Çiftçi kahır biçmesin

CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, Edirne'de ayçiçek hasadına 10 gün kala fiyatlarla ilgili basın açıklaması yaptı. Gaytancıoğlu, Trakya Birlik'in yüzde 40 yağlı ayçiçek için 2 bin 500 TL fiyat açıklaması gerektiğini belirtirken hükümetin de gümrük vergisini yılbaşına kadar sıfıra indirmemesi gerektiğini söyledi. Çiftçi desteklemelerinin 2015 yılından bu yana 40 kuruş olduğuna dikkat çeken Gaytancıoğlu, 2019 yılı desteklerinin artırılmasını önerirken '10 gün içinde başlayacak ayçiçeği hasadında çiftçinin kahır biçmemesini istiyoruz' dedi.

Çiftçi kahır biçmesin
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, Türkiye'nin en önemli ayçiçek üreticisi illerinden biri olan Edirne'de hasat dönemine kısa bir zaman kala ayçiçek fiyatlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. CHP Edirne İl Örgütü toplantı salonunda düzenlenen toplantıya Gaytancıoğlu'nun yanı sıra CHP Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı, CHP Edirne Merkez İlçe Başkanı Nedim İşcan, CHP Edirne İl Gençlik Kolları Başkanı Korcan Tuna ile İl Yönetim Kurulu Üyeleri katıldılar.

Türkiye'nin ayçiçeğinde dışa bağımlı olduğunu söyleyen Gaytancıoğlu, Türkiye'de üretilen ayçiçeğinin yüzde 20'sini Edirne'nin karşıladığını ifade etti. Edirne'de merkezi bulunan Trakya Birlik'in en büyük ayçiçek alıcılarından biri olduğunu belirten Gaytancıoğlu, Trakya Birlik'i 2018 yılı ayçiçek fiyatları nedeniyle tebrik ettiklerini söylerken; 'Çok güzel bir piyasa alım fiyatı açıklamıştı ve iyi bir alım gerçekleştirmişti. Eleştireceğimiz zaman da eleştiririz. Ancak burada bizim eleştireceğimiz tek bir kurum var; Adalet ve Kalkınma Partisi'dir' ifadelerine yer verdi.

Türkiye nüfusunun yüzde 15'ini oluşturan ve alın terinin karşılığını alamayan bir kitle olduğunu söyleyen Gaytancıoğlu; 'Her yıl 3 milyon ton ayçiçeğine ihtiyacımız var. 81 milyon insanın tercihi ayçiçek yağıdır. Ülkeyi yöneten hükümetler de bu yönde politikalar geliştirmesi lazım. 17 yıllık iktidar, ayçiçeğinde politika oluşturmuyor. Üretebildiğimiz 1,5 milyon ton var. 3 milyonun çok fazlasını üretebiliriz. Toprağımız, çiftçimiz, işleyebilecek fabrikamız var. 1,5 milyon ton üretiyoruz, 1,5 milyon ton da ithal ediyoruz. 2 milyar dolar para ödüyoruz. Bizim mücadelemiz, 3 milyon tonun daha fazlasını üretebilmek ve ihracat yapabilmektir' dedi.

'Fiyat 2 bin 500 TL açıklanmalı'

Ayçiçeği hasadının yakın bir zamanda başlayacağını ve çiftçinin fiyat beklediğini söyleyen Gaytancıoğlu; 'Geçen senenin üzerinde fiyat olmalı. Çünkü üretim cazip olmalı. Trakya Birlik o dönemde açıkladığı zaman kendilerini tebrik ettik. Bu sene de Trakya Birlik'ten beklentimiz; şu anda ithalat 2 bin 450 TL'ye yapılıyor. Bizim, ithal ürün ile rekabet etmemiz için cazip olması lazım. Hükümet, 2018 yılı ayçiçek desteklerinin yüzde 70'ini ödedi, yüzde 30'unu daha ödemedi. Böyle bir hükümet ile karşı karşıyayız. 2018 yılının desteğini ödemeyen bir iktidar, 2019'un desteğini ne zaman öder? Trakya Birlik'in yüzde 40 yağlı ayçiçek için 2 bin 500 TL fiyat açıklaması lazım. İyi bir rakam mı? Bize göre daha yukarılara çıkması lazım. Maliyetlere baktığımızda yaklaşık böyle bir maliyet var. Burada sadece Trakya Birlik için görev yok. Hükümete düşen görev de var. Bakanlar Kurulu toplanıp, 40 kuruş olan destekleme primini yukarılara çıkarmalı. Çıkartamıyorsa da 40 kuruşu bir an önce ödemeli. Desteklerden de yüzde 4 kesinti yapıyorlar. Alınmaması gerek. Bizim burada istediğimiz Trakya Birlik'in ve üreticinin korunmasıdır' sözlerine yer verdi.

'Gümrük vergisini sıfıra çekmeyin'

Hükümetin sıkıştığı dönemde sıfır gümrüklü ithalat kararnamesi çıkardığını söyleyen Gaytancıoğlu; 'Cumhurbaşkanı kararnamesi ile bir günde yüzde 20 olan gümrük vergisini sıfıra düşürüyorlar. Yüzde 20 gümrük vergisini almasak, Türkiye'de ayçiçeğinin fiyatı birden bire bin 700 TL'lere geriler. Çiftçinin de bu fiyatlardan sattığını düşünürseniz seneye kimse ayçiçeği ekmez. Hükümete düşen görev, hem maddi yönden desteklemek, hem de ithalatı engellemektir. Bizim buradaki önerimiz; yılbaşına kadar gümrük vergisinde oynama yapılmaması, sıfıra çekilmemesidir. AKP iktidarının üretici ile alıp veremediği var. Nedense gıda enflasyonunu düşürmek için üreticinin kaybını hep gözardı ediyor. 500 bin ton ithalat yapıyor ki bundan kanola bile etkilendi. Kanola geçen sene 2 bin 500 TL idi, bu sene bin 900-2 bin TL'lere satıldı. Siz birden bir ne yağı olursa olsun getirirseniz bütün her şey etkilenir' dedi.

