ÇELTİK TARLALARINDA YOĞUN MESAİ BAŞLADI

Edirne'de çeltik tarlalarında mesai başladı. Türkiye'nin çeltik üretiminin yüzde 44'dünü karşılayan Edirne'de üreticiler tarafından çeltik arazileri hazırlanıyor. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte çeltik tarlaları lazer sisteminin de yardımıyla ekim için düzleştiriliyor.

ÇELTİK TARLALARINDA YOĞUN MESAİ BAŞLADI
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Çeltik tarlaları ekim için hazırlanmaya başladı. Türkiye'nin çeltik ihtiyacının yüzde 44'dünün karşılandığı Edirne'de üreticiler son teknoloji aletlerle ekim yapılacak arazileri hazırlıyor. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte lazer sistemi yardımıyla çeltik arazileri düzleştiriliyor.

                Lazer sisteminin traktörde bulunan ekrana gönderdiği sinyaller arazinin hangi bölümlerinin düz olmadığını üreticiye gösteriyor. Bu sayede çeltik ekili arazilerdeki su tüm alana eşit bir şekilde yayılıyor.

                15 gündür çeltik tarlalarını hazırlayan işçiler araziye su verilmesiyle birlikte tohum atmaya başladı. Tohumlar işçiler tarafından elle su dolu tarlalara saçarak ekim yapıyor. Ekimin yaklaşık 20 gün sürmesi bekleniyor. Tarlalarının şuanda Tesviye aşamasında olduğunu belirten Üyüklütatar Köyü çeltik üreticilerinden Özcan Çetin, 20 gün süren yoğun mesaiyle birlikte çeltik arazilerinin hazırlıklarının yapıldığını dile getirdi.

                Arazileri çeltik ekimi için hazırlarken son teknoloji aletlerden yardım aldıklarını söyleyen Çetin, 'En son teknolojilerden olan lazer yöntemini kullanıyoruz. Lazer tesviye dediğimiz alet toprağa tava dediğimiz yerleri eşit hale getirip suyun her tarafta aynı derinlikte olmasını sağlayan bir alet. Bu alet sayesinde hem verim hem de kalite artıyor. Eskiden göz kararı yapıyorduk. Bu makine olduğu için şimdi daha hassas oluyor otomatik olarak kendi düzlemesini yapıyor' dedi.

                Ekimin elle yapılmasının daha iyi olduğunu, traktörle yapılan ekim sonrası arazide oluşan lastik izinde ot çıktığını ifade eden Üretici Mümin Tüfekçi, 'Toprağa zarar vermeyecek şekilde sıvı ilaçlar kullanıyoruz. İlaçlama yaparken insan gücü kullanmıyoruz traktörle ilaçlama yapıyoruz. Çeltik tavalarına suyu verdik. Şimdi de ekime başladık. İnşallah bereketli bir yıl olur. Traktör geçtiği yerlerde toprak altı için kullandığımız ilacın mayasını bozuyor. O izlerde ot çıkıyor, bu sefer de otları öldürmek için gramajı fazla ilaç atmak gerekiyor. Bu da ot olmayan bölgeye zarar veriyor. O nedenle 3-4 yıldır işçilerle birlikte elle ekim yapıyorum' ifadelerini kullandı.

Barış Karapaça Emircan Güllü