Çiftçiler anız yakmaktan vazgeçmeli
Anız yakmanın toprağa verdiği zararlar hakkında önemli uyarılarda bulunan Prof. Dr. Yalçın Kaya, Anız yakmak, 'toprağın biyolojik yapısını bozarak verimliliği düşürüyor. Toprakta bulunan yararlı mikroorganizmaların yanı sıra besin maddeleri ve mineraller de yok oluyor, bu da uzun vadede üretim için olumsuz sonuçlar doğuruyor' diye konuştu.
Uygulama aynı zamanda toprağın su tutma kapasitesini azaltıyor ve erozyon riskini artırıyor. Kaya, çiftçilere anız yakmak yerine, toprağı koruyucu tarım yöntemlerine yönelmeleri gerektiğini tavsiye etti. Örneğin, anızın toprakta bırakılması veya organik materyallerin toprağa geri kazandırılması, toprak sağlığını koruyarak verimliliği sürdürebilir hale getirebilir.
Çiftçilerin anız yakma olayından vazgeçmesi gerektiğinin altını çizen Kaya, “Bir de en önemli noktalardan bir tanesi toprağın nesi az besin maddesi 4-5 parmak olan veya en fazla tabi derinliğe göre başka zaman değişiyor. Normalde 15-20 cm olan en üst kısmı en değerli besin maddesinin en fazla yüksek olduğu kısım. Bu çerçevede eğer buralarını yakarsak bir sonraki ekime hazırlamak açısından zararlı. Bu açıdan kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Kesinlikle çiftçilerin bu tür şeylerden kaçınması gerekiyor. Tabi bazen şöyle oluyor şimdi olağan sebeplerden bir tanesi yağışların özellikle olmaması nedeniyle çiftçi tarlalarını hazırlamıyor, hazırlayamıyor. Arkasından da tabi acilen tarlaya girmesi lazım işte o bazen kalan özellikle o fazla olan artıklar ekime biraz sıkıntı yaratıyor. Bu çerçevede genellikle tercih ediliyor ama onun yerine bence farklı işleme teknikleri hani dediğimiz gibi direkt toprağa karıştırarak ve daha sonra en önemli şeylerden böyle olduğu zaman biraz böyle samanı olduğu zaman hasat artıklarından kaba kalıyor yerler. Kaba kaldığı zaman çiftçilerin kesinlikle ekimden sonra merdane çekerek toprağı sıkıştırması gerekiyor. Ondan ziyade hani böyle anızları yakmak yerine bu tür kabalı olan yerlerde anız artıklarıyla kalan topraklarda bazen yağış, yağmur yağsa da bu şekilde bir sıkıntılar olabiliyor. Onun yerine ekimden sonra üzerine merdane çekerek veya öncesinde ve sonrasında merdane çekerek öyle bir ekimi tercih etmelerinde fayda var” diye konuştu. Fahrettin Baydar