'Çiftçimizi alır, sokağa çıkarız'

Trakya Birlik'in, CHP'nin önerisine rağmen 2 bin 300 TL gibi bir fiyat açılması durumunda basın toplantısı düzenleyeceğini söyleyen Gaytancıoğlu; 'Gerekirse çiftçimizi alır, sokağa çıkarız. Çünkü çiftçimiz zaten 2 bin 500 TL masraf yapmış. Bunun verilmesini istiyoruz. Çiftçimiz zaten yüksek yağ verimli çeşitleri kullanıyor. Bunları kullandıkça da yüzde 1 prim alıyor. Fiyatı kendiliğinden artıyor. Bu güzel bir uygulama ve bunun için de Trakya Birlik'e teşekkür ettik. Aslında burada hükümetin yapması gereken çok kolay bir uygulama daha var. Dünya Ticaret Örgütü anlaşmasında her ülkeye bir tarife kontenjanı ve tarife miktarı veriliyor. Ayçiçeğinde yüzde 27 gümrük vergisi alabilecekken yüzde 20'ye çekmişler. Aslında Cumhurbaşkanı bir kararname yayınlasa, ayçiçeğinde gümrük vergisini yılbaşına kadar yüzde 27'ye çekiyorum dese, zaten fiyat kendiliğinden 2 bin 500 TL olacak. Bunu AKP yapar mı? Yapmaz. Çünkü Türkiye'nin bitmeyen ve AKP ile bitmeyecek sorunu olarak görüyoruz. AKP iktidarının derdi, Türkiye'nin üretmesi, çiftçinin para kazanması değil. Çünkü AKP'yi yanlış yapıyorlar diye değil, bilerek yapıyorlar diye eleştiriyoruz. Çünkü yandaşlarına çıkar sağlamak için yapıyorlar' ifadelerine yer verdi.

'Yüzde 1'i vermiyor'

2015 yılında AK Parti hükümeti tarafından çiftçi desteklemelerinin 40 kuruş belirlendiğini ve 2019 yılı gelmesine rağmen desteklemelerin artırılmadığına dikkat çeken Gaytancıoğlu; 'Yasa, çiftçiye her yıl gayrisafi milli hasılanın yüzde 1'inden az olmamak şartıyla destek verilmesini söylüyor. Yüzde 1'i vermiyor, yarısını veriyor. Yarısını verdiği zaman da çiftçinin göç ettiğini görmüyor mu? İstanbul'un nüfusu, AKP iktidar olduğu zaman 6 milyondu, şimdi 19 milyon. Bu insanlar nereden geldi? AKP'nin politikası kesinlikle üretim değildir. Türkiye'nin yağ açığını, insanların para kazanmasını, çiftçinin alın terinin karşılığını düşünmüyorlar. Sadece kendilerini düşünüyorlar. Tarım Bakanı'nın hiç liyakatı olmadığını defalarca söyledik. Tarım Bakanı, Kanadalı bir şirketin CEO'luğunu yaptı. Patates skandalında zaten kendini gösterdi. Kendi şirketine nasıl çıkarlar sağladığını anlattık. Biz, 10 gün içinde başlayacak ayçiçeği hasadında çiftçinin kahır biçmemesini istiyoruz' dedi.

'Elektrikli traktörde hükümet samimi değil'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından deneme sürüşü ile tanıtılan elektrikli traktörle ilgili de açıklamalarda bulunan Gaytancıoğlu; 'Biz, doğru olana doğru deriz. Doğru bir şeydir, destek veriyoruz. Çok fazla inceleme fırsatım olmadı ama daha önce hükümetin savunma sanayinde yapmış olduğu İnsansız Hava Araçları ve tankları çok iyi biliyoruz. Altay tankını tasarlayan, üreten Sakarya'daki tank palet fabrikasının da akıbetini biliyoruz. Hükümet güzel bir adım atıyor ve ondan sonra geri çekiliyor. Tank palet fabrikasını nasıl Katarlılara peşkeş çekebilirsin? Bu nasıl bir mantıktır? 4 ay önce yaklaşık 30 milletvekili, o fabrikada eylem yaptık, işçilerle konuştuk. '˜Daha güçlü bir tank üzerinde çalışıyoruz, zırhı daha kalın, kesinlikle delinmeyecek bir zırh yapabiliyoruz, yaklaşık 400 milyon dolara ihtiyaç var' dediler. Haftada 1 milyar dolar faiz ödeyen Türkiye için 400 milyon dolar para değil. Ama nedense Cumhurbaşkanı'nın çok talihsiz bir açıklaması vardı; '˜100 milyon dolara ihtiyaç vardı, biz bunu Katarlılara verdik' dedi. Katarlılar da kime devretti? Ethem Sancak'a devretti. Hükümeti elektrikli traktör konusunda samimi görmüyoruz. Dünyada fosil yakıtların biteceğini biliyoruz. O yüzden elektrikle, suyla, oksijenle, hidrojenle, güneş enerjisiyle çalışan her şeyin desteklenmesinden yanayız. Elektrikli traktör konusunda önemli olan şarjının ne kadar gittiği, ne kadar yer işleyeceği, kaça mal olacağı ve seri üretimidir. Bir tane örnek üretmekle işi götürmek değil, devamlılığı önemlidir' sözlerine yer verdi.

Gaytancıoğlu'nun açıklamalarının ardından toplantı sona erdi. 

 

Bakmadan Geçme