Çaylı: Artış kaygı verici

Edirneli diş hekimleri Diş Hekimleri Gününü Atatürk anıtına çelenk koyarak kutladı. Edirne Diş Hekimleri Odası Başkanı Ahmet Haluk Çaylı, diş hekimliği fakültelerinin sayısında büyük artışa dikkat çekerek 'Son on yılda diş hekimliği eğitimi alanında insan gücü planlamasıyla bağdaşmayacak şekilde art arda Diş Hekimliği Fakülteleri açılmış ve öğrenci kontenjanlarında kaygı verici artışlar olmuştur' dedi. Edirne'nin en yaşlı diş hekimi sıfatıyla konuşan Tekin Sayınbaş da 'Şu an sayı çok fazla' diyerek tepki gösterdi.

Çaylı: Artış kaygı verici
TAKİP ET Google News ile Takip Et

22 Kasım Diş Hekimleri Günü dolayısıyla, Edirne'nin Saraçlar Caddesi'ndeki Atatürk anıtı önünde tören düzenlendi.  Atatürk anıtına çelenk konulmasıyla başlayan tören Edirne Belediye Bandosu eşliğinde saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti. Edirne Diş Hekimleri Odası Başkanı Ahmet Haluk Çaylı, törenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu. Son on yılda diş hekimliği eğitimi alanında insan gücü planlamasıyla bağdaşmayacak şekilde art arda Diş Hekimliği Fakülteleri açılıp, öğrenci kontenjanlarında kaygı verici artışlar oluştuğunu belirten Çaylı'Bugün bilimsel diş hekimliğini kutlamak üzere atamızın huzurundayız. Bugün özgür bir ülkede yaşıyorsak, bunu o büyük insan Atatürk'e borçlu olduğumuz gerçeğini hiç kimseinkar edemez. 22 Kasım, Sağlık, Milli Eğitim ve İçişleri Bakanlıklarının oluru ile Diş Hekimliği günü olarak kabul edilmiştir. 22 Kasımı da içine alan hafta 1996 yılından itibaren toplum ağız diş sağlığı haftası olarak bütün yurtta kutlanmaya başlamıştır. Türk Diş Hekimleri Birliği, toplumun ve bireylerin ağız ve diş sağlığı konusunda bilinçlendirilmesini ve iyileştirilmesini amaç edinmiştir. Son on yılda diş hekimliği eğitimi alanında insan gücü planlamasıyla bağdaşmayacak şekilde art arda Diş Hekimliği Fakülteleri açılmış ve öğrenci kontenjanlarında kaygı verici artışlar olmuştur. 2002 yılında 19 olan Diş Hekimliği Fakülte sayısı bu gün 86 ya çıkmıştır. Bu 86 fakültenin 63'unde eğitim verilmektedir. Geri kalan 23 fakültede de gelecek yıllar eğitim verilecektir. 2005 yılında 960 olan kontenjan 2018 de 63 fakültede 4991 sayısına ulaşmıştır. Önlem alınmaz ise önümüzdeki on yıl içerisinde işsiz diş hekimleri ve mesleğinin dışında alanlarda çalışan diş hekimleriyle karşı karşıya gelinmesi kaçınılmaz olacaktır. AB ülkelerindeki diş hekimliği fakülte ve diş hekimliği sayıları ülkemiz ile karşılaştırıldığında sonuçların pek iç açıcı olmadığı saptanmıştır. AB ülkelerinde diş hekimi başına düşen kişi sayısı 1500, Türkiye'de ise bu sayı 2300 civarındadır. Gelişmiş ülkelerde diş hekimine başvuru sayısı yıllık kişi balı 5, ülkemizde ise 0,9 dur. Ağız ve Diş Sağlığı Merkezlerinin (ADSM)  açılmasının ardından bu oranın 1 olduğu tahmin edilmektedir. Diş hekimliği günü ve toplum ağız diş sağlığı haftasını kutlar tüm meslektaşlarımıza sevgi ve saygılarımı sunarım'  dedi.

'Diş hekimliği kontenjanları fazla'

Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Edirne'deki en yaşlı diş hekimi Tekin Sayınbaş ise;'Hekimliğin bütün dallarında olduğu gibi diş hekimliğinde de çalışmak için zaman ve mekankısıtlaması yoktur. Gece gündüz, kar kış demeden sosyoekonomik ve fiziksel şartlar ne olursa olsun şifa vermek, ışık vermek, insanları bilinçlendirmek bizim işimiz. Mesleğimiz, hekimliğin bütün dallarının başlangıç noktalarından biridir. Biz hizmette geri kalmamak için var gücümüzle çalışırken, Hipokrat'ın bize gösterdiği yeminimiz doğrultusunda ırk, milliyet, cinsiyet gözetmeksizin bütün insanlara hizmet için hazırız ve bunu kutsal bir görev olarak biliyoruz. Benim mesleğe başladığım yıllarda yalnızca İstanbul üniversitesinde Diş Hekimliği Fakültesi vardı ve yılda 60 kişilik kontenjanı vardı, şu an sayı çok fazla' diye konuştu. 

Bakmadan Geçme