarak öne çıkıyor. Çiftçiler, ekim öncesi tarlalarını sürerek, gübreleme ve toprak işleme çalışmalarını hızlandırdı.

Çiftçiler, ayçiçeği ekimi öncesi hazırlıklara başladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İklim koşullarını ve toprağın verimliliğini göz önünde bulunduran üreticiler, kaliteli ve yüksek verimli ayçiçeği hasadı için titizlikle çalışıyor. Ayçiçeği tohumlarının toprakla buluşmasıyla birlikte, Trakya ovaları yaz aylarında yine sarının en güzel tonları ile kartpostallık görüntüler oluşturacak.

Tarım uzmanları, üreticilere doğru ekim teknikleri ve gübreleme yöntemleri konusunda bilgilendirme yaparken, çiftçiler de modern tarım uygulamalarını kullanarak verimi artırmayı hedefliyor. 

Ayçiçeği ekim sezonunun başlamasıyla birlikte, üreticiler bereketli bir hasat dönemi için umutlarını yeşertiyor.

Ayçiçeği ekiminin bir hafta içerisinde tamamlanmasını beklediklerini söyleyen Uzunköprü Ziraat Odası Başkanı Cemal Durmaz, Ekim arazilerinin hazırlanma sürecini anlattı. 

Öncelikle ekim yapılacak alanın tabla olması gerektiğine değinen Durmaz, "En önemli nokta burası çünkü toprağın nemini kaybetmemesi için erken ekim yapmak avantajlı olabilir. İklim değişiklikleri nedeniyle kuraklık riski bulunuyor, bu yüzden uygun tabla bulunursa erken ekim en iyi seçenek olacaktır” ifadelerine yer verdi.

"Derin işçilik yapılmamalı"

Tohum seçiminin de büyük önem taşıdığını belirten Durmaz, “Her toprağın ihtiyacı farklıdır. Bölgeye ve toprağın yapısına uygun tohum seçmek verim açısından kritik. Çiftçilerimizin bu konuda özen göstermesi gerekiyor” dedi. 

Derin işçilik yapılmaması gerektiğine değinen Durmaz,  “Üstten işçilik yaparak toprağın tabanını kaybetmemeliyiz. Ayçiçeği ekiminde çok fazla detay yok ama çiftçilerimizin bildiği gibi, fazla derin ekim yapılmaması gerekiyor. Ekim işlemini en geç bir hafta içinde tamamlamamız şart” dedi.

Yerin durumuna göre ilaçlama yapılmasının da büyük önem taşıdığına değinen Durmaz, Bazı alanlarda üstten ilaçlama yapılırken, ot çeşitliliğine bağlı olarak farklı uygulamalar gerekebildiğini ve buna da dikkat edilmesinde fayda olduğunu aktardı. 

Edirne’de ayçiçeği ekiminin verimli geçmesi için çiftçilerin toprak hazırlığı, tohum seçimi ve ekim derinliği konularında hassasiyet göstermesi gerektiğini belirten Durmaz,çiftçilere verimli bir sezon diledi.

 

EBRU YILDIZ GÜNENÇ

Bakmadan Geçme